Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:07 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Consiliul Concurenței. Cu cât s-a ieftinit laptele românesc în luna iunie

ro

26 Jun, 2023 12:05 843 Marime text
foto: Pexels Prețul la raft al laptelui proaspăt, de proveniență românească, continuă să înregistreze reduceri, în medie, de peste 20% în luna iunie, ca urmare a implementării acordului voluntar temporar între retaileri și procesatori, potrivit datelor analizate de Consiliul Concurenței.

Autoritatea de concurență a analizat prețurile pentru 90 de produse (sortimente de lapte) de la 21 de procesatori și comercializate de cele mai mari 10 rețele din România., transmite Consiliul Concurenței prin intermediul unui comunicat oficial. 

Inițial, analiza a avut la bază datele valabile pentru 05 mai 2023, iar etapa următoare a inclus informațiile disponibile în data de 12 iunie 2023.

Astfel, în mai, luna în care a fost implementat acordul, prețul laptelui românesc, atât cel de 1,5% grăsime, cât și cel de 3,5%, a scăzut cu 19,89%, iar în iunie, prețul la raft a înregistrat reduceri cu 20,54%.

Reamintim că acordul voluntar între retaileri și procesatori pentru reducerea prețului laptelui proaspăt de consum a intrat în vigoare la data de 1 mai 2023, pentru o perioadă de șase luni., a mai punctat sursa citată. 

La acordul voluntar participă, în prezent, toate marile rețele comerciale și toți procesatorii care îndeplinesc condițiile: să comercializeze lapte proaspăt, românesc care costa peste 7 lei/litru (fără să fie inclus în vreo promoție) la data de 11 aprilie 2023.

Consiliul Concurenței s-a implicat în acțiunile de implementare a acestui acord pentru a îndruma companiile interesate să participe astfel încât să nu riște încălcarea regulilor de concurență.

Consiliul Concurenței va continua monitorizarea acestei inițiative împreună cu instituțiile responsabile, precum Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), utilizând aplicația Monitorul Prețurilor la Alimente, și va prezenta informațiile Guvernului care va decide dacă se impun măsuri.


Citește și: De astăzi, lapte mai ieftin la raft!
 

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii