Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:35 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cât îi costă pe alegători parlamentarii de Constanţa (galerie foto)

ro

29 Jan, 2013 21:56 2617 Marime text
venituri_parlamentari.jpgDeputaţii şi senatorii încasează lunar indemnizaţia de parlamentar. Acesteia i se adaugă o diurnă pentru deplasarea la lucrările Parlamentului şi pentru deplasarea în circumscripţia electorală. Totodată, un parlamentar presupune cheltuieli suportate din bugetul Legislativului pentru exercitarea mandatului, pentru desfăşurarea activităţii birourilor parlamentare din circumscripţia electorală, dar şi cheltuieli efectuate în străinătate, pentru îndeplinirea unor misiuni cu caracter temporar.

În ceea ce priveşte indemnizaţia, altfel spus venitul lunar, acesta este fix şi este acelaşi şi pentru deputaţi şi pentru senatori. În principiu, toţi parlamentarii au acelaşi venit. Excepţie fac secretarii, vicepreşedinţii şi preşedinţii comisiilor de specialitate, care pot câştiga câteva sute de lei în plus.

După alegerile parlamentare din decembrie, numărul parlamentarilor a crescut cu 117. Şi în judeţul Constanţa sunt, în urma scrutinului, mai mulţi parlamentari. Astfel, în actuala legislatură vorbim despre 20 de parlamentari de Constanţa: 14 deputaţi şi şase senatori, spre deosebire de mandatul 2008-2012, când erau doar 14.

Potrivit unor surse, indemnizaţia lunară a parlamentarilor va fi de 4.200 lei net. Dintr-un calcul simplu, reiese că parlamentarii constănţeni ne costă, lunar, 84.000 lei. Facem în cele ce urmează o trecere în revistă a tuturor deputaţilor şi senatorilor de Constanţa, precum şi a comisiilor de specialitate din care fac parte aceştia.

Liberalul Gheorghe Dragomir, deputatul Colegiului 1, este secretarul Comisiei pentru buget, finanţe şi bănci. Colegul său de colegiu, Mihai Tararache (PP-DD), este membru în Comisia pentru industrii şi servicii.

Mihai Lupu, deputatul PNL din Colegiul 2, este membru în aceeaşi Comisie pentru industrii şi servicii.

Social-democrata Cristina Dumitrache, deputat în Colegiul 3, este membru al Comisiei pentru muncă şi protecţie socială. Colegul său de colegiu, Răzvan Condurăţeanu (PP-DD), îi este şi coleg în comisie.

Radu Babuş, deputat PSD în Colegiul 4, face parte din Comisia pentru administraţie publică, amenajarea teritoriului şi echilibru ecologic.

Liberalul Victor Manea, deputatul Colegiului uninominal 5, este coleg de comisie cu Babuş.

Eduard Martin, deputatul PSD din Colegiul 6, este vicepreşedintele Comisiei pentru industrii şi servicii.

Deputatul Colegiului 7, social-democratul Mircea Titus Dobre, este membru în Comisia pentru muncă şi protecţie socială.

Manuela Mitrea, deputat în Colegiul 8, face parte din Comisia pentru politică externă.

Deputaţii Colegiului 9, Dănuţ Culeţu şi Remus Cernea, sunt amândoi membri în Comisia pentru drepturile omului, culte şi problemele minorităţilor naţionale.

Social-democratul Mădălin Voicu, deputat în Colegiul 10, face parte din Comisia pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă. Colegul său de colegiu, democrat liberalul Florin Gheorghe, e membru în Comisia pentru egalitatea de şanse pentru femei şi bărbaţi.

În ceea ce-i priveşte pe senatorii constănţeni, în actuala legislatură numărul lor este de şase. Fostul ministru al Culturii, liberalul Puiu Haşotti, este senator tot în Colegiul 1 şi membru al Comisiei pentru drepturile omului, culte şi minorităţi.

Senatorul Colegiului 2, social-democratul Nicolae Moga, face parte din Comisia pentru administraţie publică, organizarea teritoriului şi protecţia mediului. Colegul său de colegiu, Marian Vasiliev (PP-DD) este membru în Comisia pentru cultură, artă şi mijloace de informare în masă şi preşedintele Comisiei pentru egalitatea de şanse.

Social-democratul Alexandru Mazăre, senator tot în Colegiul 3, face parte din Comisia pentru cultură, artă şi mijloace de informare în masă.

Democrat-liberalul Gigi Chiru, senator în Colegiul 4, este membru al Comisiei economice, industrii şi servicii.

Acelaşi colegiu este reprezentat, în Senat, de conservatorul Mircea Banias. Acesta din urmă este preşedintele Comisiei pentru privatizare şi administrarea activelor statului.

Parlamentarii constănţeni care sunt fie secretari, fie vicepreşedinţi, fie preşedinţi ai comisiilor de specialitate sunt aşadar deputatul PNL Gheorghe Dragomir, deputatul PSD Eduard Martin, conservatorul Mircea Banias şi Marian Vasiliev (PP-DD). Ei sunt cei ale căror indemnizaţii vor creşte raportat la funcţia ocupată în comisii.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii