Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
21:02 15 12 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Consilierii votează astăzi Performanţă negativă la Constanţa - valabilitatea PUG-ului, prelungită la aproape două decenii

ro

18 Dec, 2015 00:00 4927 Marime text
 În şedinţa de astăzi, aleşii locali vor avea de votat un proiect de hotărâre privind prelungirea valabilităţii PUG-ului şi a regulamentului local de urbanism aferent.
După ce în urmă cu doar câteva zile ZIUA de Constanţa nota despre intenţiile municipalităţii de a revitaliza Planul Urbanistic General (PUG) al Constanţei, pe ultima sută de metri înainte de 2016, în condiţiile în care acesta mai este valabil doar până în februarie 2016, iată că acum ne confurntăm cu o nouă lovitură.

Citeşte şi:
Valabil doar până în februarie 2016: În ultimele zile din an, Primăria Constanţa vrea să revitalizeze PUG-ul Constanţei


  În şedinţa de astăzi, aleşii locali vor avea de votat un proiect de hotărâre privind prelungirea valabilităţii PUG-ului şi a regulamentului local de urbanism aferent. PUG-ul, adoptat în 1999, deci înainte de venirea lui Radu Mazăre în funcția de primar, a mai fost prelungit. Acum, aleşii vor vota prelungirea valabilităţii PUG până la 30 decembrie 2018. Vom avea, aşadar, performanţa de a lucra după un PUG vechi de aproape 20 de ani. Halal performanţă!

Citeşte şi:
Dacă va avea un nou Plan de Urbanism General în 2012, : Constanţa ar putea să scape de "balamucul" arhitectural 


Planul General de Urbanism al municipiului Constanţa a fost aprobat prin Hotărârea Consiliului Local nr. 653/25.11.1999. În anul 2005, a fost demarată procedura de "Actualizare PUG Municipiul Constanţa", prin semnarea de către autoritatea publică locală a contractului de prestări servicii nr. 76649/14.06.2005. "Faptul că procesul de actualizare a PUG a fost demarat în lipsa unor strategii de dezvoltare durabilă bine conturate, coroborat cu dinamica dezvoltării şi presiunea investiţională determinată şi de multiplele modificări legislative în domeniul urbanismului, finalizarea procesului de avizare şi aprobare a documentaţiel de urbanism a fost practic imposibilă, deoarece elaborarea ei pornea de la o bază de date urbane incompletă şi necorelată cu situaţia şi legislaţia în vigoare la data avizării", sunt motivările invocate de iniţiatorul proiectului de hotărâre, Decebal Făgădău.

Citeşte şi:
Valabilitatea PUG-ului Constanţei, prelungită până în 2016: Cum risca municipiul Constanţa să se blocheze în certificate de urbanism 
 

 Valabilitatea PUG municipiul Constanţa a mai fost prelungită prin HCLM nr. 77/31.03.2011, în temeiul prevederilor art. 46 al Legii nr. 350/2001(actualizată), privind amenajarea teritoriului şi urbanismul şi ale art. III al OUG nr. 7/2011 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 350/2001: "Planurile de urbanism generale al căror termen de valabilitate a fost depăşit la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă şi pentru care a fost iniţiată procedura de achiziţie a elaborării/actualizării pot fi prelungite prin hotărâre a consiliului local până la data aprobării noii documentaţii, dar nu mai mult de 2 ani de la data publicării prezentei ordonanţe de urgenţă", se mai arată în motivarea hotărârii. Iar acum, aleşii au dovada că au demarat această procedură, anevoiasă şi greoaie şi ea.

Citeşte şi:  
Decebal Făgădău, viceprimarul municipiului Constanţa: "Constanţa are nevoie nu doar de un PUG, ci de o strategie de dezvoltare. Nu mă pregătesc pentru nicio candidatură"


 Încă de acum cinci ani, administraţia publică locală susţinea însă că se lucrează la un nou PUG, dat fiind faptul că au apărut noi tendinţe de dezvoltare. Dacă luăm în calcul şi interesele imobiliare majore din Constanţa, ne putem gândi că noul Plan de Urbanism General este un proiect cu miză grea pentru municipalitate şi pentru constănţeni.

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • alexe 19 Dec, 2015 00:18 pentru ca sunt incapabili ptr ca nu au ce cauta in functii si mai ales sa isi ia salariile pe incompetenta lor crasă.