Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
00:33 19 10 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Decontarea transportului elevilor din județul Constanța se va realiza după ce Tribunalul Constanța își va motiva decizia

ro

21 Sep, 2021 00:00 814 Marime text⦁ Președintele Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu, a convocat o întâlnire de lucru cu Inspectoratul Școlar Județean și Asociația Elevilor din Constanța
⦁ Scopul acestei dezbateri a fost cel al creării unui spațiu necesar expunerii motivelor pentru care nu poate fi soluționată în acest moment decontarea cheltuielilor ocazionate cu transportul elevilor
⦁ În urma unei acțiuni depusă la Tribunalul Constanța, de către Asociația Elevilor din Constanța, Consiliul Județean a fost obligat de către instanță să suspende aplicarea articolului nr. 3 alin.1 din Hotărârea Consiliului Judeţean Constanţa nr. 20/2021
⦁ Hotărarea prevede că „Decontarea cheltuielilor în vederea asigurării gratuității la Serviciul de transport rutier județean pentru elevii din învățământul preuniversitar, se va face numai după asigurarea fondurilor necesare de la bugetul de stat, conform art. 84 alin. (11) din Legea nr. 1/2011


Președintele Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu, a convocat o întâlnire de lucru cu Inspectoratul Școlar Județean și Asociația Elevilor din Constanța.

Au participat la această ședință inspectorul școlar general Sorin Mihai și conducerea asociației.

De asemenea, atât din partea instituției noastre, cât și din partea inspectoratului au participat persoanele direct implicate în problematica decontării transportului elevilor.

Scopul acestei dezbateri a fost cel al creării unui spațiu necesar expunerii motivelor pentru care nu poate fi soluționată în acest moment decontarea cheltuielilor ocazionate cu transportul elevilor.


Menționăm că în urma unei acțiuni depusă la Tribunalul Constanța, de către Asociația Elevilor din Constanța, Consiliul Județean a fost obligat de către instanță să suspende aplicarea articolului nr. 3 alin.1 din Hotărârea Consiliului Judeţean Constanţa nr. 20/2021, care prevede: “Decontarea cheltuielilor în vederea asigurării gratuității la Serviciul de transport rutier județean pentru elevii din învățământul preuniversitar, se va face numai după asigurarea fondurilor necesare de la bugetul de stat, conform art. 84 alin. (11) din Legea nr. 1/2011”.

În acest sens, președintele Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu, i-a invitat pe reprezentanții elevilor pentru a le expune, încă o dată, faptul că nu s-a opus și nu se va opune niciodată decontării transportului acestora, ci faptul că în acestă legislație există o lacună prin care niciun Consiliu Județean din România, nu poate deconta și nici nu decontează, în acest moment, transportul elevilor.

“Mi-am dorit o nouă întâlnire cu reprezentanții Asociației Elevilor din Constanța, pentru a avea o discuţie aplicată pe un subiect care ne interesează. Am spus-o de nenumărate ori şi am să vă spun şi astăzi: îmi doresc din tot sufletul ca elevii din județul nostru, să beneficieze de transport gratuit! Nu sunt doar simple vorbe şi nu suntem împotriva acestui drept al elevilor, pentru că, înainte de orice, suntem la rândul nostru, părinţi.

Am realizat şi am transmis, împreună cu colegii mei, o hotărâre prin care să stabilim metodologia de acordare a transportului gratuit al elevilor. Mai mult, am solicitat instituţiilor statului, respectiv Ministerului Finanţelor, să ne acorde suportul financiar în acest sens. Am parcurs toate etapele legale, dar absolut toate, pentru a putea acorda această gratuitate elevilor.

Însă, două lucruri nu sunt clarificate nici pănă astăzi, pentru niciun consiliu județean din țară: care este alocarea bugetară şi cine o acordă. Spun acestea, deoarece în ultimul act normative se prevede ca decontarea să fie realizată prin Ministerul Educaţiei, respectiv ISJ. Aceste lacune, cu privire la modalitățile de asigurare a fondurilor din legislaţie nu ne permit, în acest moment, decontarea transportului elevilor. Așteptăm motivarea instanței de judecată și în funcție de aceasta vom acționa în consecință” – a declarat Mihai Lupu, Președintele Consiliului Județean Constanța.

Totodată, Sorin Mihai, inspectorul școlar general al Inspectoratului Școlar Județean, si-a arătat disponibilitatea pentru a fi rezolvată această problemă cât mai curând posibil, cu respectarea legislației în vigoare de către instituția Consiliului Județean Constanța.

“Îmi doresc ca discuțiile să le purtăm într-o zonă, dacă nu a respectului, cel puțin a politeții, cu respectarea unor simple principii de comunicare. Doar aşa putem fi constructivi. Din punctul meu de vedere, acţiunile CJC şi acţiunile ISJ sau ale asociației elevilor se îndreaptă către aceeași idee: să fie asigurate fondurile necesare pentru a acorda gratuitate elevilor şi a le respecta acest drept. Nu văd unde este zona de conflict. Felul în care se comunică nu trebuie să fie conflictual, ci constructiv. Din felul în care s-au purtat discuţiile, eu personal, am tras o concluzie pertinentă: se doreşte şi există implicare în rezolvarea acestei probleme. O concluzie pe care mi-aş dori să o fi tras şi dumneavoastră, reprezentanţii elevilor. Mi-ar părea rău să constat că această şedinţă nu şi-a atins scopul. Ar fi trist!” – a declarat Sorin Mihai, inspectorul școlar general al Inspectoratului Școlar Județean.

În acest moment, conducerea Consiliului Județean Constanța, așteaptă motivarea instanței de judecată, pentru a putea începe toate demersurile necesarare obținerii fondurilor de la instituțiile abilitate de lege, pentru a duce la îndeplinire dispozițiile Tribunalului Constanța.

PRECIZĂRI:

Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Citește și:

UPDATE. Elevii constănțeni i-au făcut plângere penală președintelui CJ Constanța, Mihai Lupu! Ce spune șeful administrației județene?


 

Ti-a placut articolul?

Comentarii