Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:34 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Romania ofera sprijin statelor slab dezvoltate

ro

11 Dec, 2008 02:43 2152 Marime text
world_vision.jpgCu ocazia Zilei Internaţionale a Drepturilor Omului, s-a lansat proiectul „Obiectivele de dezvoltare ale Mileniului - viziunea Constanţei". 

Scopul principal al întâlnirii a fost cel de informare şi conştientizare asupra schimbării rolului pe care-l joacă România în contextul european. Este vorba de trecerea de la stat receptor, care a primit ajutor pentru dezvoltare, la stat donator, care oferă sprijin ţărilor care au nevoie şi sunt deficitare.

Au fost prezente Loredana Giulea, managerul World Vision Constanţa, Venera Botescu, coordonator de proiect, Cristina Văileanu, reprezentant ONU şi Camelia Chiraşcu, din partea Ministerului Afacerilor Externe.

Cele opt Obiective ale Mileniului sunt reducerea sărăciei, accesul la educaţia primară, promovarea egalităţii între sexe şi afirmarea femeilor, reducerea mortalităţii infantile, îmbunătăţirea stării de sănătate materne, combaterea HIV-SIDA, asigurarea durabilităţii mediului şi crearea de parteneriate globale de dezvoltare. Obiectivul la care România se află pe o poziţie mai joasă este egalitatea între sexe, datorită lipsei de monitorizare. Scopul principal al intâlnirii a vizat combaterea HIV-SIDA. WorldVision, împreună cu alte ONG-uri şi instituţiile statului abilitate, doreşte sensibilizarea, informarea şi cooperarea tuturor celor care doresc ca această lume să fie mai bună şi lipsită de probleme. Proiectul este unul finanţat din fonduri provenite de la Uniunea Europeană, care sprijină rolul de stat donator al ţării noastre. Ţările care vor beneficia de ajutor din partea României sunt Serbia, Republica Moldova şi Georgia. Ulterior ajutoarele se vor îndrepta şi către Irak, Afganistan sau state din Asia şi Africa. La finalul prezentării proiectului, Mirela Oprea a declarat că trăim un moment istoric, şi anume faptul că România, după atâţia ani de tranziţie, trece de la statutul de stat receptor la cel se stat donator, care poate ajuta la rândul său statele mai sărace.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii