Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:31 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sărbătoarea Crinilor i-a unit pe creştini

ro

14 Jun, 2011 01:00 4507 Marime text
IMG_8741.jpgÎn fiecare an, pe 13 iunie, Bazilica Sfântul Anton din Constanţa devine locul în care catolicii şi ortodocşii se întâlnesc pentru Sărbătoarea Crinilor.

În această zi este sărbătorit Sfântul Anton de Padova, considerat şi „Sfântul Minunilor", care apare reprezentat, atât în statui, precum şi în icoane, ţinându-l în braţe pe pruncul Iisus şi în mână un crin. Obiceiul care îi adună în rugăciune pe creştini este acela că, la sfârşitul liturghiei, care a fost oficiată de părintele paroh Ieronim Iacob împreună cu un sobor de preoţi din toate colţurile Dobrogei şi nu numai, copiii sunt binecuvântaţi, iar crinii sunt sfinţiţi.

IMG_8742.jpgFlorile sfinţite se duc acasă, li se usucă petalele şi se păstrează ca leac, pentru ajutor şi pentru ocrotirea de necazuri şi ispite, crinii fiind un simbol al purităţii. Ziua aceasta se încheie cu o procesiune, în timpul căreia se intonează cântece dedicate Sfântului Anton. Viaţa sfântului a început la Lisabona, în anul 1195, într-o familie nobiliară. Cu toate că tatăl acestuia îşi vedea fiul devenind un strălucit cavaler sau chiar bancher, la 15 ani, Sfântul Anton a cerut să fie călugăit, alăturându-se ordinului călugărilor augustini. Mânat de dorinţa de a deveni martir, acesta a mers pentru a evangheliza păgânii tocmai în Maroc, însă, din cauza unei boli, a fost nevoit să se retragă într-o peşteră. Cu toate acestea, participa la liturghii, fiind unul dintre cei mai cunoscuţi oratori ai timpului. Fiind renumit pentru minunile pe care le-a făcut, creştinii îşi spun dorinţele Sfântului şi aşteaptă să primească, prin mijlocirea lui, sănătate, pace în familie, căsătorie fericită, serviciu cinstit, reuşită la învăţătură şi la examene, creşterea bună a copiilor, ajutor în ocolirea ispitelor, uşurarea sufletelor şi o moarte creştinească.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii