Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:18 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Recensământ 2021-2022 Proiect nou, publicat în transparență decizională. Salariații care se vor autorecenza vor avea o zi liberă

ro

12 Jan, 2022 00:00 2146 Marime text
  • Regulile privind organizarea și desfășurarea recensământului populației și locuințelor din România sunt cuprinse în OUG nr. 19/2020
 
Pe portalul digital de e-consultare al Guvernului României, a fost publicat de către Institutul Național de Statistică proiectul de hotărâre privind forma și conținutul instrumentarului Recensământul Populației și Locuințelor din România în anul 2021, care a fost amânat din cauza pandemiei pentru anul curent.
 
În mai 2021, prin OUG 39/2021, recensământul populației și locuințelor din România programat pentru același an și stabilit de OUG nr. 19/2020 a fost amânat pentru 2022, în perioada februarie - iulie, în loc de iulie - noiembrie 2021.
 
Printr-un proiect de HG pus vineri în dezbatere publică, autoritățile vor să stabilească modul în care va arăta chestionarul de recensământ și ce conținut va avea (modelul poate fi descărcat de la finalul articolului). În plus, vor apărea și alte trei tipuri de documente utilizate în cadrul recensământului, și anume, nomenclatorul etniilor și al limbilor materne, nomenclatorul religiilor din România și nomenclatorul instituțiilor de învățământ din România.
 
Regulile privind organizarea și desfășurarea recensământului populației și locuințelor din România, cuprinse în OUG nr. 19/2020, stabilesc ca salariaţii care optează pentru autorecenzarea prin internet să primească o zi liberă plătită de la angajator. Această zi liberă plătită este acordată salariaţilor, potrivit regulilor stabilite în 2020, „în scopul încurăjării utilizării cu predilecţie a acestei metode”.
 
Dovada autorecenzării online se va realiza prin prezentarea codului de confirmare a încheierii cu succes a autorecenzării. Codul va fi generat automat de aplicația informatică pentru fiecare formular individual transmis către baza de recensământ.
 
Pe baza codului de confirmare, angajatorii vor trebui să ofere salariaţilor o zi liberă plătită, la o dată stabilită de comun acord, în termen de 12 luni de la data autorecenzării, adică, din ce date avem acum, până cel mai târziu în luna mai 2023.
Această zi liberă plătită se acordă unui singur salariat, indiferent dacă o persoană a realizat autorecenzarea online numai pentru sine sau şi pentru alţi membri ai gospodăriei.Recensământul va avea loc în perioada februarie - iulie 2022, iar colectarea datelor de la cetățeni se va face în două etape:
  • martie - mai 2022 - completarea datelor pe internet, prin autorecenzare;
  • mai - iulie 2022 - interviuri cu persoanele care nu s-au autorecenzat prin internet.
 Sursă foto: pixabay.com
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menționează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare și protecția datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

 
Citește și:

Oficial. Recensământul populației a fost amânat pentru 2022
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii