Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:57 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Știri Constanța Transformarea dramatică a peisajului. Lacul Techirghiol a secat (FOTO+VIDEO)

ro

24 Sep, 2023 20:04 4137 Marime text

Lacul Techirghiol, unul dintre cele mai importante lacuri sărate din România, a suferit o scădere semnificativă a nivelului apei, ajungând să sece pe o porțiune de aproximativ 100 de metri. Această situație a stârnit îngrijorare cu privire la impactul asupra ecosistemului și turismului în zonă. 

Lacul Techirghiol din județul Constanța, este cunoscut pentru proprietățile sale terapeutice și pentru bogăția sa în minerale.

Lacul atrage anual turiști din întreaga țară și străinătate, care vin să se bucure de tratamentele balneare și de plăcerea de a pluti pe apele sărate. 

O cauză a scăderii nivelului apei în lacul Techirghiol ar putea fi lipsa precipitațiilor. 



Despre Lacul Techirghiol 

Lacul Techirghiol este o zonă protejată (arie de protecție specială avifaunistică - SPA) situată în sud-estul României, pe teritoriul județului Constanța. 

Aria protejată (încadrată în bioregiune geografică stepică și pontică) reprezintă o zonă naturală (râuri, lacuri, mlaștini, turbării, culturi, pășuni, terenuri arabile) ce asigură condiții de hrană, cuibărit și viețuire pentru mai multe specii de păsări migratoare, de pasaj sau sedentare.

În anii 1983 și 1989 au fost construite două diguri ce împart Lacul Techirghiol în trei părți; astfel: o zonă cu apă dulce în partea vestică, una cu apă salmastră (amestec de apă dulce cu apă sărată) în partea centrală și cea de-a treia aflată în apropierea Mării Negre, cu apă salină, unde nămolul prezintă proprietăți terapeutice, utilizat în tratarea unor afecțiuni.

Situl cu o suprafață de 2.939 hectare a fost declarat Arie de Protecție Specială Avifaunistică prin Hotărârea de Guvern nr. 1284 din 24 octombrie 2007 (privind declararea ariilor de protecție specială avifaunistică) ca parte integrantă a rețelei ecologice europene Natura 2000 în România.

Aria naturală Lacul Techirghiol (începând din martie 2006) este protejată prin Convenția Ramsar ca zonă umedă de importanță internațională.


Citește și:

Știri Constanța Când și unde are loc dezbaterea pentru acordul de mediu privind Alternativa Techirghiol?
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Vezi toate STIRILE VIDEO!

Ti-a placut articolul?

Comentarii