Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:23 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Smaranda Brăescu”, noua denumire a sălii de conferințe a Departamentului pentru politica de apărare, planificare și relații internaționale

ro

04 Nov, 2020 17:56 1659 Marime text
  •  Prin activitatea de pionierat în domeniul paraşutismului şi aviaţiei civile, a performanţelor extraordinare obţinute, evidenţiindu-se ca prima femeie paraşutist din România, dar şi prin curajul, faptele eroice şi dăruirea de care a dat dovadă în cursul războiului, Smaranda Brăescu ocupă un loc de frunte în galeria personalităţilor feminine reprezentative ale ţării.
Secretarul de stat Simona Cojocaru a participat miercuri, 4 noiembrie, la ceremonia de atribuire a denumirii onorifice „Smaranda Brăescu” sălii de conferințe a Departamentului pentru politica de apărare, planificare și relații internaționale din cadrul MApN.

În cadrul ceremoniei, care a avut un caracter simbolic, secretarul de stat Simona Cojocaru a dezvelit tabloul Smarandei Brăescu și o placă onorifică, activitatea inaugurând o serie de evenimente care se vor desfășura la nivelul Ministerului Apărării Naționale, în contextul marcării a 20 de ani de la adoptarea de către Consiliul de Securitate al ONU, a Rezoluției 1325 privind Femeile, Pacea și Securitatea - document cu un puternic impact la nivel internațional și care a dus, în timp – în urma conștientizării importanței sale – la o serie de măsuri concrete, la nivel mondial.

În alocuțiunea rostită, secretarul de stat Cojocaru a reliefat eforturile și realizările Armatei României în implementarea aspectelor ce țin de problematica de gen - într-o instituție care, în mentalul colectiv tradițional, era percepută ca una rezervată în exclusivitate, bărbaților.

„Militarii femei sunt acum o prezență obișnuită în toate cazărmile. Nu doar în structurile de sprijin sau auxiliare ci și în cele de luptă. Sunt femei care au optat pentru arme și specialități dintre cele mai solicitante, fiind infanteriști, artileriști, tanchiști, geniști, aviatori, rachetiști, marinari, scafandri sau în forțele pentru operații speciale, unde se pregătesc, umăr la umăr, fără nicio diferență sau discriminare, cu colegii lor bărbați. Personalul feminin reprezintă astăzi peste 20% din efectivele ministerului, prezență care începe să se reflecte și în numărul personalului participant în cadrul misiunilor externe, unde procentul se apropie de 9%”, a subliniat secretarul de stat Simona Cojocaru.


Activitatea a inclus o prezentare a activității și contribuțiilor de pionierat ale Smarandei Brăescu – susținută de Carmen Rîjnoveanu, directorul Institutului de Studii Politice de Apărare și Istorie Militară.

În finalul ceremoniei, Manuela Bercea – consilierul ministrului apărării naționale pe problematica de gen, a înmânat secretarului de stat Cojocaru, în mod simbolic, primul exemplar al Strategiei naţionale şi Planul naţional de acţiune privind implementarea Rezoluţiei 1.325 (2000) a Consiliului de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite - Femeile, pacea şi securitatea pentru perioada 2020 – 2023, document elaborat la nivelul Ministerului Apărării Naționale, ca lider național de domeniu.

Smaranda Brăescu, (născută la 21 mai 1897, la Hănţeşti, Tecuci - d. 2 februarie 1948, la Cluj) a fost prima femeie paraşutist cu brevet din România, campioană europeană la paraşutism (1931) şi campioană mondială (19 mai 1932, cu recordul de 7200 m la Sacramento, SUA).

Prin activitatea de pionierat în domeniul paraşutismului şi aviaţiei civile, a performanţelor extraordinare obţinute, evidenţiindu-se ca prima femeie paraşutist din România, dar şi prin curajul, faptele eroice şi dăruirea de care a dat dovadă în cursul războiului, Smaranda Brăescu ocupă un loc de frunte în galeria personalităţilor feminine reprezentative ale ţării.


 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii