Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:26 28 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

România și Spania, aniversare de 10 ani de la stabilirea Parteneriatului Strategic bilateral

ro

28 Dec, 2023 13:49 721 Marime text
  • România și Spania au aniversat, pe parcursul anului 2023, 10 ani de la stabilirea Parteneriatului Strategic bilateral.

România și Spania au aniversat, pe parcursul anului 2023, 10 ani de la stabilirea Parteneriatului Strategic bilateral, transmite un comunicat din partea Ministerului Afacerilor Externe.

Decizia de a stabili un Parteneriat Strategic între România şi Spania, în anul 2013, a fost o confirmare a relației speciale existente între statele noastre.

Această relaţie este construită pe afinităţi istorice şi culturale, pe valori şi viziuni comune şi pe legătura trainică şi profundă favorizată de apartenenţa la spaţiul latin, îmbogățită constant de prezenţa unei comunităţi dinamice româneşti în Spania şi spaniole în România.

Demersul de a stabili un Parteneriat Strategic a transmis un semnal puternic în sensul întăririi angajamentului comun de consolidare a relațiilor bilaterale şi a cooperării strânse dintre statele noastre, în calitate de membre ale Uniunii Europene şi ale NATO.

La 10 ani de la acest moment de referinţă, România şi Spania au relaţii excelente şi o cooperare solidă, confirmate de agenda extrem de bogată a contactelor la toate nivelurile.

Organizarea primei şedinţe comune a celor două guverne, la Castellon de la Plana, în noiembrie 2022, a fost un succes pentru relaţia bilaterală şi un punct de referinţă pentru dezvoltarea de noi proiecte de interes comun, în spiritul prieteniei strânse care ne leagă.

Un pilon central îl constituie comunitatea românească din Spania, respectiv comunitatea spaniolă din România, a căror contribuție la relația bilaterală o recunoaștem și cu acest prilej.

Importanta comunitate de români care trăiesc, muncesc şi studiază în Spania reprezintă o punte de legătură între ţările noastre, de care ne bucurăm şi pe care sperăm să o consolidăm în viitor. În acest spirit, au fost lansate deja demersurile pentru oferirea unui cadru juridic adecvat acestor relaţii, care sunt parte indisociabilă a viitorului nostru comun, sub forma unui Acord privind recunoașterea dublei cetățenii.

Progresul substanțial al dialogului dintre ţările noastre este susținut şi de o evoluție constantă a cooperării economice şi sectoriale, a investițiilor spaniole în România, precum şi de o dinamică pozitivă a investițiilor românești în energie, tehnologia informației, comunicații sau construcții.

Relația bilaterală privilegiată se reflectă şi într-o cooperare strânsă în cadrul Uniunii Europene, bazată pe viziuni convergente şi pe obiective comune. Președinția spaniolă a Consiliului Uniunii Europene a constituit o nouă oportunitate de aprofundare a cooperării noastre şi de consolidare a coeziunii în cadrul Uniunii, în baza principiilor unității şi solidarității, în efortul comun de a răspunde provocărilor actuale şi dezideratului construirii unei Uniuni mai puternice, mai sigure şi mai aproape de cetățenii săi. Totodată, Președinția spaniolă a Consiliului Uniunii Europene a sprijinit în mod activ eforturile României de aderare la spațiul Schengen.

Pe fondul agresiunii Federației Ruse împotriva Ucrainei, dialogul bilateral s-a consolidat semnificativ pe dimensiunea de securitate. România şi Spania sunt ferm angajate în protejarea principiilor fundamentale ale ordinii internaționale bazate pe reguli, precum şi în tragerea la răspundere a tuturor celor care încalcă aceste principii.

România și Spania sunt Aliaţi în cadrul NATO, iar contribuția spaniolă la consolidarea Flancului Estic demonstrează solidaritatea Aliată şi voința comună pentru întărirea posturii de descurajare şi apărare a NATO. Deciziile luate de liderii statelor membre NATO la Summitul de la Madrid, precum şi noul Concept Strategic adoptat la Madrid cu acest prilej, constituie un reper esenţial pentru apărarea teritoriului Aliat şi pentru perspectivele de viitor ale Alianţei.

Totodată, angajamentul României şi Spaniei în această nouă etapă a relației NATO-UE, în spiritul Declaraţiei NATO-UE din ianuarie 2023 şi al Busolei Strategice, reflectă interesul ambelor state pentru consolidarea relaţiei transatlantice, printr-o abordare de 360 grade.

Lansarea anul acesta a „Valencia Trio”, formatul trilateral la nivel de miniştri ai afacerilor externe din România, Spania şi Polonia, este o dovadă a solidității Parteneriatelor Strategice bilaterale şi a necesităţii de a dezvolta noi formate de cooperare strategică pentru a impulsiona interesele comune, a identifica sinergii şi a promova poziţii comune în domenii cheie, ca membri UE şi aliaţi NATO.

Cu ocazia primei decade de Parteneriat Strategic România-Spania, reiterăm determinarea noastră pentru a continua demersurile comune care să asigure o relație bilaterală prolifică şi de succes.

România și Spania sunt pe deplin angajate pentru extinderea şi consolidarea dialogului bilateral şi pentru continuarea aprofundării coordonării strânse ca parteneri în plan european şi internațional, în scopul protejării păcii, securității, democrației şi a ordinii internaționale bazate pe reguli, în beneficiul cetățenilor ţărilor noastre, a încheiat sursa citată.


Citește și:
MAE: Alertă de călătorie în Islanda. Stare de urgență din cauza erupției vulcanice
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii