Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:33 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

O nouă disciplină obligatorie pentru liceu! Ce trebuie să știe liceenii

ro

04 Mar, 2023 13:26 1345 Marime text
foto: pexels IICCMER anunță introducerea, în Proiectul de lege a învățământului preuniversitar, a disciplinei școlare ,,Istoria comunismului în România”., anunță IICCMER prin intermediul unui comunicat de presă. 

-IICCMER a susținut permanent, cu argumente solide, necesitatea studierii obligatorii a istoriei comunismului românesc, încă de la lansarea inițiativei de către deputatul Alexandru Muraru;

-Beneficiarii vor fi elevii de liceu care au nevoie să conștientizeze importanța valorilor democratice;

-IICCMER, alături de partenerii instituționali și academici, va pune la dispoziție toate resursele necesare implementării acestui proiect educațional, așa cum se stipulează în proiectul de lege;

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) își exprimă satisfacția pentru introducerea, prin Proiectul de lege a învățământului preuniversitar „România educată”, a disciplinelor școlare „Istoria comunismului în România” și „Istoria Evreilor. Holocaustul”, parte a trunchiului comun.

IICCMER a susținut permanent, cu argumente solide, necesitatea studierii obligatorii a istoriei comunismului românesc, încă de la lansarea inițiativei de către deputatul Alexandru Muraru, Reprezentantul special al Guvernului României pentru promovarea politicilor memoriei, combaterea antisemitismului și xenofobiei. După intrarea în vigoare a Legii, în conformitate cu prevederile acesteia, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) va trece, împreună cu Ministerul Educației Naționale și ceilalți parteneri instituționali și academici, la elaborarea conținuturilor și a planurilor didactice și științifice necesare aplicării imediate a acesteia.

Rezultatele concrete ale investigațiilor întreprinse și contribuțiile științifice ale experților permit Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) să funcționeze, împreună cu Ministerul Educației Naționale, în calitate de platformă de integrare a tuturor conținuturilor științifice și didactice disponibile în România.

Beneficiarii eforturilor noastre comune vor fi atât elevii, cât și profesorii de istorie, vizându-se transmiterea conținuturilor didactice în forme și la standarde academice aflate la nivelul științelor pedagogice actuale.

Deși în ultimele decenii s-a remarcat o multitudine de contribuții valoroase la istoria comunismului românesc, subiectul este departe de a fi epuizat, situație care impune continuarea cercetărilor. La fel de stringentă este și transformarea rezultatelor științifice în conținuturi didactice accesibile tinerelor generații, cu scopul formării unei percepții corecte a istoriei comunismului și al conștientizării depline a naturii sale criminale.

 

,,Îl felicit pe domnul deputat Muraru pentru această inițiativă și îi mulțumesc doamnei ministru Ligia Deca pentru includerea sa în proiectul de lege aflat acum în dezbatere publică.

Odată cu intrarea în vigoare a legii, tinerele generații vor avea posibilitatea să cunoască o pagină recentă și dureroasă a istoriei României, foarte importantă de înțeles, pentru a conștientiza necesitatea apărării democrației și libertăților de care ne bucurăm cu toții astăzi.

IICCMER, în calitatea sa de centru guvernamental de expertiză și investigație în domeniu, folosind și expertiza altor instituții, precum Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității, institutele Academiei Române care derulează programe de cercetare a comunismului în România și Centrul Internațional de Studii asupra Comunismului (Academia Civică), vor pune la dispoziție toate resursele necesare implementării acestui proiect educațional, așa cum se stipulează în proiectul de lege’’ – a declarat Prof.univ.dr. Florin-Daniel Șandru, Președinte executiv IICCMER.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii