Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
06:03 23 09 2020 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Perioada de colindat, reglementată de lege. Iată propunerea legislativă! (document)

ro

06 Jan, 2020 00:00 591 Marime text

La Senat se află în dezbatere o propunere legislativă privind instituirea perioadei 6-31 decembrie ca interval oficial al sărbătorii colindului românesc.
 
Propunerea legislativă reprezintă un prim pas în creionarea strategiei de salvgardare a colindelor pe teritoriul României și în comunitățile de români de pretutindeni. 
În 2013, împreună cu Republica Moldova, România a obținut înscrierea colindatului de ceată bărbătească în Lista Reprezentativă UNESCO a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității, alăturându-se astfel Doinei și ritualului Călușarului ca elemente ale Patrimoniului Cultural Imaterial din România.
 
Prezentul demers legislativ, de recunoaștere a intervalului 6-31 decembrie ca perioadă oficială a sărbătoririi colindului românesc, vine în sprijinul manifestărilor culturale realizate de către păstrători ai tradiției și obiceiurilor din toată țara.
 
Colindul a apărut pe teritoriul nostru în perioada anterioară creștinismului, ca un ritual sacru de chemare al soarelui, reprezentând o serie de urmări de bine și integrat în mod armonios în practicile religioase pe care le găsim astăzi în unitățile de cult.
 
Conform Barometrului de Consum Cultural din 2018, 59% din respondenți au învățat de la părinți, bunici sau alte persoane din generațiile anterioare colinde, acesta fiind cel mai răspândit element al patrimoniului cultural imaterial transmis între generații.
 
Inițiativa legislativă preconizează conlucrarea întregii societăți din România, în vederea asigurării practicării colindatului, înregistrării colindelor de la purtătorii de folclor, pentru a le păstra pe o durată de timp nelimitată, învățării colindelor, transmiterea lor către tânăra generație și către generațiile viitoare, publicării colindelor și salvgardarea lor. 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii