Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:15 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ZIUA LIVE Interviu cu Gabriel-Octavian Nicolae, președinte al Asociației Societatea Culturală „Magrin 1878”, despre proiecte și noutăți pentru pasionații de fotografie

ro

27 Feb, 2024 12:58 828 Marime text





 
  • Gabriel-Octavian Nicolae, președinte fondator al Asociației Societatea de cartofilie „Stella Maris” și inițiator și președinte fondator al Asociației Societatea Culturală „Magrin 1878” este prezent la ZIUA LIVE, marți 27 februarie, ora 13.00.

Gabriel-Octavian Nicolae va vorbi de noutățile legate de proiectele în curs de derulare ale celor două asociații amintite mai sus, ce planuri au pentru următoarele numere ale revistel „Stella Maris”, care este stadiul concursului de fotografie, la care zeci de tineri din unitățile de învățământ constănțene se luptă pentru premiile cele mari, dar și ce planuri au pentru a perpetua mai mult numele lui Anatole Magrin în conștiința culturală a Constanței.
 
„În afară, sunt magazine speciale de colecționari. Eu personal, am avut pasiunea de cartofilie de mai bine de 30 de ani.A fost o preocupare permanentă de atrage tineri către această frumoasă pasiune. Nu ne-am propus să realizăm cantitate, dar am reușit să aducem lângă noi calitate, tineri cu dorința de dezolta această pasiune”, spune Gabriel-Octavian Nicolae.

 Când și de unde poate fi obținută revista?

„Revista Stella Maris este disponibilă deocamdată doar la sediul asociației noastre. În viitor, vrem să le avem disponibile aceste reviste și online. Următoarea apariție a revistei este în lucru, dorim să fie gata în luna mai a acestui an, cu ocazia expoziției membrilor asociației noastre „Regalitatea și marea”, eveniment ce va avea loc la Castelul Pelișor.”

Cine este Anatole Magrin?

„ Noi redăm strălucirea acestei personalități, Anatole Magrin este un francez, născut într-un sat la granița Franței cu Elveția, într-o familie obișnuită cu spirit antreprenorial. A fost primul copil al familiei, era destinat să devină preot catolic, doar că n-a fost foarte atras de această cariera, și printr-o întâmplare fericită a ajuns la 1875 la Galați unde un concetățean de-al lui deja avea un important studio de fotografie. Magrin a fost foarte atras de fotografie, a învățat arta fotografică, și în 1878 a ajuns la Constanța, unde a deschis primul lui atelier de fotografie, pe strada Romană. Atelierul lui a devenit un reper atunci, pentru că a creat clișee cu imagini din Constanța, din Dobrogea, care au devenit ulterior suport pentru cărți poștale ilustrate. A devenit cel mai importatant fotograf pe care l-a avut Dobrogea în vremea respectivă. Albumele au fost medaliate cu medalii de aur la expoziții mondiale, care sunt foarte rare în zilele noastre. Despre albumele lui nu știa nimeni până acum câțiva ani, când în urma unor cercetări ale unor  profesori entuziaști de la Universitatea Babeș Bolyai au găsit în biblioteca universitâții au găsit cele două albume despre Dobrogea. Magrin a fost implicat în viața Constanței în multe aspecte, a fost și filantrop, a realizat clișee importante despre Dobrogea, a ajuns până în deltă, la Sulina, Sf. Gheorghe. Este incredibil ce efort a făcut să ajungă tocmai până la Sf. Gheorghe unde este greu să ajungi și în ziua de astăzi”

Proiectele Asociației Societatea Culturală „Magrin 1878”

„Pentru anul 2024 vom continua în toamnă cu ediția a doua a Salonului de Fotografie Anatole Magrin. Prima ediție a avut loc în perioada septembrie-octombrie anul trecut. Am acordat atunci premii destul de consistente și vreau să mulțumesc sponsorilor care au fost alături de noi și ne-au ajutat foarte mult. Sunt convins că vor fi alături de noi și la proiectele viitoare. Premiații au primit un curs gratuit de fotografie, plus materiale care îi vor ajuta să-și urmeze pasiunea. Așteptăm pentru anul acesta mai mulți concurenți”

„Un alt proiect de anul acesta este Zilele Magrin, eveniment ce ar avea loc în luna decembrie, pentru că Magrin este născut în decembrie. Și tot pentru anul acesta, ar fi realizarea unei statui a lui Anatole Magrin. Sunt orașe în țară unde există acest concept de a construi statui stradale pentru personalități locale, oameni importanți care au realizat lucruri. Știm cam ce presupune realizarea acestei statui, sunt niște reguli bine stabilite, trebuie să respectăm, dar sper să realizăm și acest proiect. În ultimul rând, un proiect pe care il vom dezvolta cu parohia Sf. Anton de Padova, în perimetrul căreia  ne dorim să amplasăm o placă memorială cu omagierea celor care au contribuit la dezvoltarea acelui loc și a Constanței, desigur și a lui Magrin, dar și alții, proiect pe care ne dorim să-l implementăm la finalul anului”.

Citește și
Regizorul Andrei Șerban primește titlul de doctor Honoris Causa din partea Universității Ovidius Constanța (FOTO+VIDEO)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii