Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:42 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Proiectul Ministerului Agriculturii Comercializarea lactatelor se va face doar după înregistrarea în Registrul Laptelui. Amenzile vor fi usturătoare

ro

29 Jan, 2019 00:00 1416 Marime text
Pe 28 ianuarie, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a publicat în transparenţă decizională un proiect de act normativ pentru Legea laptelui şi a produselor lactate - variantă care a integrat observaţiile transmise de Asociaţia Patronală Română din Industria Laptelui, Federaţia Patronatelor din Industria Alimentară şi Asociaţia Marilor Reţele Comerciale din România.
 
Astfel, conform proiectului, legea reglementează sectorul laptelui şi al produselor lactate, al preparatelor pe bază de lapte şi al celor care au ca materie primă produse obţinute din lapte şi creează cadrul juridic în ceea ce priveşte prezentarea produselor şi comercializarea acestora, urmărind, în principal, sănătatea populaţiei, satisfacerea necesităţilor de consum ale tuturor categoriilor de consumatori şi respectarea condiţiilor de igienă.
 
Astfel, operatorii economici care desfăşoară activităţi în domeniul procesării laptelui crud şi producţiei laptelui de consum şi al produselor lactate destinate comercializării în România, inclusiv importatorii şi operatorii economici ce efectuează activităţi de comerţ intercomunitar, pot comercializa produse sub denumire de lapte şi produse lactate numai în baza înregistrării produsului în Registrul Laptelui, întocmit de direcţia tehnică de specialitate din cadrul MADR.
 
Nerespectarea înscrierii în Registrul Laptelui duce la contravenţie şi se pedepseşte cu amendă de la 20.000 la 50.000 de lei, precum şi cu sancţionarea contravenţională suplimentară de confiscare a produselor şi suspendarea autorizaţiei de prelucrare-producţie-comercializare pentru o perioadă de 45 de zile.
 
Fabricarea şi ambalarea produselor pe bază de lapte cu adaos de grăsimi vegetale se procesează în partidă separată faţă de lapte şi produse lactate. Acestea se comercializează într-un spaţiu bine delimitat faţă de lapte şi produse lactate, cu atenţionarea explicită către cumpărător a conţinutului acestor produse. Aceleaşi prevederi se vor aplica şi vânzării produselor bază de lapte cu adaos de grăsimi vegetale comercializate vrac, precum şi mâncărurilor, produselor de patiserie şi pizzerie, fast-food, cofetărie, a produselor culinare din alimentaţia publică.
 
Se interzice folosirea denumirii de lapte sau produs lactat, aşa cum este definit prin prezenta lege, pe eticheta produselor finite, inclusiv mâncăruri, produse de patiserie şi pizzerie, fast-food, cofetărie, produse culinare din alimentaţia publică ce nu au în compoziţia lor ingrediente care se încadrează în definiţiile laptelui şi ale produselor lactate. În cazul în care produsul finit conţine amestecuri de lapte şi produse lactate cu produse pe bază de lapte cu adaos de grăsimi vegetale, se va menţiona pe etichetă procentul fiecăruia dintre cele două categorii de produse.
 
Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor prevăzute la art. 13 se fac de către personalul împuternicit din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor şi Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii