Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:48 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Propunere legislativă. Fiecare asociaţie de proprietari să aibă un club al pensionarilor

ro

14 May, 2019 00:00 2223 Marime text
Iniţiativă legislativă fără precedent în Senat. Un grup de parlamentari a depus un proiect de lege prin care viitoarele blocuri vor fi nevoite să aibă la parter un club al pensionarilor. Propunerea a fost înregistrată la Senatul României în data de 7 mai 2019.
 
Astfel, viitoarele clădiri cu mai mult de 25 locuinţe vor trebui să aibă, pe lângă ghene, ascensoare sau rampe de acces pentru persoanele cu dizabilităţi şi spaţii în care să se organizeze cluburi pentru pensionari, de preferat la parterul blocului. Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii locuinţei nr.114/1996 a fost înregistrată la Senat pentru dezbatere. Iniţiativa legislativă are nevoie, pentru a se putea aplica, de votul Parlamentului şi de publicarea în Monitorul Oficial.
 
Conform propunerii legislative, care vizează organizarea de cluburi ale pensionarilor la parterul blocurilor de locuinţe ce vor fi construite pe viitor, obligativitatea înfiinţării lor va reveni doar celor cu peste 25 de apartamente pe bloc.
Astfel, potrivit textului documentului, spaţiile destinate cluburilor pentru pensionari s-ar putea adăuga listei de dotări minime ale zonelor comune din clădirile cu mai multe locuinţe, ce este stabilită de Legea nr. 114/1996 privind locuinţele. Această listă cuprinde instalaţii de prevenire şi stingere a incendiilor, ascensoare, spaţii pentru biciclete, cărucioare şi pentru uscarea rufelor, ghene şi rampe de acces pentru persoanele imobilizate în scaun cu rotile.
 
Potrivit notei de fundamentare, măsura vine în contextul în care ponderea populaţiei de peste 60 de ani din România a crescut, iar numărul pensionarilor a ajuns la 5,4 milioane de persoane, mulţi dintre aceştia fiind singuri şi izolaţi, fără a avea posibilitatea de a socializa cu persoane de aceeaşi vârstă şi cu pasiuni comune.
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii