Galerie FOTO. Relații diplomatice Insulele Solomon, țara insulară cu peisaje spectaculoase și o cultură indigenă bogată și diversă
Galerie FOTO. Relații diplomatice: Insulele Solomon, țara insulară cu peisaje spectaculoase și o cultură
07 Jul, 2025 14:32
ZIUA de Constanta
176
Marime text



Insulele Solomon sărbătoresc astăzi, 7 iulie 2025, Ziua Națională, dată la care este aniversată proclamarea independenţei (în 1978).
Reprezentarea diplomatică a României în Insulele Solomon este asigurată de Ambasada României la Canberra, iar serviciile consulare sunt prestate de Consulatul General al României la Sydney.
Date istorice ale țării
Insulele Solomon au fost locuite de melanezieni. Ele au fost descoperite în 1567 de navigatorul spaniol Alvaro de Mendana y Neyra (1541-1595). El a dat insulelor numele legendarului rege Solomon crezând că a descoperit locul de unde proveneau bogățiile acestuia.
În 1893, arhipelagul a devenit protectorat britanic. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, insulele au fost un câmp de operațiuni militare intens între americani și japonezi, în special Insula Guadalcanal. În 1978 și-au obținut independența.
Insulele Solomon, țară insulară în Oceanul Pacific
Țara este situată în partea central-vestică a Oceanului Pacific, între Papua-Noua Guinee la vest, Marea Solomon la sud-vest și Arhipelagul Vanuatu la sud-est, la 4-11 grade latitudine sudică și 154-162 grade longitudine estică.
Capitala se află la Honiara, oraș cu 56.000 locuitori (estimați în 2003), situată în nord-vestul Insulei Guadalcanal, la vărsarea râului Mataniko în ocean.

Insulele Solomon sunt de origine vulcanică și cuprind aproape toate tipurile geologice de insule din Oceania. Din cauza așezării sale în așa-numitul Cerc de Foc al Pacificului, țara este afectată de cutremure și de activitatea vulcanilor. Cel mai înalt vârf muntos de pe cele mai importante insule vulcanice este Makarakomburu (2447 m), pe Guadalcanal.
Pe insulele mai mari, unele dintre ele încă neexplorate, se află lanțuri muntoase înalte și abrupte, cu pante săpate adânc în munte. Pe Guadalcanal, insula principală, câmpiile de coastă, acoperite cu arbori de cocos și cu palmieri, se întind până în estul capitalei,Honiara. Insulele mici artificiale, alcătuite din corali, dintre care cele mai vechi au mai multe sute de ani, se întind în largul coastei Malaita.

Clima este tropical-musonică, cu temperatură medie multianuală de +27 grade. Precipitațiile sunt bogate, cu 1600–4000 mm/an. În acest climat tropical, crește o vegetație luxuriantă care, pe numeroasele insule, este încă virgină.
Din punct de vedere religios, cultul predominant este protestantismul - 41,8%, anglicanism - 33,9% și catolicism - 19,1% din populație.
Limba oficială este engleza. Mai sunt vorbite 70 de limbi melaneziene.
Profil politic
Conform Constituției din 1978, Insulele Solomon sunt au ca formă de guvernământ monarhie constituțională, șeful statului fiind regele Charles al III-lea al Marii Britanii, reprezentat de un guvernator general. Este al 37-lea stat membru al Commonwealth-ului britanic.

Activitatea legislativă este exercitată de Parlamentul Național, parlament unicameral cu 38 de membri aleși prin vot direct pe o perioada de 4 ani. Activitatea executivă este exercitată de primul ministru, liderul partidului majoritar din parlament și de un cabinet format din 14 membri.
Statul este împărțit administrative în 4 districte: Central, Eastern, Western, Malaita.
O economie bazată pe exploatare forestieră, pescuit și turism
Pescuitul și exploatarea forestieră constituie principalele surse de venit ale acestei țări insulare, însă, din cauza exploatării excesive, au devenit o amenințare serioasă la adresa resurselor maritime și forestiere ale insulei. În afară de cherestea, de pe insulă se mai exportă pește, copra (ulei de cocos), cacao, orez și mirodenii. Pentru consum local, se cultivă taro, igname și legume.

Principalele bunuri de consum sunt produse de o industrie prelucrătoare extrem de slab dezvoltată. Exploatarea materiilor prime, printre care aur, cupru, fosfor, argint și bauxită, este încă de importanță secundară.
Moneda națională este dolarul solomonian.
Viața culturală
Insulele sunt cunoscute pentru peisajele lor spectaculoase, apele cristaline, plajele frumoase și o cultură indigenă bogată și diversă
Insulele Solomon sunt cunoscute pentru cultura sa bogată și tradițiile sale unice. Există numeroase festivaluri și ceremonii culturale care au loc pe tot parcursul anului, inclusiv festivalul de dans de pe insula Malaita și festivalul de regat de pe insula Guadalcanal.

Gastronomia din Insulele Solomon este influențată de cultura și tradițiile locale, precum și de influențele din Asia și Pacific.
Rezervaţia Naturală East Rennell, din partea răsăriteană a Insulei Rennell, cu atolul de corali de aici, a fost inclusă pe lista patrimoniului mondial al UNESCO.
Situl include aproximativ 37.000 ha şi o zonă marină care se extinde la o distanţă de 3 mile marine pe mare, conform site-ului whc.unesco.org. Un loc aparte pe insula Rennell îl constituie Lacul Tegano, care este o fostă lagună a atolului. Lacul, cu o suprafaţă de 15.500 ha, este puţin sărat şi are multe insule calcaroase accidentate şi specii endemice.
Citește și
Relații diplomaticePe 4 iulie, Statele Unite ale Americii sărbătoresc Ziua Independenței (Galerie FOTO)
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii