Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:32 29 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Ziua turcească" la Universitatea Ovidius din Constanța cu ocazia Centenarului Republicii Türkiye (GALERIE FOTO)

ro

24 Oct, 2023 17:48 1021 Marime text
Sursa foto: Institutul Yunus Emre"Ziua turcească" a fost marcată la Universitatea Ovidius din Constanța cu ocazia Centenarului Republicii Türkiye şi a 145 de ani de relații diplomatice între Türkiye şi România

Potrivit unui comunicat al Institutului Yunus Emre, ca parte a evenimentelor organizate cu ocazia Centenarului Republicii Türkiye și a 145 de ani de relații diplomatice între Türkiye şi România, sub auspiciile Consulatului General al Republicii Türkiye la Constanța, Institutul Yunus Emre, Universitatea Ovidius din Constanța, Uniunea Democrată Turcă din România, Uniunea Democrată a Tătarilor Turco-Musulmani din România, Maarif International School of Bucharest și Agenția de Cooperare și Coordonare Turcă (TİKA) au organizat la Universitatea Ovidius din Constanța "Ziua turcească".
Expoziția „Casele Turcești” a fost vernisată la Universitatea Ovidius din Constanța

Cu acest prilej a fost vernisată expoziția „Casele Turcești” realizată prin tehnica acuarelei de către artistul și cadrul didactic universitar Abbas Ketizmen.

La vernisaj au participat Ambasadorul Republicii Türkiye la București E.S. Özgür Kıvanç Altan, Consulul General al Republicii Türkiye la Constanța, Subprefectul Județului Constanța Dl. Șenol Ali, Muftiul Cultului Musulman din România Dl. Murat Iusuf, Vicepreședintele Agenției de Cooperare și Coordonare Turcă (TİKA) Dl. Mahmut Çevik, Rectorul Universității Ovidius Conf.univ.dr. Dan Marcel İliescu, Coordonatorul İnstitutului Yunus Emre din România, Președintele Uniunii Democrate Turce din România Dl. Febdi Osman și mulți alți invitați de seamă.

Directorul Institutului Yunus Emre din România Dl. Mustafa Yıldız a precizat:„Precum orice societate are o limbă proprie așa are și o arhitectură aparte, iar aceasta împărtășește aceeași denumire cu limba. În lumea în care cultura turcă este dominantă în viața socială și casa se numește "Casa Turcească" tocmai din acest motiv. Casa turcească devine amprenta lăsată de turci asupra geografiei în care trăiesc, din Asia Centrală până în Balcani, din Africa de Nord până în Arabia. Deși casa turcească își are rădăcinile prin esență, natură și limbă în Asia Centrală, ea realizează o sinteză prin compilarea experienței culturale și a cunoștințelor vitale din geografia Anatoliei, Africii și Balcanilor.”.

„Ziua turcească”, organizată cu ocazia Centenarului Republicii Turcia și a 145 de ani de relații diplomatice între Türkiye şi România, a debutat cu dansuri tradiționale turcești susținute de ansamblurile Uniunii Democrate Turce din România și Uniunii Democrate a Tătarilor Turco-Musulmani din România și a continuat cu un recital susținut de elevii de la Maarif International School of Bucharest.
Standul Institutului Yunus Emre s-a bucurat de o atenție deosebită

Institutul Yunus Emre continuă să desfășoare evenimente memorabile, reunind cultura Turciei cu cea ale altor țări prin reprezentanții săi din diferite colțuri ale lumii.
Profesorii și studenții Universității Ovidius din Constanța au participat la atelierele de pictură pe apă - Ebru, caligrafie și tir cu arcul tradițional turcesc organizate la standul Institutul Yunus Emre.

La atelierul de pictură pe apă – Ebru participanții au observat dansul apei și al culorilor, înțelegând că arta Ebru necesită răbdare. Ebru nu numai că reflectă vise și imagini pe hârtie, dar permite și crearea de lucrări despre care se crede că ar fi imposibil de realizat. La atelierul de caligrafie participanții și-au scris numele pe hârtie marmorată.

Serviciul militar și, prin urmare, tirul cu arcul, erau elemente foarte importante în rândul popoarelor turcice. La turci, tirul cu arcul era văzut ca un instrument esențial de antrenament în special în armată, dar și în sport și dezvoltare personală. De-a lungul secolelor, armatele turcești au fost victorioase datorită controlului abil al degetului mare și a structurii puternice a arcului cu corzi scurte.

Atelierul de tir cu arcul tradițional turcesc, organizat pentru prima data în Constanța s-a bucurat de o atenție deosebită. Ambasadorul Republicii Turcia la București E.S. Özgür Kıvanç Altan și Rectorul Universității Ovidius Conf.univ.dr. Dan Marcel İliescu au vizitat standul institutului și au primit informații despre atelierul de pictură pe apă – Ebru și despre atelierul de tir cu arcul tradițional turcesc.
Toți participanții la eveniment au fost serviți cu ceai turcesc dar și cu cafea turcească, înscrisă pe „Lista reprezentativă a patrimoniului cultural imaterial al umanității” a UNESCO.

Citește și: 

Universitatea OvidiusConferința „Emigrarea turcilor și tătarilor din România în Turcia între cele două Războaie Mondiale” (GALERIE FOTO)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii