Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:00 06 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cine plânge pe umărul angajaţilor de la Vamă Curtea de Conturi spune că sunt puţini inspectori

ro

26 Sep, 2012 02:46 1612 Marime text
djaov_-_Directia_Vamala_Regionala.jpgÎn Raportul de audit întocmit de Curtea de Conturi la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală activitatea Direcţiei Judeţene pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Constanţa (DJAOV) este menţionată ca fiind vulnerabilă.

Reprezentanţii Curţii de Conturi susţin că DJAOV Constanţa are un număr prea mic de inspectori fiscali raportat la multitudinea de antredepozite fiscale de producţie şi depozitare produse energetice şi alcoolice deţinute. În acest sens, Curtea de Conturi consemnează următoarele: „Echipa de audit a constatat numărul redus al inspectorilor fiscali sau repartizarea inegală a acestora în cadrul direcţiilor judeţene pentru accize şi operaţiuni vamale (ex. DJAOV Constanţa are doar 3 inspectori fiscali - în condiţiile în care judeţul Constanţa deţine o pondere însemnată din antrepozitele fiscale de producţie şi depozitare produse energetice şi alcoolice la nivel naţional)". Curtea de Conturi atrage atenţia că numărul redus al inspectorilor determină un număr restrâns de misiuni de inspecţie fiscală, precum şi o analiză insuficientă a constatărilor. „Spre exemplu, la DJAOV Constanţa, din analiza programului de activitate inspecţie fiscală pe luna decembrie 2011 se constată că toţi cei 3 inspectori fiscali sunt angrenaţi concomitent în toate cele 5 acţiuni de inspecţie fiscală prevăzute prin programul de control/inspecţie fiscală", se mai arată în raportul de audit.

Numărul redus de inspectori poate duce la omiterea de controale!

Curtea de Conturi atenţionează că din cauza numărului redus de inspectori unele inspecţii fiscale pot fi amânate sau chiar omise! „Numărul extrem de redus al inspectorilor fiscali şi implicarea concomitentă a acestora în mai multe inspecţii fiscale conduce la o diminuare a performanţei activităţii de inspecţie fiscală. În aceste condiţii, lipsa de personal poate constitui justificarea aparent obiectivă pentru tergiversarea sau omiterea iniţierii şi realizării unor inspecţii fiscale", se menţionează în acelaşi document de audit.

Facem precizarea că raportul apărut în acest an a fost realizat în urma derulării misiunii de audit al performanţei cu tema „Identificarea vulnerabilităţilor sistemului de administrare şi control al impozitelor şi taxelor care favorizează faptele de corupţie, la nivelul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, Autorităţii Naţionale a Vămilor şi Gărzii Financiare".

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii