Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:12 12 07 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

România, relații diplomatice Mongolia sărbătorește Ziua Națională (Naadam) (GALERIE FOTO)

ro

11 Jul, 2025 22:12 286 Marime text
Foto: PixabayPe data de 11 iulie, Mongolia sărbătorește Ziua Națională (Naadam). Conform informațiilor Wikipedia, Mongolia este o țară din Asia Centrală, republică parlamentară, care se învecinează la nord cu Rusia, la sud și est cu Republica Populară Chineză, iar granița de vest se află la o mică distanță de Kazahstan. A fost centrul Imperiului mongol în secolul 13, dar a fost condusă de dinastia manciuriană Qing, din secolul 17 și până la formarea, cu asistență sovietică, a unui guvern independent (în 1921).

Conform sursei citate, ca urmare a prăbușirii Uniunii Sovietice, Mongolia a adoptat o formă de guvernare democratică. A optsprezecea țară din lume ca suprafața, Mongolia are foarte puțin teren arabil: predomină stepa, alături de munți (în nord si vest) și Deșertul Gobi în sudul țării. Circa 30% din populația țării este alcătuită din nomazi sau semi-nomazi, budiști de rit tibetan și de etnie mongolă. Capitala Ulaanbaatar concentrează peste 50% din populație.

Limba mongolă aparține familiei de limbi altaice. Este o limbă aglutinantă, vorbită de către circa 5,7 milioane de persoane în întreaga lume.

Foto. PixabayProfil politic

Wikipedia menționează că din data de 17 octombrie 1961, Mongolia face parte din grupul Națiunilor Unite.
De-a lungul istoriei, principalul aliat al Mongoliei a fost U.R.S.S., care o ajută economic și militar.

În 1986 Mongolia și-a restabilit relațiile cu China, care erau destul de reci din cauza repatrierii forțate a chinezilor, din 1983. Începând cu 1990, Mongolia și-a deschis relații cu SUA, Japonia, U.E.; rămâne însă dependentă de Rusia și China.
Noua constituție a Mongoliei a fost adoptată pe 12 februarie 1992 și introduce multipartidismul.

Președintele este ales de către popor cu vot direct, pentru un mandat de 4 ani; el este și șeful armatei.

Președintele este cel care îl numește în funcție pe primul-ministru, are dreptul de-a dizolva guvernul, drept de inițiativă și drept de veto.
Populația este de 3.050.000 locuitori. 95% din populație sunt mongoli, restul de 5% fiind în mare parte kazahi, ruși și chinezi han.

Limbile vorbite: mongola khalkha, limbi turcice, rusa și mandarina.
Religii: tradiționale, budism, islam.

Foto. PixabayCondiții de intrare și regim de ședere

Conform MAE, intrarea cetățenilor străini în Mongolia este permisă doar prin 6 puncte de frontieră: Aeroportul Internațional Chinggis Khan Ulan Bator, Zamin Uud (punct de frontieră rutier/feroviar la granița cu China), Tsagaannuur, Altanbulag și Ereen-Tsay (puncte de frontieră rutiere la granița cu Rusia), Sukhbaatar (punct de frontieră feroviar la granița cu Rusia).

Până la finalul anului 2025, cetățenii români pot călători în Mongolia, în scop turistic, fără viză pentru o perioadă de maximum 30 de zile, în baza oricărui tip de pașaport, aflat în termen de valabilitate.

„Înainte de a efectua deplasarea vă rugăm să consultați informațiile puse la dispoziție de către Agenția de emigrări din Mongolia, privind regimul de acordare a vizelor:https://immigration.gov.mn/en/vizijn-zvshrl/
Pentru persoanele care tranzitează Mongolia sunt solicitate ca documente justificative biletul de avion şi viza pentru următoarea destinaţie.
Persoanele care vor sta mai mult de 30 zile pe teritoriul Mongoliei trebuie să se înregistreze la Poliţia locală, într-un interval de 7 zile lucrătoare de la sosire. Conform legilor locale, este necesar ca străinii aflaţi pe teritoriul Mongoliei să poarte în permanenţă asupra lor paşaportul sau permisul de rezidenţă. Poliţia locală efectuează controale stradale, iar în momentul în care nu puteţi prezenta un act de identitate sunteţi pasibili de amendă“ – conform MAE.

Mai multe informaţii utile se pot obţine de la Consulatul Onorific al Mongoliei la Bucureşti, Intrarea Dr. Bobeică nr. 4, apartament 1, sector 2, telefon (021) 322.81.15, mobil: 0721544656, e-mail: iso@mailbox.ro.

Foto. PixabaySiguranță și criminalitate

Riscul ameninţărilor teroriste şi extremiste în Mongolia este scăzut, însă cetăţenii români trebuie să aibă în vedere riscurile globale pe care fenomenul terorist le poate produce oriunde în lume.

Recomandăm evitarea zonelor în care au loc mişcări de protest politice sau de altă natură, care apar ocazional în Ulan Bator. Este util ca cetăţenii români care călătoresc sau se află în Mongolia să consulte periodic pagina web a Ministerului român al Afacerilor Externe (www.mae.ro).
Mongolia este un stat cu un nivel de criminalitate scăzut. Infracţiunile cele mai comune, care sunt caracteristice în principal capitalei Ulan Bator, sunt cele de tipul furtului din buzunare, smulgerea genţilor, precum şi înşelăciuni. Acestea apar de regulă în zonele aglomerate, este de preferat a fi evitate“ – conform MAE.

Zonele din Ulan Bator unde trebuie manifestată atenţie, deoarece sunt cunoscute ca fiind locuri unde s-au întâmplat cele mai multe infracţiuni împotriva străinilor, sunt: Aeroportul Internaţional Chingiss Khan, gara, Mall-ul situat în zona Circului de Stat şi străzile adiacente, Piaţa Naran Tuul, Mănăstirea Gandan, zona Poştei Centrale.

Rata criminalităţii cunoaşte o creştere semnificativă în timpul Festivalului de vară (Naadam, în luna iulie) și a Festivalului de iarnă (Tsagaan Sar, în lunile decembrie – februarie).

Recomandări generale:
  • evitarea deplasărilor pe timp de noapte;
  • păstrarea documentelor, valorilor personale, biletelor de călătorie, banilor şi cărţilor de credit în locuri sigure şi a nu fi expuse ostentativ, în mod vizibil;
  • în cazul călătoriei cu autobuzul sau trenul supravegherea bagajelor pe toată durata călătoriei.
  • În cazul unor incidente care afectează siguranţa persoanei sau a bunurilor, se recomandă contactarea celui mai apropiat post de poliţie.
Telefoanele sistemului de urgenţă din Mongolia sunt:
  • Poliţia: 102;
  • Salvare/urgenţe medicale: 103.
Sunt interzise:
  • fotografierea ofițerilor de poliție și a militarilor;
  • posesia și consumul de droguri;
  • conducerea autovehiculelor sub influența băuturilor alcoolice.
Foto. PixabayCondiții privind traficul auto

Traficul în Ulan Bator se desfăşoară în condiţii improprii datorită nesemnalizării corespunzătoare a intersecţiilor (lipsa semnelor de circulaţie şi a semafoarelor), precum şi a numărului mare de maşini în raport cu infrastructura existentă. Se recomandă evitarea pe timpul nopţii a deplasărilor cu autoturismul în afara capitalei.

Contactarea autorităților române

Reprezentarea diplomatică și consulară a României în Mongolia este asigurată de Ambasada României în Republica Populară Chineză - adresă: Ritan Est, nr. 2, districtul Chaoyang, Beijing, 100600 - Intrarea de sud. (Ambasada este situată în partea de est a parcului Ritan, Templul Soarelui)

În situații de urgență, Ambasada României la Beijing poate fi contactată la numărul de urgență +86 186 1173 7488.

În Mongolia funcționează Consulatul Onorific al României la Ulan Bator (Ulaanbaatar), care poate sprijini rezolvarea unor probleme urgente prin contactele cu autorităţile locale, dar care nu poate emite documente de identitate româneşti sau realiza formalităţi consulare. Adresa: 5th Floor, Hannu Building, Seoul Street 45/2, Bayangol District, Ulaanbaatar, Tel/Fax: 976-11-77229999.
 
Cetăţenii români care doresc să călătorească în Mongolia sau se află deja pe teritoriul său sunt sfătuiţi să îşi anunţe prezenţa în regiune fie prin intermediul platformei www.econsulat.ro, fie să se adreseze Ambasadei României în Republica Populară Chineză, comunicând propriile coordonate pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă: nume, prenume, data nașterii şi numărul de telefon mobil.

Site-ul Comisiei Europene conţine informaţii utile privind protecţia consulară de care beneficiază cetăţenii UE inclusiv lista cu misiunile diplomatice ale ţărilor UE cu reprezentare în acest stat. În calitate de cetăţean al Uniunii Europene, cetăţenii români pot solicita, în caz de necesitate, eliberarea unui titlu de călătorie în vederea întoarcerii în ţară, din partea misiunilor diplomatice ale ţărilor UE.

Consulatul Onorific al României la Ulan Bator
Adresa: 5th Floor, Hannu Biulding, Seoul Street-45/2, Bayangol District, Ulaanbaatar
Telefon/Fax: +976 11 77229999
Program cu publicul: 10.00-14.00
Consul onorific: Dl. Odonsuren ULZIIBAT

Ambasada României în Republica Populară Chineză
AMBASADOR: Dan-Horia MAXIM
Are acreditare și în Mongolia.
COORDONATE DE CONTACT:
Adresă: Beijing, Ritan Lu, Dong ER Jie Cod Poştal: 100600
Web: http://beijing.mae.ro

Ambasada Mongoliei
52, rue Frederic Joliot-Curie, Sofia
Tel: (00359-2) 865 90 12
Fax: (00359-2) 963 07 45
Email: mongemb@gmail.com
Web: https://www.embassyofmongolia.hit.bg
Program de lucru: 09.00 – 13.00; 14.00 – 18.00
E.S. Dna Lkhagvasuren SAYANAA
Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar (20 iulie 2022)

Notă: Lista Corp Diplomatic a fost actualizată în martie 2025.

PRECIZĂRI:

Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Citește și:

Galerie FOTO. Relații diplomaticeInsulele Solomon, țara insulară cu peisaje spectaculoase și o cultură indigenă bogată și diversă

Sursa foto: PIXABAY
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii