Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:31 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

A început prima sesiune de împădurire din acest an La Peștera s-au plantat hectare de... fapte bune (galerie foto)

ro

24 Mar, 2014 00:00 3503 Marime text
La Peștera se plantează... fapte bune. Primăria comunei constănțene Peștera a fost, sâmbătă, gazda celei de-a doua sesiuni a campaniei inițiate de voluntarii „Plantăm fapte bune în România”, după acțiunea de toamna trecută. Astfel, cu mic, cu mare, voluntari, localnici și reprezentanți ai administrației publice locale nu s-au sfiit de muncă, au pus mâna pe lopeți și au ieșit în week-end să planteze pomi. Cei aproximativ 350 de oameni prezenți la prima acțiune din acest an a ONG-ului au plantat puiet de salcâm pe o suprafață de patru hectare de teren. „Prima dragoste nu se uită niciodată. Trebuie să recunosc, inițiatorii acțiunii «Plantăm fapte bune în România» mi-au produs o mare plăcere. În primul meu serviciu, acela de pădurar, meserie pe care am practicat-o cu dăruire vreme de 11 ani, am plantat aproximativ cinci milioane de puieți. Voi continua acest proiect în comunitate și voi planta, anual, 30.000 - 40.000 de metri pătrați de pădure, astfel încât, peste ani, copiii noștri să își procure materialul lemnos din pădurea privată a comunei”, a spus primarul Valentin Vrabie, prezent la acțiune.
Scopul activității de la Peștera vizează prevenirea alunecărilor de teren din zonă și îmbunătățirea esteticii peisajului localității, precum și responsabilizarea comunității locale în ceea ce privește problemele de mediu. Afectată de inundații în 2013, comuna Peștera a fost, toamna trecută, scena primei acțiuni de plantare a 7.500 de puieți de salcâm.

„Plantăm fapte bune în România” este o inițiativă națională de împădurire bazată pe voluntariat, lansată în 2011. Proiectele se desfășoară în 12 județe și sunt programate pentru o perioadă de 5-7 ani. În cei trei ani de activitate, au fost mobilizați 9.633 de voluntari, cu ajutorul cărora au prins rădăcini 182.200 de copaci, pe 55,5 hectare de terenuri publice, spun reprezentanții organizației. Efectele perdelei forestiere plantate acum vor fi vizibile peste cel mult trei ani. Acțiunea din comuna Peștera a fost organizată la nivel local de Centrul de Resurse Civice, Primăria Peștera și Gruparea de Jandarmi Mobilă Tomis, unde au participat și voluntari de la mai multe companii din ţară.
Toți cei care s-au implicat în acțiunea de la Peștera contribuie la atingerea obiectivului programului național de realizare a perdelelor forestiere pentru protecția autostrăzilor și drumurilor naționale. Programul a fost aprobat printr-o Ordonanță de Urgență a Guvernului (OUG) în decembrie 2013. La momentul aprobării acestei OUG, era estimat un necesar de 1.720 km de perdele forestiere de protecție pe toată suprafața României, din care nu fusese realizat niciun kilometru până atunci.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii