Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:48 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Plăci ceramice contrafăcute, reținute de vameși în Portul Constanța Sud

ro

16 Feb, 2024 11:19 640 Marime text

Sursa foto: AVR


 
  • Inspectorii vamali din cadrul Biroului Vamal de Frontieră Constanța Sud au reținut aproximativ 1.500 m.p. plăci ceramice susceptibile de a încălca dreptul de proprietate intelectuală pentru un desen protejat. Plăcile ceramice au fost descoperite ca urmare a controlului fizic efectuat asupra mărfurilor aflate în două containere sosite din China, aparținând unei societăți comerciale cu sediul în România. Valoarea totală a bunurilor, dacă ar fi fost comercializate pe piaţă la preţul de vânzare cu amănuntul al unui produs original, este de aproximativ 700.000 lei, potrivit Autorității Vamale Române.
 
În data de 15 februarie 2024, inspectorii vamali din cadrul Biroului Vamal de Frontieră Constanța Sud – Direcția Regională Vamală București au efectuat controlul fizic asupra mărfurilor aflate în două containere sosite din China, aparținând unei societăți comerciale cu sediul în România.
 
Ca urmare a controlului, inspectorii vamali au descoperit aproximativ 1.500 m.p. plăci ceramice, susceptibile de a încălca dreptul de proprietate intelectuală pentru desenul protejat „covoare ceramice”.
 

„Valoarea totală a bunurilor, dacă ar fi fost comercializate pe piaţă la preţul de vânzare cu amănuntul al unui produs original, este de aproximativ 700.000 lei”, transmite AVR.

      
În conformitate cu reglementările naționale și europene privind unele măsuri pentru asigurarea respectării drepturilor de proprietate intelectuală în cadrul operațiunilor de vămuire, autoritatea vamală a reținut bunurile susceptibile de a fi contrafăcute în vederea trimiterii spre expertizare, la finalizarea cazului urmând a fi dispuse măsurile legale care se impun.
 
 

„Proprietatea intelectuală se referă la creațiile minții, cum ar fi invențiile, operele literare și artistice, desenele și modelele, precum și simbolurile, numele și imaginile utilizate în comerț. Proprietatea intelectuală este protejată prin lege pentru a permite oamenilor să obțină recunoaștere sau beneficii financiare din ceea ce inventează sau creează.

Orice persoană fizică sau juridică poate depune o cerere de înregistrare a unui desen sau model industrial, pentru a-l proteja. Conform definiției enunțate în regulamentul privind desenele sau modelele industriale comunitare, „desen sau model industrial” înseamnă aspectul exterior al unui produs sau al unei părți a acestuia, care îi conferă, în special, caracteristicile liniilor, contururilor, culorilor, formei, texturii și/sau a materialelor și/sau ornamentației produsului în sine.

Titularul unui desen sau model industrial protejat are dreptul să împiedice terții care acționează fără consimțământul său să fabrice, să vândă sau să importe articole care conțin un desen sau model care este o copie a desenului sau modelului protejat”, încheie sursa citată.

 
 
 Citește și
Piese auto susceptibile a fi contrafăcute, depistate în Portul Constanța (FOTO)
 
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii