Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:54 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Un inegalabil „One Man Show”, susținut în Clubul Doors din Constanța Îndrăgitul maestru, Horațiu Mălăele, la ceas aniversar (video)

ro

31 Jul, 2020 09:08 2368 Marime text
  • Actorul, regizorul, scriitorul şi graficianul Horaţiu Mălăele, probabil cel mai bun produs al teatrului românesc din ultimii 20 de ani – așa cum îl descrie Ion Caramitru, este într-o perpetuă căutare și de aceea niciuna dintre aparițiile sale pe scenă nu este similară cu precedenta.
Valentin-Horațiu Mălăele s-a născut la data de 31 iulie 1952, la Târgu Jiu.

Este actor (de film, radio, televiziune, teatru și voce), regizor, caricaturist și scriitor român. A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” în 1975, clasa profesor Octavian Cotescu, scrie wikipedia.org.

La începutul lunii decembrie, maestrul Horațiu Mălăele susținea „partitura” tânărului prost dar binevoitor Francois din excelenta comedie „Dineu cu proști”, pe scena Casei de Cultură din Constanța, după ce, cu o seară înainte, delectase publicul din Club Doors cu un „One Man Show”.
 
La data 12 martie 2020, Horațiu Mălăele a revenit pe scena Clubului Doors cu o combinaţie de monologuri, amintiri personale, poezii din toate genurile şi glume, primită cu entuziasm de publicul constănțean de fiecare dată.
 
Actorul, regizorul, scriitorul şi graficianul Horaţiu Mălăele, probabil cel mai bun produs al teatrului românesc din ultimii 20 de ani – așa cum îl descrie Ion Caramitru, este într-o perpetuă căutare și de aceea niciuna dintre aparițiile sale pe scenă nu este similară cu precedenta.

Și pentru această variantă a spectacolului, maestrul Mălăele și-a luat drept aliați umorul irezistibil al insinuantului Brumaru, înțelesurile subtile ale lui Marin Sorescu și vibrațiile delicate ale boemului Nichita Stănescu. Acestea sunt doar câteva dintre promisiunile unui spectacol de gală, în cursul căruia poeți atât de diferiți ca stil sau gândire vor fi deslușiți, cu naturalețe și în cheie proprie, de geniul comic Horațiu Mălăele. Convins că râsul va mântui, spectacolul cuprinde câteva poezii de calitate și proză scurtă.

În clasa I a luat premiul 2 și pe perioada vacanței a primit de la învățătoare o carte pentru a desena mai bine. Nu a reușit însă asta până în clasa a IV-a când a întâlnit zâna cea bună, profesorul de desen Nicu Gherghe. Această întâlnire îi lasă o amprentă deosebită, astfel că prin casa a XII-a, deja desena foarte bine conform propriei declarații.

Când m-am născut, nu erau semne de vreo reușită a mea în viață. Aveam un strabism foarte pronunțat, eram dislexic și abia citeam, toți cei din jur râdeau de mine – profesori și copii, eram numit “prostu’ clasei”, mi se lipeau bilete cu apelativul ăsta în pauze pe spate, mi se spunea mereu că desenez urât și atunci nu prea am mai desenat. Eram în suferință. Înțelesesem că sunt prost, urât, și că nu sunt bun de nimic. Apoi, în clasa a V-a, a venit un profesor care mi-a văzut un desen ascuns și a vorbit puțin cu mine. La urmă, m-a privit direct în ochi și mi-a spus clar: ‘Tu ești un geniu.’ Iar eu am început să fiu.”

A obținut Ordinul național „Pentru Merit” în grad de Cavaler (1 decembrie 2000) „pentru realizări artistice remarcabile și pentru promovarea culturii, de Ziua Națională a României”.

Spectacole de teatru regizate
  • O sărbătoare princiară de Theodor Mazilu, Teatrul Nottara, 1982
  • Puricele de Georges Feydeau, Teatrul Nottara, 1993
  • Carlo contra Carlo de Paul Ioachim, Teatrul Odeon, 1994
  • Escroci în aer liber după Ion Băieșu, spectacol itinerant, 1995
  • Hotel de Ray Cooney, Teatrul Ovidiu din Constanța, 1997
  • Cafeneaua de Sam Bobrick și Ron Clark, Teatrul Bulandra, 1997
  • Lecția de Eugen Ionescu, Theatrum Mundi, 1997
  • Pălăria după Un chapeau de paille de Eugene Labiche, Teatrul de Comedie, 1998
  • D'ale după D'ale carnavalului de Ion Luca Caragiale, Teatrul Nottara, 1999
  • Podu' după Podul sinucigașilor de Paul Ioachim, Teatrul Național București, 1999
  • Cu capul de nicovala după Fierarii de Milos Nicolic, Teatrul Nottara, 2000
  • Bani din cer  de Ray Cooney, Teatrul de Comedie, 2001
  • Țara lui Abuliu după Dumitru Solomon, Teatrul de Comedie, 2002
  • Poiana boilor după A.P. Cehov, Teatrul de Comedie 2003
  • Măscăriciul după A.P. Cehov, Teatrul Bulandra, 2004
  • Nepotu' de Adrian Lustig, Teatrul de Comedie, 2005
  • Revizorul de N.V. Gogol, Teatrul de Comedie, 2006
 

Sursa video: Youtube/ TVR

Sursa foto: Facebook/Horatiu Malaele

Citește și: Maestrul Horațiu Mălăele, un inegalabil „One Man Show”, din nou în Doors
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii