Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:03 30 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Studiu Numărul pisicilor care cad de la ferestre și se rănesc grav crește în lunile călduroase

ro

17 Apr, 2024 09:48 560 Marime text
foto: Pexels
  • 13% dintre pisicile care cad de la fereastră mor din cauza rănilor, iar aproape jumătate dintre ele se aleg cu fracturi ale membrelor;
  • Cele mai multe pisici cad de la ferestre în perioadele călduroase ale anului, fiind atrase de păsări, frunze sau diverse sunete din exteriorul locuinței;
  • Chiar și căderile de la etajele inferioare ar putea aduce răni grave unei pisici sau chiar decesul acesteia, contrar mitului că pisicile „știu să cadă”;
  • Securizarea ferestrelor este singura variantă prin care proprietarii se pot feri de acest risc major, atunci când temperaturile cresc.
 
 Cele mai multe pisici cad de la ferestrele apartamentelor în perioadele mai călduroase ale anului, începând cu luna aprilie,  atunci când copacii înfloresc, iar păsările încep din nou să fie prezente în raza lor vizuală, activând instinctul primar de vânător. Studiile arată că și căderile de la etajele inferioare pot aduce răni grave unei pisici sau chiar decesul (13% dintre cazuri) deoarece acestea nu au suficient timp pentru a-și pregăti aterizarea. Singura soluție prin care proprietarii își pot proteja animalul de companie o reprezintă securizarea ferestrelor prin plase metalice, rezistente la loviturile sau escaladările felinelor.
 

Pisicile pot suferi răni grave în urma unei căzături de la fereastră



Un studiu realizat pe această temă a indicat faptul că aproape jumătate dintre pisicile care au fost aduse în cabinetele veterinare în urma unei căzături de la fereastră au prezentat fracturi de membre (46,2%), cel mai frecvent fiind fracturate tibia (36,4%) și femurul (23,6%), iar o treime dintre pisici au suferit traumatisme toracice, fapt care le-a pus viața în pericol (33,6%). Peste 80 dintre cele 119 pisici care au fost analizate în cercetare au căzut de la etajele 2,3 sau 4, subliniind faptul că, indiferent de distanța față de sol, pisicile pot suferi răni grave, contrar mitului popular că „pisicile știu să cadă”.
 
Totodată, în studiu s-a remarcat faptul că incidența pisicilor care cad de la ferestre a fost mai mare în intervalul aprilie-octombrie, aceasta fiind perioada în care temperaturile sunt relativ ridicate, iar pisicile pot să cadă mai des încercând să prindă o pasăre, un fluture, sau pur și simplu alunecând de la geam.
 
O altă cercetare, publicată în The New York Times, a scos la iveală faptul că pisicile care cad de la etaje mai înalte au șanse mai mari de supraviețuire. Acest fenomen se explică prin timpul mult mai mare pe care felinele îl au în aer pentru a-și pregăti și amortiza eficient aterizarea, însă nu reprezintă o garanție pentru supraviețuirea pisicii în eventualitatea unei căzături.
 
Cumulat, în ambele studii, 35 pisici (13%) au decedat ca urmare a rănilor provocate de căzătură. O bună parte dintre acestea ar fi putut fi salvate, însă proprietarii nu și-au putut permite tratamentele medicale necesare.
 
În vreme ce unele pisici sunt mai norocoase și scapă doar cu câteva zgârieturi în urma unui astfel de accident, medicii veterinari spun că se confruntă în cabinete și cu situații critice.
 

La Spitalul Veterinar PET STUFF ne confruntăm adesea cu pisici (și nu numai) căzute de la ferestre. Problemele medicale ce pot apărea în cazul pisicilor care cad de la etaj sunt extrem de numeroase, de la fracturi de membre sau de coloană, până la hemoragii interne, rupturi de organe sau chiar deces, în special când acestea cad pe ciment. Sfătuim toți proprietarii de animale de companie, nu doar de pisici, să fie responsabili și să asigure acestora un mediu cât mai sigur. Animalele sunt inventive, însă, deși reprezintă o calitate, acest lucru poate fi un dezavantaj când vine vorba despre siguranța lor” a explicat Cristian Cristeaco-fondator și medic titular la Spitalul Veterinar PET STUFF din București.

 

Cum putem transforma ferestrele, dintr-un spațiu periculos într-un loc de joacă?



Plasele metalice pot face față șocurilor și loviturilor din partea pisicilor în momentul în care acestea încearcă să prindă păsările care zboară sau frunzele care foșnesc într-un copac. Structura lor și duritatea materialelor folosite pot transforma fereastra, dintr-un spațiu periculos într-un tărâm de joacă ideal pentru pisici, acestea putând chiar să se urce pe ele, fără a exista vreun risc în ceea ce privește siguranța lor, spre deosebire de plasele anti-insecte, foarte ușor de agățat sau rupt de către feline, pe care foarte mulți proprietari se bazează în mod eronat.
 

„Deseori observăm că proprietarii apelează la plasele metalice abia după ce pisica lor a trecut printr-un astfel de accident. Securizarea ferestrelor este o acțiune care trebuie să ofere protecție într-un mod preventiv, iar proprietarii trebuie să conștientizeze riscul care există chiar și în momentul unei aerisiri de 10 minute. Deși sunt animale inteligente, instinctul de prădător specific felin poate devansa instinctul de supraviețuire al unei pisici, iar un moment de joacă se poate transforma rapid într-o tragedie.”, explică Simion Feodor, fondator Pisici la Ferestre.

 
Alături de plasele metalice fixe sau mobile, proprietarii au la dispoziție o serie de soluții pentru a putea asigura pisicilor ferestre lipsite de riscuri. Printre acestea se numără ușile mobile, adaptate pentru apartamentele cu balcon deschis, cuștile exterioare cu pervaz, variantă prin care pisica se va putea bucura de priveliște stând chiar afară, pe gazon, sau chiar închideri totale de terase și balcoane prin plase metalice rezistente.

Citește și

Intervenție la înălțime la Tulcea pentru salvarea unei pisici! (VIDEO)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii