Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:46 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cadouri de Paşti marca CJC Probleme la pachetele distribuite copiilor din mediul rural (galerie foto) UPDATE - Răspuns CJC

ro

09 Apr, 2014 00:00 2976 Marime text
Distribuirea pachetelor de Paşti pentru copiii din mediul rural a debutat cu stângul pentru Consiliul Judeţean Constanţa. „Programul de susţinere a învăţământului preşcolar şi clasele 0-VIII din mediul rural al judeţului Constanţa, 2013-2017“ prezintă o serie de probleme care au fost semnalate încă de vineri de către părinţii elevilor beneficiari. Astfel, la Valu lui Traian au fost împărţite, de vineri, o parte din pachete, iar restul, pentru ceilalţi copii care nu au primit pachete în prima tranşă, ar fi trebuit să se distribuie în această săptămână, doar că unele produse ar fi expirat sâmbătă, 5 aprilie. „Fiul meu a venit acasă azi (n.r. vineri, 4 aprilie) cu pachetul pe care l-a primit la şcoală din partea Consiliului Judeţean şi atunci am observat că unul dintre produse, mai exact o prăjitură cu gem, expira a doua zi“, susţine doamna Ionela, mama unui elev de la Valu lui Traian.
 
Ieri, aceleaşi pachete ale Consiliului Judeţean Constanţa au fost distribuite şi în localitatea Mihail Kogălniceanu. Redacţia cotidianului nostru a primit o sesizare de la un alt părinte al cărui copil a primit pachetul cu cadoul CJC-ului. Doamna în cauză reclama calitatea îndoielnică a aceloraşi produse: „O prăjitură cu gem care era tare ca piatra şi un cozonac care se prezenta la fel. În plus, produsele sunt puse în nişte pungi pe care sunt aplicate nişte etichete pe care oricine le poate lipi. Nu este normal ca nişte copii să primească astfel de produse care le pun sănătatea în pericol. Au spus copiii că au găsit chiar şi pungi în care turtele acestea erau mucegăite. Portocalele sunt la fel de mucegăite. Dacă şi aşa au alocat atâţia bani pentru aceste cadouri, cel puţin ar fi trebuit să fie un lucru calitativ. În plus, nu mi se pare normal ca aceste produse să fie ambalate în pungi pe care să scrie ba pâine toast produsă de nu ştiu ce firmă, ba lipie libaneză, produsă de o altă firmă, iar conţinutul să fie de cozonac. Mâine-poimâine vom cumpăra cozonac în ambalaj de pufuleţi“, a declarat doamna Pavel, mama unui elev din Mihail Kogălniceanu.

Aleşii locali ai comunei au aflat despre aceste probleme de la părinţi, astfel că au avut timp să ia măsuri. „Nu este acţiunea Primăriei din Mihail Kogălniceanu, ci a CJ Constanţa. Am discutat cu echipa de consilieri şi am dispus stoparea imediată a acţiunii de distribuire a produselor care nu corespund din punct de vedere organoleptic“, a declarat primarul localităţii, Ancuţa Belu.
De asemenea, l-am contactat şi pe directorul Liceului Teoretic din Mihail Kogălniceanu, Claudiu Revnic. Acesta ne-a declarat că lui i s-au părut în regulă produsele primite din partea Consiliului Judeţean Constanţa. „Eu m-am uitat în câteva cutii, nu mi s-a părut a avea nimic în neregulă. Au fost peste o mie de pachete, nu am putut să le verificăm pe toate. Colegii nu mi-au adus la cunoştinţă că ar fi vreo problemă. Chiar eu am semnat procesul verbal de primire a produselor, iar de luarea efectiv în primire s-a ocupat doamna administrator“, a declarat acesta.
Trebuie să precizăm că „Programul de susţinere a învăţământului preşcolar şi clasele 0-VIII din mediul rural al judeţului Constanţa, 2013-2017“, demarat de Consiliul Judeţean Constanţa a fost adoptat de către consilierii judeţeni prin HCJ 342/2013. În urmă cu puţin timp, redacţia ziarului nostru a publicat detaliile atribuirii contractelor pentru acest proiect.

Astfel, după atribuirea contractului de furnizare şi distribuţie a jucăriilor şi a celui de furnizare şi distribuţie de fructe în vederea derulării programului amintit, la sfârşitul lunii ianuarie a fost atribuit şi contractul pentru achiziţionarea de articole de îmbrăcăminte şi încălţăminte pentru copii, preşcolari şi şcolari din clasele 0-VIII din şcolile din mediul rural din judeţul Constanţa. Dacă valoarea contractului pentru jucării a fost de 2.548.000 euro, iar cel pentru fructe s-a ridicat la suma de 820.800 euro, Consiliul Judeţean Constanţa, în calitate de autoritate contractantă, a atribuit contractul pentru îmbrăcăminte şi încălţăminte contra sumei de 9.620.880 euro. Procedura aleasă pentru atribuirea contractului de aproape 10 milioane de euro a fost licitaţia deschisă, pentru care autoritatea contractantă a primit trei oferte. Numai una a fost însă admisă şi mai apoi declarată câştigătoare. Este vorba despre SC Tomis Rent SRL, care, în cadrul procedurii, a reprezentat asocierea SC Tomis Rent SRL şi SC Libro Events SRL, în calitate de lider al asocierii.
Ceea ce leagă cele trei atribuiri între ele este... firma câştigătoare, toate cele trei fiind adjudecate de aceeaşi SC Tomis Rent SRL. Societatea în cauză figurează la Registrul Comerţului cu doi asociaţi, respectiv Vasilica Popescu şi Viorel Popescu, acesta din urmă fiind şi administratorul firmei. Aşadar, toate contractele aferente derulării „Programului de susţinere a învăţământului preşcolar şi din clasele 0-VIII din mediul rural al judeţului Constanţa, în perioada 2013 - 2017” au fost adjudecate de aceeaşi firmă, SC Tomis Rent SRL.
 
Numai că produsele la care au fost semnalate probleme, respectiv un cozonac de 500 de grame, ambalat în pungi care nu aveau ştanţată o dată de producere sau de expirare, şi o prăjitură cu vişine şi cacao poartă eticheta firmei MIROTEX EX-IM SRL. Firma în cauză are sediul social în sectorul 1 din capitală. Unicul asociat în firmă este Ali Nassar, cetăţean român născut în Liban. Am contactat compania în cauză şi am încercat să stăm de vorbă cu o anume Ştefania, care, potrivit angajaţilor companiei, „se ocupă de contracte“. Întrebată dacă firma MIROTEX EX-IM SRL are contract cu Consiliul Judeţean Constanţa pentru distribuirea de produse în cadrul programului amintit, aceasta ne-a declarat: „Bineînţeles că avem contract cu Consiliul Judeţean Constanţa, dar dacă doriţi mai multe detalii vă voi pune în legătură cu avocatul nostru“, după care ne-a închis telefonul. Am încercat şi ulterior să luăm legătura cu ea, pentru a ne da numărul avocatului de care a amintit, însă nu ne-a mai răspuns.
Vom reveni cu amănunte.

UPDATE: Biroul de presă al CJC a remis ieri (9 aprilie), presei un comunicat în care făcea unele precizări cu privire la materialele apărute în mass media locale. Astfel, potrivit reprezentanţilor CJC, „Cu privire la informațiile apărute în presa locală, despre produsele distribuite în cadrul Programului Consiliului Județean Constața, de Susținere a Învățământului Preșcolar și Clasele 0 - VIII din Mediul Rural, facem următoarele precizări: Pe ambalajul produselor se regăsesc două etichete autocolante. Pe una dintre etichete sunt menționate informații cu privire la producător şi termenul de valabilitate al produsului, termen de valabilitate care este de 10 zile. Pe cea de a doua etichetă autocolantă este inscripționată data fabricării produsului. Din acest motiv  au apărut, probabil, confuzii cu privire la data expirării produselor“.


Numai că reprezentanţii CJC, conform imaginilor ataşate comunicatului, fac referire la acele produse ambalate în pungi simple, transparente, pe care, într-adevăr, sunt lipite două etichete: una cu numele producătorului şi date de identificare precum şi inscripţia „termen de valabilitate: 10 zile de la data fabricaţiei“ şi încă o etichetă pe care este scris: „Produs la...“. Însă părinţii copiilor care au primit aceste daruri de la CJC prin programul mai sus menţionat ne-au declarat că au primit cozonaci în ambalaje de „Pâine feliată toast, iar pe ambalaj era printat termenul de valabilitate: 7 zile de la data fabricaţiei“. De asemenea, vineri, la Valu lui Traian, s-au primit cozonaci ambalaţi în pungi de „Lipie mică“, pe care, de asemenea, era  printat un alt termen de valabilitate.

În plus, pe unul dintre cozonacii primiţi marţi la Mihail Kogălniceanu, după cum am arătat, erau suprapuse două etichete pe care era scrisă data producerii. Pe prima eticheta era scris „Produs la 28.03.2014“ (din 28 martie şi până pe 8 aprilie, când au ajuns produsele la Mihail Kogălniceanu, este o diferenţă de 11 zile), iar deasupra ei era lipită o altă etichetă pe care era notată data de 03.04.2014.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii