Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:22 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Reproducerea raselor de caini de lupta tinde sa fie limitata

ro

08 Nov, 2003 00:00 1180 Marime text

S-au intensificat controalele Comisiei Canine in randul posesorilor de caini din rase periculoase

Aplicarea Ordonantei de Urgenta 55/22002 a scos in afara legii definitiv pe cei care folosesc cainii din rase periculoase in competitii sangeroase * Peste 13 rase de caini periculosi sunt monitorizate in permanenta de Comisia Canina, infiintata dupa adoptarea actului legislativ * Un numar de 65 de caini de lupta au fost sterilizati la Constanta, in cadrul unui program de limitare a reproducerii raselor respective * In ciuda restrictiilor impuse de legislatia in vigoare, inca mai exista stapani de caini care umbla cu animalele slobode si fara botnita, multe dintre exemplare fiind cu adevarat dintre cele mai feroce * In prezent, la Politie sunt instrumentate doua dosare in care proprietarii animalelor sunt acuzati pentru mutilarea unei femei si a unui copil * Desi Consiliul Local a stabilit cateva locuri speciale pentru plimbarea cainilor agresivi, putini dintre proprietari respecta aceste prevederi

In urma cu aproximativ un an de zile, era in toi scandalul legat de inregistrarea cainilor agresivi potrivit Ordonantei de Urgenta numarul 55/2002. Ordonanta respectiva reglementa in oarecare masura modul de detinere si crestere a cainilor cu comportament agresiv. Prevederile actului normativ cuprind incadrarea in diferite categorii a tuturor raselor de caini considerati periculosi, fiind stabilite si care sunt rasele de lupta si atac. Astfel, in functie de caracterele morfologice ale raselor, cainii de lupta sunt cei din rasele Pit Bull, Boerbull, Bandog si metisii lor, precum si cei din rasele Staffordshire Bull Terrier, American Staffordshire Terrier, Tosa, Rottweiller, Dog Argentinian, Mastino Napolitano, Fila Brazileiro, Mastiff, Ciobanesc Caucazian, Cane Corso si metisii lor. Acelasi document mai precizeaza ca prin caine agresiv se intelege orice caine care, fara sa fie provocat, musca sau ataca persoane sau alte animale domestice in locuri publice sau private, sau orice caine care participa la lupte intre caini sau care a fost antrenat in acest scop. Totodata, nu intra in aceasta categorie orice caine care ataca sau musca o persoana ce a patruns fara drept, in orice mod, intr-o proprietate privata sau publica protejata de acel caine, sau orice caine folosit de unitatile militare sau de serviciile publice de securitate, protectie si paza, chiar daca, aflandu-se in misiune, a atacat sau muscat o persoana. Totusi, in ciuda tuturor prevederilor ordonantei respective, s-a dovedit clar faptul ca fenomenul mult mediatizat al luptelor ilegale de caini este inca scapat de sub control, iar regimul impus raselor de caini periculosi este in continuare nerespectat.

Monitorizare legala

La Constanta exista o singura asociatie chinologica autorizata in acest sens si care se incadreaza in prevederile actului normativ. Asociatia "Hobby" este afiliata la nivel mondial cu Federatia Chinologica Internationala din orasul belgian Thiun. Potrivit ordonantei, la nivelul judetului Constanta numai Asociatia "Hobby" este autorizata sa inscrie caini agresivi. Din Comisia Canina fac parte comisari, inspectori si agenti de politie la nivelul Inspectoratului Judetean de Politie si la nivelul Politiei Municipiului Constanta, lucratori ai Primariei. Comisia are rolul de a verifica inregistrarile tuturor cainilor din judet, anchetarea cazurilor in care sunt implicati caini agresivi, controlul persoanelor care fac dresaj si distribuirea de pliante pentru instruirea persoanelor detinatoare de caini privind circulatia pe domeniul public si prevenirea agresiunilor canine. Conform ultimelor date puse la dispozitie de IPJ, in ultimul an au fost organizate si efectuate un numar de 112 actiuni si controale la persoanele care cresc caini din rasele cu potential agresiv, in locurile unde se comercializeaza acesti caini si in locurile unde se dreseaza. Deocamdata, in evidentele Politiei constantene si ale Asociatiei "Hobby" sunt inregistrati 751 de caini periculosi, care pot fi folositi la lupte. Activitatea Comisiei Canine si a Politiei in cursul anului 2003 s-a remarcat prin efectuarea unor verificari in teren a posesorilor de caini periculosi, in urma acestora fiind aplicate, pana in acest moment, un numar de 50 de sanctiuni contraventionale, in valoare de aproximativ 80 de milioane de lei. Cum era si previzibil, unui numar de trei posesori de caini de lupta rasa Pit Bull si Rottweiller le-au fost intocmite dosare penale in urma unor incidente in care cainii acestora au provocat leziuni, raniri si vatamari corporale grave altor persoane. Pana la acest moment, in evidentele Politiei exista doua cazuri de vatamari corporale grave, cel al unei femei si al unui copil de varsta scolara. In conformitate cu un plan privind limitarea reproducerii anumitor specii de caini de lupta, au fost sterilizate aproximativ 65 de animale incadrate in categoria I de periculozitate.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii