Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:40 29 05 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

România, relații diplomatice Etiopia, inima ancestrală a Africii, sărbătorește Ziua Națională (GALERIE FOTO)

ro

28 May, 2025 11:11 282 Marime text
Etiopia. Foto - Wikipedia
 
  • În inima Cornului Africii, acolo unde munții se ridică spre cer, iar legendele se împletesc cu istoria vie, se află Republica Federală Democratică Etiopia.
  • În fiecare an, pe 28 mai, Etiopia își celebrează Ziua Națională, marcând căderea regimului Derg și începutul unei noi ere democratice, în 1991.
 
În inima Cornului Africii, acolo unde munții se ridică spre cer, iar legendele se împletesc cu istoria vie, se află Republica Federală Democratică Etiopia. Țara aceasta, unică în tot continentul, nu a fost niciodată colonizată, iar fibra sa națională este țesută din mândria unor popoare vechi, credință adâncă și o cultură ce a supraviețuit mileniilor. Etiopia nu este doar un stat african, ci un leagăn al umanității, locul unde Lucy, strămoașa noastră de 3,2 milioane de ani, a pășit pentru prima oară.
 
28 Mai - Ziua Națională: sărbătoarea regăsirii
 
În fiecare an, pe 28 mai, Etiopia își celebrează Ziua Națională, marcând căderea regimului Derg și începutul unei noi ere democratice, în 1991. Este o sărbătoare a păcii și reconstrucției, onorată prin parade colorate, festivaluri de dansuri tradiționale și evenimente ce pun în lumină unitatea diverselor etnii din țară.
 
Relații diplomatice între România și Etiopia
 
Relațiile diplomatice dintre România şi Etiopia au fost stabilite la 2 iulie 1957, la nivel de legație. Au fost ridicate la nivel de ambasadă la 11 decembrie 1966. Ambasada României la Addis Abeba este condusă la nivel de ambasador de Iulia Pataki, care este şi reprezentant permanent al României la Uniunea Africană. Reprezentarea diplomatică a Etiopiei în România este asigurată prin intermediul Misiunii Permanente a Etiopiei la Geneva. Ambasadorul Etiopiei, Zenebe Kebede Korcho, a fost acreditat la 15.03.2021, conform Listei Corpului Didactic.
 
În România funcționează două Consulate Onorifice ale Republicii Federale Democrate Etiopia, la Cluj Napoca și Arad.
 
Sistemul politic: federalism etnic și democrație în transformare

 
Etiopia este organizată ca o republică federală democratică, bazată pe un sistem unic de federalism etnic, care recunoaște autonomia celor peste 80 de grupuri etnice. Președintele Etiopiei este Taye Atske Selassie.
 
Religia: o țară a credinței vii
 
Etiopia este un mozaic religios. Creștinismul ortodox etiopian, unul dintre cele mai vechi din lume, domină platoul central, în timp ce Islamul este răspândit în est și sud. În plus, comunități de evrei etiopieni, cunoscuți ca Beta Israel, adaugă încă o culoare acestei diversități spirituale. Lăcașurile de cult, cum ar fi bisericile săpate în stâncă din Lalibela, sunt mărturii vii ale unei credințe care a rezistat veacurilor.

Lalibela, Etiopia. Foto - Wikipedia


Geografia: de la Munții Semien la Văile Riftului
 
Peisajele Etiopiei sunt de o frumusețe dramatică: Munții Semien, supranumiți „Acoperișul Africii”, oferă priveliști amețitoare, în timp ce Valea Marelui Rift deschide calea spre lacuri vulcanice și parcuri naturale. În nord-est, Depresiunea Danakil, unul dintre cele mai fierbinți locuri de pe planetă, impresionează cu peisajele sale extraterestre și câmpurile de sare.

Munții Semien, Etiopia. Foto - Wikipedia

Moștenire culturală și personalități
 
Etiopia a dat lumii figuri legendare: împăratul Haile Selassie, simbol al rezistenței africane, și scriitorul Dinaw Mengestu, care a cucerit scena literară internațională. Cultura este păstrată vie prin limba amharică, prin dansuri precum eskista, și prin ceremoniile elaborate ale cafelei - un ritual care transcende simpla băutură și devine un act social sacru.
 
Siturile UNESCO: Patrimoniu Mondial de o frumusețe rară
 
Etiopia are nu mai puțin de nouă situri înscrise în Patrimoniul UNESCO, printre care:
 
  • Lalibela, cu bisericile sale monolitice.
  • Axum, vechea capitală a unui imperiu ce rivaliza cu Roma și Persia.
Axum, Etiopia. Foto - Wikipedia
 
  • Fortăreața Fasil Ghebbi din Gondar.

Fortăreața Fasil Ghebbi din Gondar, Etiopia. Foto - Wikipedia
 
  • Parcul Național Simien, habitat al faunei unice precum gelada și ibexul etiopian.

Parcul Național Simien, Etiopia. Foto - Wikipedia

Economie: în ascensiune, între tradiție și modernizare
 
Etiopia cunoaște una dintre cele mai rapide creșteri economice din Africa. Agricultura, în special cultivarea cafelei - considerată locul de naștere al acestei licori - rămâne coloana vertebrală. În paralel, sectorul industrial, infrastructura și energia hidroelectrică cunosc o expansiune accelerată, odată cu proiecte precum barajul Grand Ethiopian Renaissance Dam.
 
Grand Ethiopian Renaissance Dam. Foto - Wikipedia

Tradiții: o țesătură vie a identității naționale
 
Fiecare regiune aduce un parfum diferit în tabloul tradițiilor etiopiene. Festivalul Timkat, care celebrează Boboteaza, umple străzile cu procesiuni de preoți în straie colorate.

Festivalul Timkat, Etiopia. Foto - Wikipedia

Meskel, sărbătoarea Sfintei Cruci, este luminată de focuri uriașe. Îmbrăcămintea tradițională, țesută manual, și bucatele aromate precum injera și doro wat completează identitatea acestei țări fascinante. 

Festivalul Meskel, Etiopia. Foto - Wikipedia

Condiții de intrare și regim de ședere
 
Cetățenii români care doresc să călătorească în Etiopia au nevoie de viză.
 
Viza turistică poate fi obținută online sau de la Ambasada Republicii Federale Democratice Etiopia la Geneva, pentru o perioadă cuprinsă între 30 zile și 90 de zile, cu una sau multiple intrări.
 
Pentru obținerea vizei turistice online, trebuie să aplicați pe site-ul http://www.evisa.gov.et, cu cel puțin 5 zile înainte de data călătoriei. În acest caz, viza va fi aplicată în pașaport la sosirea pe Aeroportul Internațional Bole din Addis Abeba sau la unul din punctele terestre de trecere a frontierei, numai după prezentarea dovezii obținerii online a vizei (este necesară prezentarea, în formă printată, a aprobării emise de către autoritățile etiopiene, primită prin email).
 
Viza de afaceri poate fi acordată cu intrări multiple, cu o durată de 90 de zile, iar pentru eliberarea sa este necesară o scrisoare din partea angajatorului sau o invitație din partea companiei etiopiene care invită persoana în cauză.
 
Costul vizei este cuprins între 62 și 502 USD, în funcție de scopul călătoriei (afaceri, conferințe, turism, investiții etc.).
 
Posesorii de pașapoarte diplomatice sau de serviciu nu pot obține viza online și trebuie să solicite viza la Ambasada Republicii Federale Democratice Etiopia la Geneva.
 
Etiopia nu este doar o țară, ci un univers aparte, un loc în care trecutul, prezentul și mitul se împletesc într-o țesătură bogată. Este leagănul umanității, farul ortodoxiei africane și un gigant tăcut care își revendică, treptat, locul pe scena mondială. Pentru cei care o vizitează, Etiopia oferă nu doar peisaje și situri istorice, ci o călătorie inițiatică în chiar inima Africii.
 
Adrese:
 
Ambasada Republicii Federale Democratice a Etiopiei
Rue de Moillebeau 56, Case Postal 338, 1211 Geneva
Tel: (0041-229) 197 010/17
Fax: (0041-229) 197 029
Email: info@ethiopianmission.ch; consular@ethiopianmission.ch 
Web: http://www.geneva.mfa.gov.et 
 
Notă: Lista Corpului Diplomatic a fost actualizată în decembrie 2024.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menționează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecția datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 



Citește și:
România, relații diplomatice: Republica Guyana, al treilea cel mai mic stat din America de Sud, sărbătorește Ziua Independenței (GALERIE FOTO)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii