Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:47 10 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Peste 1800 de intervenții gestionate de pompierii din întreaga țară. Unde au intervenit

ro

13 Jan, 2023 12:21 959 Marime text
foto: DSU
  • 1.438 de intervenții gestionate de pompierii din întreaga țară
  • 1.192 cazuri SMURD și aproape 1.200 de persoane asistate medical
  • 59 de incendii și peste 180 de alte misiuni derulate în sprijinul comunităților

În data de 12.01.2023, salvatorii au intervenit pentru stingerea incendiilor, acordarea de prim ajutor, descarcerarea, deblocarea sau salvarea persoanelor și animalelor din medii ostile vieții, totalizând 1.438 de intervenții gestionate., informează IGSU.

Echipajele de pompieri SMURD au acționat pentru gestionarea a 1.192 de cazuri pe timpul cărora 1.187 de persoane au fost asistate medical, cele mai multe situații fiind înregistrate în zona București-Ilfov (248 cazuri), urmată de județele Mureș (54 cazuri), Sibiu (54 cazuri) și Cluj (52 cazuri).

Potrivit sursei citate, totodată, pe timpul misiunilor desfășurate, pompierii militari au salvat 4 persoane aflate în dificultate.


Oficial de la IGSU, despre misiuni 

Dintre cele mai relevante misiuni, amintim:

-O intervenție care a presupus atenție sporită și efort susținut din partea pompierilor militari prahoveni a avut loc ieri, pe raza localității Breaza, unde echipajele de stingere au fost solicitate să acționeze pentru localizarea și lichidarea unui incendiu produs la o hală de depozitare fructe, pe o suprafață de aproximativ 1.400 mp. După o luptă continuă cu focul, incendiul a fost lichidat, fără a fi înregistrate victime.

-Echipajele operative din județul Sibiu au acționat, ieri, în urma unui apel pe numărul unic de urgență 112, prin care se semnala faptul că două persoane, din localitatea Dumbrăveni, au fost găsite, în propria casă, intoxicate cu monoxid de carbon. Ajunse la locul solicitării, echipajele de intervenție au găsit o persoană decedată, iar cea de-a doua în stare de inconștiență. După acordarea asistenței medicale la fața locului, cea de-a doua victimă a fost stabilizată și transportată la spital.

Intoxicarea cu monoxid de carbon este un pericol cu care ne putem confrunta în perioada sezonului rece. 

Utilizarea mijloacelor de încălzire cu defecţiuni, a coșurilor de fum cu fisuri ori crăpături sau neetanşarea mijloacelor de încălzire la coşul de fum pot conduce la degajarea monoxidului de carbon.

În spatii închise, acest gaz devine extrem de toxic și are urmări grave, întrucât în condiţii normale de temperatură, nu are culoare, miros şi gust.

Totodată, monoxidul de carbon se amestecă uşor cu aerul și se răspândeşte foarte rapid în încăpere. 

În funcţie de durata de expunere şi de concentraţie, efectele emisiei de 
monoxid de carbon din aer generează simptome cum ar fi: dureri de cap, ameţeli şi somnolenţă la convulsii, comă şi chiar deces.

De asemenea, utilizarea aragazului pentru încălzirea locuinţei conduce la reducerea nivelului de oxigen și arderea incompletă a gazului, fiind degajat monoxid de carbon.

Neglijența sau ignorarea regulilor de siguranță și a măsurilor de prevenire pot provoca pagube materiale însemnate, iar în unele cazuri mai grave, pierderi de vieți omenești.

Verificarea, repararea și curățarea periodică a coșurilor de evacuare a fumului sunt obligatorii! Este interzisă folosirea sobelor şi a altor mijloace de încălzire defecte, cu improvizaţii, supraalimentate cu combustibili sau nesupravegheate, precum şi aprinderea focului prin utilizarea lichidelor inflamabile!

Apelarea la specialişti, atunci când sesizăm probleme la instalaţiile electrice sau la mijloacele de încălzire, este, de asemenea, o măsură de prevenţie foarte importantă. Orice improvizaţie minoră poate conduce la incidente cu repercusiuni. 

Pentru evitarea oricăror potențiale pericole, este recomandată montarea detectoarelor de gaz, precum şi a detectoarelor de incendiu în locuințe.

Nu uitați! Mai multe informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii