Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:06 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ziua mondială a drepturilor copilului. Despre una dintre cele mai grele intervenţii ale echipelor din cadrul DGASPC Constanţa

ro

20 Nov, 2021 08:40 1561 Marime text
  • Începând din 1990, Ziua mondială a drepturilor copilului marchează, de asemenea, aniversarea datei când Adunarea Generală a ONU a adoptat atât declaraţia cât şi convenţia pentru drepturile copiilor.
Ziua universală a drepturilor copilului a fost stabilită în 1954 şi este sărbătorită, în fiecare an, la 20 noiembrie.

Începând din 1990, Ziua mondială a drepturilor copilului marchează, de asemenea, aniversarea datei când Adunarea Generală a ONU a adoptat atât declaraţia cât şi convenţia pentru drepturile copiilor.

În 2019, se împlinesc 30 de ani de la semnarea Convenţiei pentru Drepturile Copilului, tratatul internaţional cu cea mai largă ratificare. Convenţia prevede protejarea şi promovarea drepturilor copiilor, precum dreptul la viaţă, la sănătate, la educaţie şi joacă, dar şi dreptul la viaţa de familie, de a fi protejaţi împotriva violenţei, de a nu fi discriminaţi şi dreptul de a-şi face auzite opiniile.

Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța  a declarat pentru cotidianul ZIUA de Constanța că instituția mai sus menționată a avut în grijă zeci de mii de copii; zeci de mii de poveşti de viaţă cernute, una mai emoţionantă decât alta, zeci de mii de destine schimbate în bine.

Ziua de 20 noiembrie este ziua în care lumea celebrează drepturile copiilor. Este ziua în care noi, adulţii, reiterăm datoria pe care o avem faţă de copii: aceea de a ne asigura încă o dată în plus că le respectăm dreptul de a creşte frumos şi armonios, dreptul de a avea o educaţie corectă, dreptul de a creşte într-un mediu sigur, stabil, în care să îşi dezvolte liber aptitudinile, calităţile, personalitatea.

În cei peste 20 de ani de la înfiinţare în forma pe care o cunoaşteţi acum, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Constanţa a avut în grijă zeci de mii de copii; zeci de mii de poveşti de viaţă cernute, una mai emoţionantă decât alta, zeci de mii de destine schimbate în bine.

Câteva mii dintre aceşti copii şi-au găsit fericirea alături de familiile care i-au adoptat, alţii au reuşit, cu ajutorul colegilor noştri, să se reunească cu fraţii, surorile, rudele, pe alţii i-am făcut noi oameni mari cu grijă, răbdare şi afecţiune, şi au ajuns profesori, educatori, învăţători, medici, coregrafi, bucătari etc.

Una dintre cele mai grele intervenţii ale echipelor de specialişti din cadrul DGASPC Constanţa a avut loc în urmă cu mai bine de şase ani când au fost solicitate să vină în ajutorul unor copii abuzaţi, neglijaţi şi ţinuţi de părinţi în condiţii greu de imaginat.

La ora actuală, în centrele de plasament aflate în subordinea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Constanţa se află 404 copii şi tineri iar în asistenţă maternală cresc, urmând modelul familial, 535 copii.

Una dintre cele mai grele intervenţii ale echipelor de specialişti din cadrul DGASPC Constanţa a avut loc în urmă cu mai bine de şase ani când au fost solicitate să vină în ajutorul unor copii abuzaţi, neglijaţi şi ţinuţi de părinţi în condiţii greu de imaginat. Şapte copii în total. Cel mai mare dintre fraţi avea 17 ani, cel mai mic era un bebeluş nou-născut.

Copiii au fost preluaţi de urgenţă în sistemul de protecţie.


Le-au fost tratate afecţiunile de care sufereau, au primit haine noi, curate, au mâncat, pentru prima oară în viaţa lor, carne, supă, ciorbă, au învăţat ce este lingura, furculiţa, cuţitul şi cum se folosesc, au aflat că apa poate fi şi caldă şi că spăunul spală murdăria de pe haine, chiar şi de pe mâini; au fost înscrişi la şcoală şi la grădiniţă, la medicul de familie. Fiecare zi alturi de ei a fost o muncă imensă depusă de o echipă complexă de specialişti ai DGASPC Constanţa pentru a-i învăţa cele mai banale deprinderi.

După mai bine de un an în care au învăţat practic totul, de la zero, asemenea unui nou născut, copiii au descoperit că fiecare este talentat la ceva, că nu sunt inutili şi că pot face lucruri interesante, frumoase, pot crea, pot fi de folos. Astăzi, fraţii cei mari sunt adulţi şi au joburi în domenii căutate şi bine plătite, ceilalţi încă sunt la facultate ori la şcoală. Sunt copii de zece, sunt viitorii adulţi; ei sunt viitorul!, a transmis DGASPC Constanța. 

Drepturile copiilor sunt garantate necondiţionat iar una dintre misiunile Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Constanţa, este de a le asigura şi a le respecta.

Drepturile copiilor sunt garantate necondiţionat iar una dintre misiunile noastre, ale Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Constanţa, este de a le asigura şi a le respecta, de a face ca demersurile noastre să fie centrate pe respectarea interesulului superior al copilului, pe bună starea lui psihică, emoţională, fizică, spirituală., concluzionat DGASPC Constanța. 

Sursa foto: Pixabay/ jarmoluk 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii