Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:03 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ziua Internațională a Mării Negre, sărbătorită la INCDM „Grigore Antipa“ Constanța. Aprecieri pentru proiectul cultural dedicat Dobrogei al ZIUA de Constanța (galerie foto)

ro

27 Oct, 2017 13:03 3432 Marime text
Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Marină „Grigore Antipa“ Constanța marchează astăzi, de la ora 13:00, Celebrarea Zilei Internaționale a Mării Negre.

Ziua de 31 octombrie a fost declarată Ziua Internațională a Mării Negre la 31 octombrie 1996, când cele șase țări riverane - Bulgaria, Georgia, România, Rusia, Turcia și Ucraina - au semnat Planul Strategic de Acțiune (PSA) pentru Marea Neagră, un document ce conține cel mai complet set de strategii și măsuri pentru salvarea și reabilitarea zonei.

”Vom celebra acest eveniment printr-o manifestare academică de înaltă ținută, în cadrul căreia se vor prezenta principalele preocupări ale INCDM „Grigore Antipa“, implicarea în coordonarea Clusterului Dunăre - Delta Dunării - Marea Neagră – 3DBS, precum și activitățile și rezultatele obținute în cadrul unor proiecte internaționale de planificare spațială maritimă (Platforma UE-MSP, MARSPLAN BS, ECOAST)” - aui precizat reprezentanții INCDM.

De asemenea, reprezentanți ai Facultății de Ştiinţe ale Naturii și Ştiinţe Agricole vor susține o serie de prezentări referitoare la diferitele componente ale ecosistemului marin, la eveniment fiind invitați și studenți care doresc să urmeze o carieră în cercetare.

UPDATE: ora 14.50

”În decembrie se fac 150 de ani de la naștera lui Antipa”, a precizat Aurelia Lăpușan. În prezentarea sa, confer. Univ. Dr Aurelia Lăpușan a vorbit și despre poetul Ovidius. 


UPDATE: ora 14.30

Conf univ dr Aurelia Lăpușan a mulțumit conducerii institutului pentru invitație. 

"Publicația Ziua de Constanța a demarat un amplu proiect cultural dedicat Dobrogei. De aceea spun La mulți ani Marea Neagră. La mulți ani Dobrogea" a ținut să spună Aurelia Lăpușan. 


Tot ea a adus un omagiu marelui Grigore Antipa.

”Grigore Antipa a fost o personalitate complexă, cu o capacitate extraordinară de înţelegere şi de sinteză, ctitor de instituţii culturale şi de cercetare, dar și diplomat apreciat al epocii sale” - a declarat Aurelia Lăpușan. 


UPDATE. ora 14.20

Tania Zaharia spune că anul acesta fitobendosul (algele) s-au revigorat.

"Noi suntem bucuroși că algele s-au revigorat. Specia dominantă este ulva (sălățica de mare). În aces an s-a înregistrat un maxim al biomasei de alge la Agigea" - a declarat Tania Zaharia. 


UPDATE. ora 13.55

Directorul științific al Institutului Grigore Antipa, Tania Zaharia prezintă Raportul privind starea mediului marin și costier în anul 2016. 

UPDATE. ora 13.50

Elevii de la clubul Junior Ranger din 2 Mai prezinta clubul care de 10 ani desfășoară acțiuni dedicate protejării Mării Negre. Ștefan Laurențiu Cristian și Ciobotaru Adrian vorbesc celor prezenți despre activitatea clubului, precizând că depun tot efortul pentru a proteja rezervația naturală de la 2 Mai, care se află în custodia Institutului Grigore Antipa. Copiii spum că disctuta mereu cu turiștii pe care îi învață să nu mai arunce gunoaie pe plajă și în apele Mării Negre. 

Elevii de la clubul Junior Ranger au primit din partea Institutului Grigore Antipa o diplomă de onoare pentru activitarea pe care o desfășoară. 

UPDATE. ora 13.35

 "Această zi a fost declarată - Ziua Internațională a Mării Negre - la 31 octombrie 1996, când cele șase țări riverane - Bulgaria, Georgia, România, Rusia, Turcia și Ucraina - au semnat Planul Strategic de Acțiune (PSA) pentru Marea Neagră, un document ce conține cel mai complet set de strategii și măsuri pentru salvarea și reabilitarea zonei" a spus Simion Nicolaev directorul Institutului Grigore Antipa


Acesta a adăugat că această convenție este foarte importantă.

 "A fost un moment importantă când țările riverane Mării Negre s-au adunat la o masă și au semnat Convenția privind Marea Neagră. Primul obiectiv strategic este conservarea habitatului marin și costier. Planul Strategic de Acţiune (PSA) pentru Marea Neagră este un document ce conţine cel mai complet set de strategii şi măsuri pentru salvarea şi reabilitarea zonei. Mai mult, pa 21 aprilie 1992, a fost semnată la Bucureşti Convenţia de Protejare a Mării Negre Împotriva Poluării, dezvoltată cu asistenţă UNEP, fiind semnată, ulterior, de toate ţările din regiune. Convenţia de la Bucureşti a intrat în vigoare la 15 septembrie 1992, reprezentând cadrul legal care concentrează priorităţile şi principalele direcţii ale activităţilor internaţionale în problemele de mediu ale bazinului Mării Negre, incluzând conservarea biodiversităţii. Un pas important a fost făcut de ţările din zona Mării Negre în iunie 2002 (Sofia, Bulgaria), când s-a semnat Protocolul referitor la Conservarea Biodiversităţii şi a Peisajului” -  mai spune Simion Nicolaev. 


UPDATE. ora 13.25

La eveniment mai sunt prezenți reprezentanți ai GeoEcoMar -  institut de cercetare-dezvoltare, de interes național, în domeniul geologiei, geofizicii și geoecologiei cu accent pe mediile acvatice, marine, deltaice și fluviale. 

Dănuț Jugănaru , directorul CCINA Constanța, a atras atenția și asupra poluării litoralului românesc de cei care vin vara în concediu.

"Din păcate, turiștii lasă în urmă multe gunoaie, în special coji de semințe. Trebuie să facem ceva în acest sens. Poate tânăra generație va fi altfel", a spus Dănuț Jugănaru


Reprezentanții Mare Nostrum i-au invitat pe constănțeni pe plajă, pentru a participa duminică la ora 10.00 la un cros dedicat Mării Negre

UPDATE. ora 13.10

La eveniment sunt prezenți Simion Nicolaev directorul general al Institutului Grigore Antipa, directorul științific al Complexului Muzeal de Științe ale naturii dr. Nicolae C. Papadopol, directorul general al CMSN, dr. Adrian Bîlbă, specialiștii de la Institutul Grigore Antipa, conferențiar universitar doctor Aurelia Lăpușan,  directorul CCINA Constanța Dănuț Jugănaru, directorul științific al Institutului Grigore Antipa, Tania Zaharia, Rolanda Predescu, de la Ministerul Cercetării și Inovării și elevii de la Școala Gimnazială nr. 2 din locallitatea 2 Mai, județul Constanța.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii