Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:14 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Restructurarile i-au pus pe jar pe edili Cum au ramas unii primari fara consilieri personali

ro

18 Aug, 2010 01:01 2730 Marime text
cap_8.jpgSingurii care renunţă la consilierii personali pe care îi aveau sunt primarii de la Techirghiol, Adrian Stan, şi cel de la Peştera, Valentin Vrabie. Nici şeful CJC, Nicuşor Constantinescu, pare să nu mai aibă ajutorul celui care îi era şef de cabinet cu atribuţii de consilier personal, Amuraş Tănase

După ce la începutul acestui an prezentam o listă detaliată cu toţi consilierii personali sau city managerii pe care şi i-au angajat în ultimul an primarii din municipiile, oraşele şi unele localităţi din judeţ, în urma verificării am constatat că unii dintre edili au fost nevoiţi să renunţe la ajutorul acestora pentru a se încadra în prevederile Ordonanţei de Urgenţă 63/2010 referitoare la reducerile din administraţia publică.

Adrian_Stan_Valentin_Vrabie.jpgÎn ciuda faptului că legea le-a dat mână liberă edililor oraşelor, municipiilor şi ale localităţilor mai mari să-şi ia consilieri personali sau administratori ai localităţilor - aşa-numiţii city manageri, acum au fost nevoiţi să renunţe la ei.

Teoretic, aşa cum prevede legea nr.215/2001 privind organizarea şi funcţionarea administraţiei publice locale, primarii şi-au putut angaja un city manager în baza unui contract de management, dar şi consilieri personali. Un primar de comună poate avea un singur consilier, cel de la oraş poate apela la trei consilieri personali, în vreme ce edilii municipiilor reşedinţă de judeţ se pot consulta cu cinci angajaţi care să stea numai pe lângă el. De precizat că toţi consilierii sunt angajaţi contractual.

Primarii din Peştera şi Techirghiol, fără ajutor

Dintre toţi primarii pe care i-am întrebat în legătură cu deciziile de renunţare la consilierii lor locali, doar doi primari, din Techirghiol şi Peştera, au declarat că au renunţat la serviciile consilierilor personali. „Nu mai am consilier în organigramă, la acest moment este în preaviz până la sfârşitul lunii", a susţinut primarul din Peştera, Valentin Vrabie, referindu-se la consiliera sa Oana Dobrea. În aceeaşi situaţie este şi primarul din Techirghiol, Adrian Stan, care a renunţat la Florin Zisu, chiar dacă acesta îi era ajutor de mai bine de un an. „Am renunţat la el ca şi consilierul meu personal, dar va da concurs acum să ocupe funcţia de şef de serviciu la Casa de cultură şi sport", a susţinut Stan.

Se pare că nici primarul de la Mangalia, Claudiu Tusac, nu va mai avea doi consilieri personali. După numirea profesorului de matematică Lucian Faliboga în luna aprilie a acestui an în funcţia de consilier personal, se pare că cea care ocupă cel de-al doilea post de ajutor al primarului, Georgiana Grigoraş-Tincu, urmează a fi transferată la alt serviciu. De altfel, reducerea unui post de consilier personal al primarului a şi fost aprobată în ultima şedinţă de Consiliu Local.

Cine nu renunţă la serviciile consilierilor

Lista celor care nu renunţă cu nici un chip la ajutorul consilierilor, chiar şi după restructurările masive care s-au făcut în administraţiile locale şi judeţene, este una mult mai lungă comparativ cu cea a primarilor care s-au decis să renunţe la ajutor.

Primul şi cel mai mare dintre şefii administraţiilor locale care îşi păstrează ajutorul este primarul Radu Mazăre care, după ce abia în luna ianuarie şi-a găsit consilier personal, pe fostul secretar de stat în Ministerul Transporturilor, Valentin Preda. Potrivit unor reprezentanţi ai Primăriei, acesta ocupă în continuare această funcţie, de altfel dizolvarea postului său nici nu se afla pe lista de reduceri de personal pe care Primăria a ataşat-o unei hotărâri de Consiliu Local din luna iulie.

În schimb, colegul său de la judeţ, Nicuşor Constantinescu, care îl avea ca şef de cabinet pe Amuraş Tănase, se pare că a renunţat la serviciile acestuia, din moment ce de câteva luni acesta nu mai este în instituţie, fiind în concediu medical după ce a fost operat la coloana vertebrală. Potrivit altor surse însă, se pare că şeful CJC a renunţat la serviciile lui Amuraş în urma unor probleme, se pare, de ordin financiar, pe care acesta le-ar fi creat. Aşa cum ne-a declarat purtătorul de cuvânt al CJC, Cristian Moldovanu, atribuţiile lui Amuraş nu au fost împărţite colegilor.

Nici primarul de la Eforie nu va renunţa la singurul consilier personal rămas - Marius Avram, dar nici la manager-city-ul Viorica Greceanu. „Au fost trei angajaţi la mine la cabinet, dar am rămas doar cu doi (n.r. Avram şi Greceanu) după ce unul dintre ei, Cristian Solom, a plecat la Prefectură", a susţinut primarul Ovidiu Brăiloiu.

De pe lista celor care îşi păstrează ajutoarele mai fac parte şi primarul din Ovidiu, Dumitru Bocai (care o păstrează pe Roxana Tănase cu care colaborează de la începutul mandatului său), dar şi Gheorghe Cojocaru - Murfatlar (Constantin Cucuveanu şi Mihaela Câmpeanu), Marian Iordache - Medgidia (city manager rămâne Dumitru Mirică, iar consilier pe probleme de rromi - Iusein Selai, ambii veniţi spre sfârşitul lui 2008 în aceste funcţii).

În plus, acestora li se adaugă şi primarul din Tuzla, Constantin Micu, care nu a renunţat la consilierul său, Gheorghe Samoilă, dar şi edilul din Hârşova, Tudorel Nădrag, care rămâne cu city managerul Dumitrel Ifrim. „Nu am avut niciodată consilieri personali, doar fostul primar a avut. Eu nu am nevoie", a completat Nădrag.

Chiar şi din arest, îşi păstrează consilierul

Chiar dacă nu a avut cum să fie contactat din moment ce se află în arest, primarul din Cogealac, Hristu Cati, încă are parte de ajutorul consilierului Tiberiu Maftei. Aşa cum ne-a declarat secretara comunei, Lenuţa Delcea, înainte de toată povestea arestării primarului, când s-a discutat reducerea organigramei, nu s-a pus în discuţie reducerea postului de consilier personal.

Chiar dacă niciodată nu a precizat că are consilieri personali, primarul din Cernavodă, Mariana Mircea, beneficiază de ajutorul a două persoane încă de la sfârşitul anului 2008 - Carmen Dumitru şi Elena Rotaru. Aşa cum ne-au afirmat surse din Primărie, noua organigramă restrânsă cuprinde şi cele două funcţii. Cu alte cuvinte, se pare că primarul are nevoie în continuare de ajutorul celor două.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • dumitru carmen 18 Aug, 2010 09:05 atat ii trebuie marianei mircea ! sa-ne dea afara - eu ii sunt cumnata iar cealalta fina!-