Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:12 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Toamna vrajbei primarilor. Județul Constanța primește cei mai mulți bani din fondul de rezervă al premierului Cîțu. PSD amenință cu plângeri penale

ro

08 Oct, 2021 00:00 3297 Marime text
  • Guvernul a decis în ședința de miercuri seară să aloce peste un miliard de lei pentru primăriile din România din fondul de rezervă
  • Județul Constanța primește 71.437.000 lei
  • Cea mai mare sumă primită de un municipiu este Suceava - 15.000.000 lei, iar pe locul al doilea se află Constanța - 10.000.000 lei, care a solicitat bani pentru susținerea termoficării în sezonul rece
  • Consiliul Județean Constanța a primit 4.826.000 lei, primăriile PNL au primit, în total, 64.992.000 lei, iar primăriile PSD au primit doar 1.619.000 lei
  • Reprezentanții PSD susțin că vor depune plângere penală pentru abuz în serviciu , față de toți demnitarii implicați în decizia adoptată de guvern
 
 
Guvernul a decis în ședința de miercuri seară să aloce peste un miliard de lei pentru primăriile din România din fondul de rezervă.
Peste 2750 de primării din toată țara au depus cereri de finanțare și au primit 1.010.966.000 lei.

Județul Constanța primește 71.437.000 lei.

Prin adresa nr.24.253/27.09.2021, transmisă Ministerului Finanțelor Publice de Instituția Prefectului județului Constanța solicitase de urgență suma de 484.635 mii lei.

Banii provin din fondul de rezervă prevăzut în bugetul de stat pe anul 2021 și sunt destinați pentru plata unor cheltuieli curente și de capital a UAT-urilor din județul Constanța.

Potrivit reprezentantului Guvernului în teritoriu, Silviu Coșa, banii vor ajunge la nivelul tuturor localităților pentru plata cofinanțărilor, cheltuielilor neeligibile, corecții financiare, cheltuieli cu salarii, asistență socială, utilități sau executări silite.

Cea mai mare sumă primită de un municipiu este Suceava - 15.000.000 lei, iar pe locul al doilea se află Constanța - 10.000.000 lei, care a solicitat bani pentru susținerea termoficării în sezonul rece.    

De altfel, județele și primarii care l-au susținut la Congresul PNL pe premierul Florin Cîțu au primit sume importante din Fondul de rezervă. Și municipiul Medgidia a primit 23.000.000 de lei, dar rămâne în continuare cu un deficit de 13 milioane de lei pe formula de calcul aplicată pentru anul în curs. Orașul Techirghiol primește 5.000.000 de lei, comuna Ion Corvin - 5.000.000 de lei, Mihail Kogălniceanu - 7.000.000 de lei, dar rămâne în continuare cu deficit și comuna Poarta Albă - 5.000.000 de lei.

Consiliul Județean Constanța a primit 4.826.000 lei, primăriile PNL au primit, în total, 64.992.000 lei, iar primăriile PSD au primit doar 1.619.000 lei.
 


Social – democrații constănțeni sunt nemulțumiți de alocările bugetare
 
Secretarul general al PSD Constanța, deputatul Lucian Lungoci critică vehement alocarea făcute de Guvernul Cîțu către unitățile administrativ- teritoriale social-democrate de la nivelul județului Constanța.
 
„Nerușinarea Cîțului a atins cote maxime. Și-a plătit voturile date la Congresul PNL .
 
Un președinte de partid cocoțat acolo pe banii românilor, căci la bugetul țării se duc taxele și impozitele noastre . Că doar nu are la dispoziție un fond de rezervă strâns din imprumutul făcut în SUA!
Ce-a făcut Cîțu cu banii românilor? I-a îndesat în desagă PNL-istă! La nivel central a alocat 80% din banii pentru administrațiile locale primăriilor PNL și UDMR !
 
La nivelul județului Constanța, alocarea a fost și mai discriminatorie :
- primării PNL 64.992.000 - 90,97%
- primării PSD 1.619.000 - 2,27%
- Consiliului Județean 4.826.000 - 6,76%, vezi secțiunea „foto”.
 
Cîțu a condamnat locuitorii din comunitățile conduse de primari social democrați !
După ce le-a scumpit facturile, le-a mărit prețurile la servicii, combustibili și , mai grav, alimente, după ce i-a ars de vii în spitale, acum îi lasă și fără cele necesare într-o localitate : dumuri, iluminat public, școli și grădinițe renovate, săli de sport, dispensare”, susține deputatul PSD de Constanța.
 
 
Reprezentanții PSD susțin că vor depune plângere penală pentru abuz în serviciu , față de toți demnitarii implicați în decizia adoptată de guvern și vor ataca hotărârea de guvern prin care au alocat discreționar bani către primării, din fondul de rezervă.
 
Social-democrații constănțeni vor susține astăzi o conferință de presă pe această tema la sediul PSD Constanța.


 
USR PLUS: „Florin Cîțu a început marea împărțeală”
 
 
„Premierul demis a alocat un miliard de lei din fondul de rezervă către primarii PNL și UMDR, dar și către primarii PSD de la care speră să obțină ajutor pentru instalarea unui guvern minoritar.
Este o nouă dovadă că acest om s-a folosit de PNDL 3 pentru a șantaja și a obține președinția PNL, iar acum repetă figura: se folosește de banii din fondul de rezervă pentru a rămâne la Palatul Victoria.
Florin Cîțu acționează fără scrupule și fără nicio urmă de responsabilitate, aruncând în stânga și-n dreapta cu bani publici.
În plină criză, Ministerul Sănătății și Ministerul Transporturilor nu au primit toți banii de care aveau nevoie, pentru că Florin Cîțu a pus pe primul plan sinecurile și interesele personale. Miniștrii noștri au avut proiecte de investiții, de reforme, însă USR PLUS a fost exclus de la guvernare în plină criză, din cauza unui premier total iresponsabil.
După înființarea PNDL 3, marele jaf național orchestrat de Florin Cîțu continuă.
E nevoie de criterii de transparență în ceea ce privește modul în care sunt alocați banii din fondul de rezervă. În prezent, regulile după care se împart acești bani sunt cele stabilite de Dragnea, în goana sa de a da bani preferențial către primari și consiliile județene”, susțin și reprezentanții USR PLUS care nu au însă primari la nivelul județului Constanța.
 
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și:

Municipiul Constanța, orașul Năvodari și comunele Valu lui Traian și Castelu, cei mai mulți bani pentru dezvoltare locală, infrastructură sau cofinanțări (documente)
 
Primarii primesc banii pentru proiecte. „Rațiunea a învins” iar luptele politice au fost abandonate în Consiliul Județean Constanța?! Oare pentru cât timp?

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii