Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
12:07 28 09 2020 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Recalculări de pensie! Ce pensionari vor beneficia de o creştere de 700 de lei. Scade vârsta de pensionare pentru o categorie de angajaţi (document)

ro

10 Feb, 2020 00:00 742 Marime text

Pe 7 februarie 2020, la Senatul României, a fost publicat pentru dezbatere proiectul de lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.10/2020 pentru completarea Legii nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.


Potrivit Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, pensionarii sistemului public ale căror drepturi de pensii au fost stabilite potrivit legislaţiei anterioare datei de 1 ianuarie 2011, care au desfăşurat activităţi în locuri de muncă încadrate în grupa I sau grupa a II-a de muncă, respectiv activităţi de muncă încadrate în condiţii deosebite sau condiţii speciale, beneficiază de o creştere a punctajelor anuale realizate în această perioadă cu 50, respectiv 25 de procente.


Conform proiectului, se propune modificarea legii sub aspectul că persoanele care au desfăşurat activităţi miniere, în subteran, cel puţin 50% din timpul normal de muncă din luna respectivă, în domeniul prospecţiunii, explorării, dezvoltării, exploatării, preparării, prelucrării, concentrării, conservării şi închiderii minelor, din cadrul unităţilor de prospecţiune şi explorări geologice, să beneficieze de pensie pentru limită de vârstă cu reducerea vârstei standard de pensioare cu 20 de ani, pentru un stagiu de cotizare de cel puţin 20 de ani realizat în aceste activităţi.


De asemenea, se propune recalcularea pensiilor pentru persoanele cu drepturi de pensii stabilite şi care dovedesc stagii de cotizare realizate în domeniul minier, în subteran, în domeniul prospecţiunii, explorării, dezvoltării, exploatării, preparării, prelucrării, concentrării, conservării şi închiderii minelor, din cadrul unităţilor.


Proiectul de Ordonanţă de Urgenţă a fost elaborat împreună cu Casa Naţională de Pensii Publice. După calculul lor, pensia ar creşte cu o medie de 700 de lei pentru fiecare persoană.
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii