Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:00 13 09 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Toate greșelile care se pot face” Cătălin Pavel și-a prezentat cel mai recent roman la Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța (GALERIE FOTO)

ro

04 May, 2023 09:31 1521 Marime text


Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța a organizat în data de 3 mai, începând cu ora 17:00, un eveniment editorial prilejuit de lansarea cărții „Toate greșelile care se pot face”, a cărei autor este Cătălin Pavel.
 
Evenimentul a avut loc în Aula Bibliotecii.
 
Cel mai nou volum al lui Cătălin Pavel reprezintă un roman publicat în anul 2022, la editura Humanitas.
 
Întâlnirea s-a derulat sub forma unui dialog între autor și Angelo Mitchievici, directorul Bibliotecii Județene.
 
Angelo Mitchievici a deschis evenimentul editorial.
 
„Bună ziua! Iată-ne la un nou eveniment propus de Biblioteca Județeană. Suntem alături de o personalitate cu fațete multiple. Este un scriitor care îmbină foarte binedouă laturi total opuse: știința cu ficțiunea. A făcut din arheologie o știință mai ușor de înțeles. Un ecou arheologic răsună și în romanul pe care îl vom discuta astăzi. Este un roman cu adevărat spectaculos”, a spus directorul Bibliotecii.
 
Cătălin Pavel a declarat următoarele:
 
„Este un roman la care inițial nu m-am gândit să-l conturez ca un roman de dragoste. M-am bucurat la Constanța de o primire foarte bună, atât ca arheolog, cât și ca scriitor. Constanța, spre deosebire de alte orașe, are încă puful antichităților. Scriitorul, ca și arheologul, nu poate scrie o literatură de suprafață, benignă. Aceasta este mai mult entertainment”.
 
Angelo Mitchievici a susținut că autorul a reușit să creeze personaje vii, carnale.
 
„Este și un roman de analiză”, a adăugat el.
 
Cătălin Pavel a zis că este o greșeală să confunzi literatura cu viața.
 
„Eu nu mă asociez cu personajele acestui roman. Romanul reprezintă scrierea a ceea ce nu poți sau nu ai putut să experimentezi”, mărturisea autorul.   
 

Despre Cătălin Pavel

 
Născut în anul 1976, Cătălin Pavel este arheolog, lect. univ. dr. habil. și scriitor. În prezent, ocupă funcția de conferențiar universitar la Universitatea „Ovidius” din Constanța.
 
Activitatea de arheolog l-a purtat în țări ca Germania, Franța, Anglia, Maroc, Israel și în special Turcia (la Milet, Troia și Gordion), unde a participat la săpături arheologice.
 
A obținut burse doctorale și postdoctorale la Universitatea Paris 1 Pantheon-Sorbonne, Universitatea Oxford, Institutul Arheologic Albright din Ierusalim și Colegiul Noua Europă din București.
 
Conform CV-ului său, Cătălin Pavel a urmat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea din București, obținând licența în 1999. În anul 2002 a devenit licențiat al Facultății de Istorie, Universitatea București, iar în 2004 a devenit absolvent al masterului în Arheologie și Istorie Antică, din cadrul aceleeași universități. Tot la această instituție, a obținut titlul de doctor în arheologie, în anul 2010.
 
El a predat cursuri și seminarii la Kennesaw State University, Georgia, Statele Unite ale Americii, în perioada 2011 – 2014 și 2016.
 
Este vorbitor fluent al limbilor engleză, franceză, germană, italiană, spaniolă și turcă.
 
Din 2017 este cuprins ca arheolog expert în în Registrul Arheologilor din România.
 
Este autorul a două volume de excepție: „Arheologia iubirii: De la Neanderthal la Taj Mahal” (Humanitas, 2019), tradus în franceză și italiană și „Animale care ne fac oameni: Blană, cozi și pene în arheologie” (Humanitas, 2021).
 
„Aceste volume au scos arheologia din domeniul unei stricte specializări, la o întâlnire convivială și delectabilă cu un cititor cultivat, interesat de trecutul cel mai îndepărtat, așa cum rubrica de arheologie pe care a ținut-o timp de 5 ani la Dilema Veche a răspuns curiozității unui public care citește cu bucurie”, se arată în comunicatul Bibliotecii.
 
Membru al Filialei Dobrogea a Uniunii Scriitorilor din România, în poezie s-a remarcat cu volumele „Altera Pars” (ATU, 2012), „Tulburarea la ființele vii” (Limes, 2014), Doi oameni într-o poză (Limes, 2015), „Adagietto” (FraACTalia, 2016), „Carnetul lui Villard” (Vinea, 2021).
 
„Însă, Cătălin Pavel este un excelent romancier, iar romanele sale au intrat în vastul tablou al romanului românesc contemporan, alături de scriitorii reprezentativi. „Aproape a șaptea parte din lume” (Humanitas, 2010), „Nicio clipă Portasar” (Cartea Românească, 2015), „Trecerea” (Cartea Românească, 2016), „Chihlimbar” (Polirom, 2017), dar și acest din urmă roman, ne prezintă un romancier erudit, capabil să reconstruiască o epocă, dar, în același timp să joace toate măștile care i se par potrivite într-un dialog cu cititorul, dar și cu epoca pe care o scoate la lumină. Cătălin Pavel este un romancier care își adâncește la nesfârșit personajele și care, asemeni lui Graham Greene, vede complexitatea situațiilor de viață și ironia discretă care însoțește orice poveste de dragoste, cum este și cea din ultimul său roman care dobândește conturul unei distopii”, mai adaugă Biblioteca Județeană.
 
Cătălin Pavel mărturisea despre scrierea unui roman următoarele:
 
„Să scrii un roman rămâne cea mai curioasă îndeletnicire din lume. Cum s-a putut ajunge la așa ceva? Poate din cauză că, indiferent cât de mult uităm asta, scrisul și cititul ne scot din bolgia intermitenței și a fragmentarului. Și din cea a artificialității, care doare fără să-ți dai seama. O vreme am crezut că scriu o utopie neagră. Ar fi groaznic, bineînțeles, să ajungem să trăim într-o lume fără copaci – de fapt, ar fi o lume fără oameni. Dar, la urma urmei, e un roman despre iubirea care nu te poate părăsi cu totul. Sau mă înșel, și poate.“
 
Lansarea cărții s-a încheiat cu un dialog cu publicul și o sesiune de autografe acordate de autor.
 
Citește și:
Lansare de carte la Biblioteca Județeană Constanța
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii