Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:20 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Semnarea contractului de finanțare pentru ,,Închisoarea Tăcerii" de la Râmnicu Sărat, moment important pentru IICCMER (VIDEO)

ro

04 Oct, 2022 11:49 1208 Marime text
Imagine de la eveniment, foto: Guvernul României Premierul Nicolae Ciucă a precizat în cadrul ceremoniei de semnare a contractelor pentru două proiecte importante – Muzeul Naţional de Istorie a Evreilor şi al Holocaustului din România şi Memorialul „Închisoarea Tăcerii” Râmnicu Sărat”, la care a fost prezent, linia de finanţare din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă adresată culturii şi creşterii ofertei culturale, că aceste proiecte se înscriu în efortul european de a crea o cultură a comemorării şi rememorării, România dovedind că îşi respectă angajamentele internaţionale.

A fost un  moment important pentru Istoria Comunismului în România, un moment emoționant pentru echipa IICCMER, evenimentul ce a marcat semnarea contractului de finanțare pentru ,,Închisoarea Tăcerii" de la Râmnicu Sărat și a Centrului Educațional privind Comunismul în România., transmit reprezentanții Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului. 

 ”Un viitor democratic şi prosper nu se poate clădi în absenţa condamnării ororilor petrecute în România secolului XX, interiorizării lecţiilor trecutului şi apărării fundamentelor statului de drept. Muzeul Naţional de Istorie a Evreilor şi al Holocaustului din România va reflecta contribuţia comunităţii evreieşti la dezvoltarea şi modernizarea statului român, va pune în valoare cultura şi tradiţiile evreieşti şi va vorbi publicului larg despre atrocităţile petrecute în timpul Holocaustului, una dintre cele mai mari tragedii din istoria umanităţii.

Va fi, aşadar, un spaţiu al rememorării permanente, al educaţiei civice şi al cercetării, un spaţiu care va onora diversitatea şi multiculturalitatea, dar şi un pilon al luptei împotriva antisemitismului, xenofobiei, radicalizării şi discursului instigator la ură”, a spus şeful Executivului. 


Închisoarea tăcerii de la Râmnicu Sărat a fost unul dintre locurile centrale ale represiunii comuniste din România

”Închisoarea tăcerii de la Râmnicu Sărat a fost unul dintre locurile centrale ale represiunii comuniste din România, iar atrocităţile şi crimele care au avut loc acolo, dar şi în celelalte închisori şi lagăre de muncă trebuie condamnate fără încetare şi cunoscute de publicul larg”, a precizat premierul. 

”Evenimentul de astăzi reprezintă o etapă importantă a procesului de concretizare a celor două muzee, însă mai sunt de parcurşi paşi importanţi până la finalizarea lor”.

”În acest context, doresc să reiterez importanţa implicării, cu aceeaşi determinare ca până acum, a tuturor actorilor responsabili. Muzeele vor fi administrate de Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” şi Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc, instituţii cu rol fundamental în cercetarea trecutului recent, aflate în coordonarea directă a Prim-Ministrului, ceea ce constituie o garanţie pentru bunul mers al proiectelor”, a spus premierul în discurs.,a mai precizat Ciucă.  

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Vezi toate STIRILE VIDEO!

Ti-a placut articolul?

Comentarii