LIVE TEXT Stațiunea Mamaia Inaugurarea oficială a celei mai noi stații electrice de transformare a Rețele Electrice România. Investiție strategică FOTO+VIDEO
LIVE TEXT Stațiunea Mamaia: Inaugurarea oficială a celei mai noi stații electrice de transformare a Rețele
23 May, 2025 10:39
ZIUA de Constanta
644
Marime text

.jpg)
.jpg)
Inaugurarea oficială a noii stații electrice de transformare din stațiunea Mamaia, județul Constanța, a Rețele Electrice România a avut loc astăzi, 23 mai 2025.
Această investiție strategică din Mamaia, un proiect important pentru infrastructura energetică din nordul litoralului românesc, contribuie la modernizarea și creșterea fiabilității rețelei electrice din această zonă, reprezentând un real suport pentru dezvoltarea turismului și a economiei locale.
Investiția, în valoare totală de aproximativ 43 milioane lei, a fost realizată integral din surse proprii, ca parte a strategiei companiei de a dezvolta rețeaua de distribuție a energiei electrice având în vedere principiile de calitate și reziliență.

Nicolae Dumitraș, inginer șef înaltă tensiune zona Dobrogea, a prezentat noua stație.
.jpg)
„Acum zece ani a apărut necesitatea de a proiecta această stație. Nu e foarte mare, dar este foarte strategică și de bun augur. Primul proiect a demarat în 2017, cu rețeaua de medie tensiune și cu un punct de conexiune aferent. Lucrarea s-a terminat la sfârșitul lui 2018, iar în 2021 am început partea de 110”, a declarat Nicolae Dumitraș.
În cadrul evenimentului, au fost prezentate și celelalte componente ale stației, printre care și transformatoaree de putere nr. 1 și nr. 2. Amănunte a oferit și de Constantin Dincă, șef departament înaltă tensiune:
„Stația este în teleconsum, la Constanța este un centru de comandă, ce monitorizează instalația”
De asemenea, au fost prezentate bara de înaltă tensiune (suprafață de 100 metri pătrați, 110.000 de volți), precum și bara de medie tensiune (20.000 de volți) - „creierul“ stației.
Evenimentul a inclus apoi și o conferință de presă, care a fost susținută la hotelul Vega din Mamaia.

La conferința de presă au participat Mihai Pește - director general Rețele Electrice România, Adrian Vintilă - consilier al ministrului Energiei, George Niculescu - președinte ANRE (Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei), George Agafiței - director de reglementări și afaceri instituționale PPC și Florin Aprodu - director regiunea operațională Dobrogea la Rețele Electrice România.

„Îmi produce o deosebită plăcere să facem această inaugurare, mai ales că e una dintre lucrările și investițiile de referință pe care le-am făcut în zona județului Constanța, mai exact în zona litoralului românesc. Această nouă stație este practic răspunsul nostru la nevoia de dezvoltare a comunității, de a avea la dispoziție energie suficientă pentru ceea ce înseamnă alte dezvoltări, alte investiții în zonă, creșteri, necesități de electrificare, chiar și orice posibilitate de a avea nevoie de un supliment de cosmun. Pentru următorii cinci – zece ani noi ne gândim că acest consum va fi acoperit fără probleme.
Este o investiție foarte consistentă, am trecut peste foarte multe obstacole, este și o provocare inginerească, am făcut ceva foarte consistent pentru comunitate, o lucrare de referință, avem în plan și alte dezvoltări, mulțumim tuturor partenerilor și administrațiilor locale, a fost multă implicare din partea multor actori”, a declarat Mihai Pește.

„Această realizare a devenit astăzi parte a sistemului energetic național. După ceva ani de provocări, ați reușit dintr-o zonă mlăștinoasă ați reușit să realizați nu doar din punct de vedere arhitectural ceva impresionant.
43 de milioane lei investiți în beneficiul consumatorilor. Putem ajunge sa avem energie sigura în România cu fonduri private, europene. Județul Constanța este printre principalii beneficiari ai fondurilor europene puse la dispoziție de Ministerul Energiei”, a afirmat Adrian Vintilă.

„Această investiție bună nu reprezintă puțin lucru, stația va deservi în viitor consumatori de energie electrică. Investiția este o dovadă că lucrurile se pot desfășura într-un modern, dar și în mod anticipativ. Nu este niciun secret că zona Constanței, stațiunea Mamaia, zona Năvodari sunt în plină dezvoltare, iar atunci această investiție nu este una reactivă, care să vină și să rezolve doar o parte dintre problemele cu care se confruntă consumatorii de energie.
E un pas înainte din punctul de vedere al siguranței energetice. Va deservi nu doar locuitorii din zonă, ci și turiștii. Este un gen de investiții foarte bune un numai pentru zona aceasta”, a afirmat George Niculescu.

„Este cea mai nouă stație de transformare din portofoliul Rețele Electrice România. Are o putere de 50 MVA, echipată cu două transformatoare de câte 25 MVA fiecare, inclusiv cu tehnologie de ultimă generație, toate înglobare la interior. Această tehnologie ne permite să cpmandăm de la distanță fiecare echipament, lucru care ne duce la scăderea timpilor de intervenție, în cazul unor defecte, atât în instalația de înaltă, cât și de medie tensiune.
Avem capacitatea să ajungem pe viitor la 12.000 - 15.000 de clienți”, a adăugat Florin Aprodu.
Mai multe declarații pot fi urmărite în video de mai jos.
Despre Rețele Electrice România
Parte a grupului PPC în România, compania Rețele Electrice România operează rețele cu o lungime totală de circa 134.000 de kilometri în trei zone importante ale țării: Muntenia Sud (inclusiv București), Banat și Dobrogea, acoperind o treime din piața locală de distribuție, și dezvoltă un program de investiții pentru îmbunătățirea calității serviciilor, siguranța și performanța rețelelor și implementarea locală a standardelor de mediu ale grupului PPC.
Rețelele electrice operate de către Rețele Electrice România numără 289 de stații de transformare și peste 25.000 de posturi de transformare.
Citește și:
Rețele Electrice România a investit 1,2 miliarde lei în 2024 în modernizare și digitalizare
În județul Constanța, investițiile s-au ridicat la valori de peste 46 milioane lei
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Vezi toate STIRILE VIDEO!
Comentarii