Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:10 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

SC Agrostral din Aliman nu achita datoriile catre primarie

ro

04 Sep, 2002 00:00 1103 Marime text
Nicolae Georgescu, primarul comunei Aliman, a adus in atentia reprezentantului Guvernului in teritoriu o situatie mai speciala a unei societati din localitate, SC Agrostral, care neachitand salariile, a adus primaria in imposibilitatea de a incasa taxele si impozitele de la societate. Conducerea societatii reclama, la randul ei, faptul ca nici ei nu au primit bani de la societatile care au predat recolta de struguri pe anii 2001 si 2002. In comuna se lucreaza la sistemul de consolidare a scolilor din localitatile Dunareni si Floriile, prevazute in programul Bancii Mondiale, si s-a incheiat programul de asfaltare pe o distanta de 21 de kilometri. In viitorul apropiat, primarul vizeaza prinderea comunei in programul SAPARD, in vederea inlocuirii retelei de distributie a apei potabile in toate localitatile, si procurarea si instalarea a doua bazine de captare a apei potabile in localitatile Dunareni si Vlahi. Si primarul localitatii Ostrov a prezentat un raport de lucru privind activitatea. In comuna s-a desfundat intreaga retea de canalizare, s-au reamenajat cismelele de piatra si s-a continuat lucrarea de alimentare cu apa a satului Almalau, la acest moment lucrarea fiind aproape finalizata. Si in aceasta comuna, punerea in posesie conform Legii 18/1991 s-a realizat in proportie de 80%, cu destula dificultate, urmand ca, pana la finele anului, sa fie finalizata aplicarea legilor fondului funciar la Ostrov. Petre Tudorache, primarul comunei, spune ca nu a putut realiza toate obiectivele propuse la inceputul mandatului, din lipsa de fonduri.

Baneasa aspira la statutul de oras

Primarul comunei Baneasa, Nicolae Coman, a cerut, voalat, prefectului Martin sprijinul pentru declararea comunei, pe viitor, drept oras, avand in vedere progresele socio-economice din ultimii ani. In Baneasa, doar 40% din totalul familiilor comunei beneficiaza de Legea 416/2001 privind ajutorul minim garantat, un lucru imbucurator comparativ cu alte comune prezente la intalnire. "Daca in anul 2000 mai erau de pus in posesie conform Legii 18/1991 un numar de 149 de proprietari cu suprafata de 620 hectare, la aceasta data mai sunt de pus in posesie un numar de 84 de proprietari. Ne straduim ca, intr-o luna-doua, sa finalizam actiunea de punere in posesie a tuturor celor indreptatiti", a declarat primarul Coman. In sectorul economic, principala activitate este agricultura, unde cele sapte asociatii agricole si agricultorii individuali s-au confruntat cu lipsa banilor si mai ales cu seceta. In comuna Baneasa, inca nu sunt cultivate toate suprafetele agricole, atat din cauza terenurilor slab productive, situate in panta, cu sol de slaba calitate, cat mai ales din cauza productiilor mici ale acestor ultimi ani si a resurselor financiare reduse in perioadele cand se desfasoara campaniile agricole. Cu toate ca reparatia cladirii pentru viitorul Tribunal Baneasa nu s-a facut din fondurile primariei, Baneasa este, la ora actuala, singura comuna care beneficiaza de urmatoarele servicii publice: liceu, spital, tribunal, sucursala bancara, trezorerie si sector al finantelor publice, sectoare de drumuri judetene si nationale. "Toate cele prezentate mai sus ne dau speranta ca localitatea noastra va primi statutul de oras", a conchis primarul comunei. O situatie similara exista si in comuna Pestera, care, mai mica fiind din punct de vedere teritorial, suplineste acest handicap prin ultimele realizari. Primarul Ion Peteu a precizat ca, in ultima perioada, s-a usurat mult procesul de incasare a taxelor si impozitelor locale si datorita faptului ca mai toti locuitorii comunei si-au pus apometre. La acest moment, primaria din localitate desfasoara un program privind curatirea canalelor care capteaza apele pluviale, operatiune care a ferit comuna de nenorociri la ultimele evenimente legate de caderea abundenta de precipitatii in judetul Constanta.

Un politist pentru sapte sate

Comunele Deleni si Lipnita sunt destul de apropiate, atat din punct de vedere teritorial, cat mai ales din cel al problemelor sociale. Aici, majoritatea cetatenilor traiesc de pe urma ajutorului social oferit de stat. Lipsa pamantului a creat conflicte intre administratiile locale si tarani. Totusi, in lipsa fondurilor si a sperantei pentru o viata mai buna, primarul de Lipnita nu a putut solicita prefectului decat sprijin in vederea detasarii mai multor inspectori de politie, si asta deoarece cele sapte sate ale comunei Lipnita sunt deservite, la acest moment, de un singur politist.

La Oltina, primaria ii inmormanteaza pe saraci

Primarul de Oltina, Marin Costea, spune ca 90% din problemele comunei sunt de ordin social. Astfel, numai in ultimele luni, primaria a executat din punct de vedere financiar toate inmormantarile din comuna, datorita saraciei crunte in care se zbat locuitorii acesteia. Pe cat le-a fost posibil, factorii de raspundere au asfaltat cativa kilometri de strazi si au pus la punct reteaua de alimentare cu apa potabila, populatia beneficiind de apa curenta pe tot parcursul anului.

630 de familii de rromi traiesc din ajutor social

Comuna Dobromir este, de departe, una dintre cele mai sarace locuri ale judetului. Din totalul de 744 familii, 630 familii, toate de rromi, traiesc de pe urma ajutorului social, acordat prin intermediul Legii venitului minim garantat. Tot aici, aproape 7.000 ha din totalul de 8.900 nu sunt lucrate, din lipsa banilor. "Bugetul de venituri si cheltuieli pe anul 2002 insumeaza 8,6 miliarde de lei, din care 400.000 milioane reprezinta venituri proprii, rezultand clar ca efortul financiar vine din partea Consiliului Judetean Constanta prin acordarea de subventii pentru echilibrarea bugetului", a declarat primarul localitatii, Dumitru Iliescu. La Adamclisi au existat unele probleme legate de furnizarea apei potabile, dar acestea se pare ca s-au rezolvat. Legat de acest aspect, prefectul judetului a facut apel la toti sefii localitatilor si la toate persoanele fizice sa apeleze cu incredere, in problema apei potabile, la Prefectura. "Cat voi fi prefect, nu accept ca oamenii sa nu beneficieze de apa rece, potabila", a precizat Martin. Pentru reclamatii de orice fel, reprezentantul Guvernului in teritoriu si-a pus la dispozitia celor prezenti numarul de telefon direct.

La Independenta s-a reusit asigurarea transportului elevilor de gimnaziu

Prin programul Guvernului de reabilitare a invatamantului rural, in localitatea Independenta s-a putut asigura o parte din transportul copiilor de la sate din clasele V-VIII cu microbuzul, diferenta fiind asigurata prin decontare 100% pe mijloacele de transport. De asemenea, la cele 11 calculatoare primite anul trecut de la CJC s-au adaugat alte trei, plus trei copiatoare de ultima generatie.

In loc de epilog

In numerele noastre viitoare vom reveni pe larg cu aspecte din comunele Dobromir, Oltina, Lipnita sau Independenta si altele, care reprezinta, una peste alta, realitatea zilelor noastre, a vietii la tara, realitate dominata de o saracie crunta.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii