Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:21 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Plăţi ilegale, creanţe nerecuperate şi alte prejudicii, descoperite de Curtea de Conturi la RADET Constanţa! (document)

ro

03 Feb, 2017 00:00 3032 Marime text
Regia Autonomă de Distribuţie a Energiei Termice (RADET) Constanţa a fost vizată la sfârşitul anului trecut de controlul Curţii de Conturi Constanţa, realizat în perioada 15.11.2016 - 9.12.2016. 
 
În urma acţiunii „Controlul situaţiei, evoluţiei şi modului de administrare a patrimoniului public şi privat al unităţii administrativ-teritoriale (UAT) de către Regia Autonomă de interes local şi societatea comercială cu capital integral sau majoritar al UAT“, control ce vizează activitatea pe anul 2015, s-au constatat mai multe nereguli în ceea ce priveşte cheltuielile şi organizarea evidenţei contabile.
 
Potrivit raportului întocmit în urma controlului, Curtea de Conturi a descoperit la activitatea proprie a RADET Constanţa prejudicii de 70.000 de lei.
 
Principalele constatări privesc nerespectarea în execuţia bugetară a anului 2015 a prevederilor art. 10 din OG nr. 26/2013, conform cărora cheltuielile de natură salarială, aprobate prin bugetul de venituri şi cheltuieli, reprezintă limite maxime ce nu pot fi depăşite. „Au fost aprobate prevederi de 19.649 de mii de lei, iar realizările, conform datelor din evidenţa contabilă, sunt de 19.726 de mii de lei (grad de depăşire de 0,39%)“, se arată în raport. Astfel, pe anul 2015, s-a constatat depăşirea gradului de realizare a cheltuielilor faţă de gradul de realizare a veniturilor.
 
De asemenea, potrivit aceluiaşi document, s-a constatat nerespectarea în anul 2015 a prevederilor cu privire la relaţia - prevăzută de art. 10 din OG nr. 26/2013 - dintre nivelul realizat al veniturilor şi al cheltuielilor, în sensul că s-au sesizat depăşirea gradului de realizare a cheltuielilor faţă de gradul de realizare a veniturilor, precum şi „menţinerea nejustificată peste termenul de trei luni în contul «Decontări din operaţiuni în curs de clarificare» a unor penalităţi în sumă de 27.971.953 de lei facturate de către SC Electrocentrale Constanţa SA în anii 2015 şi 2016“.
 
În plus, Curtea de Conturi a descoperit că RADET nu a actualizat procedurile cu privire la modul de recuperare a creanţelor din executări silite, prin birouri ale executorilor judecătoreşti, precum şi alte deficienţe în aplicarea măsurilor pentru recuperarea acestora.
 
În ceea ce priveşte calitatea gestiunii economico-financiare, raportul Curţii de Conturi menţionează „plata nelegală în perioada 1.01.2014 - 31.10.2016 către membrii Consiliului de Administraţie a unor indemnizaţii de şedinţă fără ca aceştia să fie prezenţi şi plata fără bază legală către directorul RADET datorată participării în trimestrul I 2014 la şedinţele Consiliului de Administraţie“, provocând un prejudiciu de 39.000 de lei, prin această abatere.
 
De asemenea, s-a constatat compensarea nelegală în bani a concediului de odihnă neefectuat în cursul anului: unele persoane nu şi-au efectuat concediul de odihnă legal, acesta fiind compensat în bani în acelaşi an sau în anul următor, contrar prevederilor legale care interzic compensarea în bani şi prevăd obligativitatea efectuării concediului de odihnă cel mai târziu până la sfârşitul anului următor, suma estimată a abaterii fiind de 31.000 de lei.
 
Pe lângă aceste abateri, a mai fost sesizată existenţa unui risc major de neasigurare a continuării activităţii, având în vedere datele din situaţiile financiare, respectând situaţia economico-financiară a RADET Constanţa la data de 31.12.2015, situaţie care a continuat până în septembrie 2016. În plus, probleme au fost constatate şi în ceea ce priveşte conducerea regiei. „La RADET Constanţa nu a fost numit organ de conducere colectivă - Consiliul de Administraţie şi nu a fost încheiat contractul de mandat cu directorul general, care este numit interimar din luna iunie 2015“, se arată în raportul Curţii de Conturi.
 
Pentru abaterile identificate s-au formulat recomandări cu privire la respectarea prevederilor legale privind recuperarea creanţelor, efectuarea cheltuielilor şi organizarea evidenţei contabile. Potrivit raportului, abaterile constatate se află în stadiu de valorificare.
 
În secţiunea „Documente“ puteţi consulta raportul Curţii de Conturi Constanţa în urma controlului efectuat la RADET Constanţa.
 
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii