Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:20 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Viaţa trebuie trăită!" - mesajul personajelor din „Podu'" Un trio de succes - Mălăele - Ivaşcu - Meda Victor

ro

16 Nov, 2011 21:00 2059 Marime text
Podu.jpgMarţi seara, o sală arhiplină a Casei de Cultură Constanţa i-a aplaudat preţ de minute bune pe cei trei actori care au jucat ireproşabil una dintre cele mai bune piese care transmit subconştientului cele mai explicite mesaje: viaţa trebuie trăită, indiferent cum este ea, din plin.

„Podu'", o farsă a existenţei absurde, în care personajele râd de propria lor neputinţă, este un spectacol dominat de umor, în care este prezentată întâlnirea dintre un neînţeles, un îndrăgostit şi o artistă, care stau la coadă în faţa morţii şi prezintă publicului, în cheie caricaturală, propriile drame. Întâlnirea celor trei personaje are loc pe un pod, unde toţi au venit cu un singur scop: să-şi curme viaţa, în opinia lor fără rost. Primul din cei sosiţi pe pod, „Îndrăgostitul", interpretat remarcabil de George Ivaşcu, este complexat de înălţimea sa şi de faptul că femeia pe care o iubeşte este prea înaltă pentru el, statura fiind un complex care l-a determinat să recurgă la ultima soluţie: moartea. Cel de-al doilea personaj, „Artista", interpretată de Meda Victor, este profund dezamăgită de faptul că nu a reuşit să ajungă o mare actriţă, fiind respinsă de comisia de evaluare. Mai mult, este decepţionată în dragoste, la fel ca şi partenerul său de pe pod. Aparent glacială şi inabordabilă, „Artista" are ieşiri exuberante, menite să îi ilustreze „drama" care o determină să-şi dea întâlnire cu moartea. Nici geniul jucat de Horaţiu Mălăele nu este departe de colegii săi. Pentru că se simte neînţeles de cei din jur, decide că ultima soluţie, moartea, este cea mai indicată.

Podu_2.jpg

Personajele pe care le interpretează cei trei actori îşi dau întâlnire cu moartea pe podul pe sub care trebuie să treacă acceleratul de Viena - care nu întârzie niciodată şi care le va aduce eliberarea de propriile suferinţe - însă, constatând că nu sunt singuri, găsesc de bun augur să-şi prezinte, în cheie caricaturală, propriile drame. În cele din urmă, din trei, niciunul nu a prins trenul care ar fi putut să-i ofere scăparea de la aparenta dramă.

Spectacolul este realizat după textul „Podul sinucigaşilor", de Paul Ioachim. Regia spectacolului este semnată de Horaţiu Mălăele. Paul Ioachim (1930 - 2002), actor şi dramaturg român, a deţinut şi funcţia de director al Teatrului „George Ciprian", din Buzău. Premierea spectacolului a avut loc în februarie 2009 la Palatul Naţional al Copiilor. La Constanţa, piesa a fost jucată prima oară la o lună după premiera de la Bucureşti, spectacolul fiind foarte apreciat de spectatori.

La finalul spectacolului, spectatorii i-au aplaudat neîncetat pe cei trei actori care timp de o oră şi jumătate le-au oferit emoţii mari şi negreşit ceva procese de conştiinţă.

Echipa care a jucat marţi seara la Constanţa a plecat ieri dimineaţă în Canada, unde, timp de patru zile, va susţine spectacole în Montreal şi în alte oraşe pentru comunitatea română şi nu numai. Mălăele va reveni la Constanţa în februarie anul viitor, cu o altă reprezentaţie de excepţie.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii