Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:44 11 09 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Postul Adormirii Maicii Domnului începe pe 31 iulie anul acesta. Semnificația, durata și felul postirii

ro

31 Jul, 2024 15:45 742 Marime text
Sursa foto: Calendar ortodox





 
  • Postul Adormirii Maicii Domnului sau al Sfintei Marii incepe anul acesta pe 31 iulie. În cazul in care 31 iulie este in zi de miercuri sau vineri, se lasă sec în seara zilei de 30 iulie și postul incepe pe 31 iulie.
 
Originea postului Sfintei Marii are legatura cu Sinodul III Ecumenic din 431, tinut la Efes, cand cultul Maicii Domnului a început să cunoasca o dezvoltare mai mare prin recunoasterea calitatii sale de Theotokos, adică „Născătoare de Dumnezeu".

Postul Adormirii Maicii Domnului aminteste de postul pe care Fecioara Maria l-a tinut inainte de trecerea sa din aceasta lume, potrivit Calendarortodox.ro. Sfantul Simeon al Tesalonicului spune:
 
"Postul din august a fost stabilit in cinstea Maicii lui Dumnezeu Cuvantul, care stiind mai dinainte momentul plecarii ei din aceasta lume, s-a nevoit ascetic si a postit mai mult pentru noi, pentru ca ea era binecuvantata si sfanta, si nu avea nevoie de post. Asadar, ea s-a rugat special pentru noi inainte sa fie mutata din aceasta lume in viata vesnica, unde sufletul ei s-a unit prin Duhul Sfant cu Fiul ei. De aceea, noi trebuie mereu sa postim si sa ne rugam ei, imitand viata ei, si rugand-o sa se roage pentru noi. Unii spun ca acest post a fost instituit pentru doua sarbatori: Schimbarea la Fata si Adormirea Maicii Domnului. Eu zic ca este bine sa ne amintim de aceste doua sarbatori, una care ne da lumina, si una care este milostiva pentru noi".
Postul Adormirii Maicii Domnului este un post aspru

Tipicul Mare bisericesc arata ca in zilele de luni, miercuri si vineri nu se mananca nimic pana la slujba Ceasului al IX lea (ora 15:00). Dupa Ceasul al IX lea se consuma mancare uscata. Martea si joia se mananca legume fierte fara ulei, iar sambata si duminica se face dezlegare la ulei si vin. In aceasta perioada a postului Sfintei Marii avem o singura zi in care se face dezlegare la peste: Schimbarea la Fata a Domnului (6 august).
Durata si felul postirii

La inceput, nici timpul din an, nici durata si nici felul postirii nu erau la fel peste tot. Astfel, in partile Antiohiei se postea o singura zi (6 august), la Constantinopol patru zile, iar la Ierusalim - opt zile. Legat de timpul postirii din an, putem afirma ca unii posteau in luna august, altii in septembrie, iar altii nu posteau deloc, socotind ca sarbatoarea Adormirii este zi de mare bucurie, deoarece Maica Domnului a trecut de la viata pamanteasca la cea cereasca. Data si durata postului au fost uniformizate in toata Ortodoxia abia in sec. XII, la sinodul local din Constantinopol, tinut la 1166 sub patriarhul ecumenic Luca Crysoverghi, care a hotarat ca postul sa inceapa la 1 august si sa dureze 14 sau 15 zile, pana la sarbatoarea Adormirii (15 august).
Rugaciuni speciale in postul Adormirii Maicii Domnului

Exista obiceiul ca in zilele din acest post sa se faca Paraclisul Maicii Domnului. In ajunul sarbatorii Adormirii Maicii Domnului se savarseste in multe biserici Prohodul Maicii Domnului. Asadar, in postul Adormirii Maicii Domnului suntem chemati sa inmultim rugaciunile catre Maica Domnului si sa ne impartasim cu Trupul si Sangele Domnului nostru Iisus Hristos. Dealtfel, noi cautam prin acest post sa ne apropiem duhovniceste prin Sfanta Fecioara Maria de Mantuitorul. Intr-o cantare se spune "Vazandu-te pe tine, vedem pe Cel ce S-a nascut din tine".
 
 
 
 
 
Sursa și foto: Calendarortodox.ro
 
Citește și
 Calendar ortodox, 31 iulie 2024 Ce serbează astăzi creștinii ortodocși?
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii