Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:29 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Pensiile militarilor şi poliţiştilor, plafonate. Ce conţine Ordonanţa de Urgenţă. Şedinţa de Guvern de azi s-a amânat din cauza pensiilor speciale

ro

03 Aug, 2017 13:40 38530 Marime text
Realitatea Tv a intrat, în exclusivitate în posesia unui draft al Ordonanţei de Urgenţă care reglementează pensiile speciale. Actul normativ prevede clar că pensiile sunt indexate anual cu rata inflaţiei, iar pensiile militarilor şi poliţiştilor ar urma să fie plafonate.

Modificările ar urma să fie aplicate din 15 septembrie.
 
Astfel, potrivit prevederilor, pensiile militare de stat se actualizează în funcţie de rata inflaţiei:
 
"Cuantumul pensiilor militare de stat se actualizează, din oficiu, în fiecare an, cu rata medie anuală a inflaţiei, indicator definitiv, cunoscut la data de 1 ianuarie a fiecărui an în care se face actualizarea şi comunicat de Institutul Naţional de Statistică. Dacă în urma actualizării rezultă un cuantum al pensiei mai mic, se păstrează cuantumul pensiei aflat în plată".
 
Articolul 60 stabileşte că pensia militară nu poate fi mai mare decît media soldelor sau salariilor nete corespunzătore soldelor sau salariilor brute cuprinse în baza de calcul a pensiei:
 

"Cuantumul net al pensiei militare de stat nu poate fi mai mare decât media media soldelor sau salariilor nete corespunzătore soldelor sau salariilor brute cuprinse în baza de calcul a pensiei", se arată la articolul 60.

 
Pensionări în lanţ. 15 din 16 şefi ai Poliţiei de Frontieră şi-au depus dosarele pentru pensie

Şedinţa de Guvern care trebuia să aibă loc astăzi s-a amânat, din cauza pensiilor speciale

Astfel, soarta pensiilor speciale devine şi mai incertă. Şedinţa de Guvern care trebuia să aibă loc astăzi, la ora 13.00, s-a amânat, urmând să aibă loc, cel mai probabil, vineri.

Pe ordinea de zi trebuia să fie inclus şi actul normativ care stabilea pensiile pentru militari şi poliţişti. Potrivit unor surse, ordonanţa nu avea toate avizele necesare.


Reamintim că trei miniştri direct implicaţi în avizarea aceastei ordonanţe sunt greu de găsit, de ieri: ministrul Muncii, al Apărării şi cel al Internelor.
 
Mai mult, MapN şi MAI se contrazic pe tema ordonanţei de urgenţă care ar urma să reglementeze regimul pensiilor.

Astfel, cei de la Apărare au anunţat, miercuri, că "specialiştii Ministerului Apărării Naţionale şi cei ai Ministerului Afacerilor Interne continuă consultările şi pregătesc draft-ul actului normativ ce va fi discutat în cadrul Executivului, cele două ministere fiind co-iniţiatoare". Pe de altă parte, pe 30 iulie, MAI anunţa, pe Facebook, că nu a inițiat și nu are un astfel de proiect (n.r. OUG) în lucru.

 
Cum s-au contrazis MAI şi MApN:
 
Redăm, în continuare, comunicatul remis de MApN, miercuri:
 
"Referitor la speculaţiile apărute în spaţiul public legate de proiectul de Ordonanță de Urgență care reglementează unele măsuri în domeniul pensiilor militare de stat, Secţia Presă a Ministerului Apărării Naţionale face următoarele precizări: În acest moment, specialiştii Ministerului Apărării Naţionale şi cei ai Ministerului Afacerilor Interne continuă consultările şi pregătesc draft-ul actului normativ ce va fi discutat în cadrul Executivului, cele două ministere fiind co-iniţiatoare. Informaţiile potrivit cărora ministrul apărării naționale nu ar semna proiectul ordonanţei de urgență sunt lipsite de fundament".
 
Ce spunea MAI, pe 30 iulie, despre pensionările pe bandă rulantă
 
Pe de altă parte, în urmă cu doar trei zile, MAI posta, pe pagina de Facebook, mai multe precizări despre pensionările pe bandă rulantă, în care anunţa că nu a iniţiat şi nu are în lucru un astfel de proiect:
 
"În ceea ce privește o eventuală decizie a Guvernului care să limiteze aceasta situație de ieșiri masive la pensie la vârste tinere din partea angajaților sistemului de siguranță și securitate națională, MAI apreciază că o astfel de inițiativă nu se poate face cu aplicare peste noapte, așa cum susțin unii lideri sindicali. De altfel, MAI nu a inițiat și nu are un astfel de proiect în lucru.
 
MAI apreciază ca orice posibile modificări în acest domeniu trebuie să țină cont de interdicțiile, pericolele și riscurile specifice funcțiilor pe care le îndeplinesc angajații din sistemul de ordine și siguranță publică", se arăta pe pagina de Facebok a instituţiei.
 
Criză fără precedent în Armată şi Poliţie
 
15 din 16 şefi ai Poliţiei de Frontieră şi-au depus dosarele pentru pensie. La fel a făcut şi Şeful Statului Major al Forţelor Terestre, generalul maior Marius Harabagiu care se pensionează la vârsta de 54 de ani. Asistăm la un exod în masă din Ministerul de Interne şi cel al Apărării după anunţul privind iminenta modificare a legii pensiilor speciale.
 
Astfel, criza de personal de la Ministerul de Interne se adânceste. 4.000 de polițiști au ieșit la pensie anul acesta, din care aproape 1.000 dar în ultima săptămână. Alte 100 de cereri sunt analizate acum.

Dar greul de abia acum începe: și alti polițiști stau la coadă sa devină pensionari. E grabă mare pentru că după 15 septembrie, când ar putea în vigoare plafonarea despre care tot vorbim, pensia nu va mai putea depăşi salariul.
 
"De vineri până astăzi au depus cereri de pensionare 700 de polițiști. De la începutul anului au solicitat ieșirea la pensie peste 3.200 de angajați ai MAI. Printre cei care au solicitat ieșirea la pensie sunt și 16 chestori. Media de vârstă la pensionare la chestori este de 55 de ani. Pentru alți 11 chestori sunt demersuri în curs la Administrația Prezidențială. Pensia medie în luna august, la nivelul Ministerului Afacerilor Interne, se cifrează la 3.123 de lei, cea mai mare pensie în plată este de 22.023 de lei și este o pensie pentru un fost secretar de stat", a declarat ministrul Carmen Dan, într-o intervenție la Antena 3, marţi.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Chirciu vergil 10 Aug, 2018 18:40 Am onoarea! Am primit decizia de recalculare a pensiei militare conform legii 223 mai putin cu 1800 lei comparativ cu pensia aflata in plata ,recalcuĺatadupa punctul de pensie calculat din media soldelor din toata perioada de activitate..47 ani ,stagiu complet la limita de varsta 55 ani , grupa speciala de munca si ordin clasa l. Colonel cu functie de conducere. pensia suplimentara9 % .Un spor 25 %si 35 % 7 vechimi.Am fost multumit ca s-a luat in calcul toata activitatea si nu foar 6 luni alesi din ultimii 5 ani si cu sporuri auzi de consum psihic si loialitate etc. Olguta spune ca ingheata pensiile militare sprciale ...desi sunt de serviciu si majoritatea nu depasesc 3000 lei ma refer la cei care au fost cu functii si grade mari ceilalti abia se apropie de 2500 lei.Deci noi cu pensiile ramase in plata ca sunt putin mai mari decat au rezultat din recalcularea prin legea223 .fiinca nu am avut norocul sa fie sporuri inca o solda si baza de calcul actuala nu poate fi depasita ea fiind mica fara aceste sporuri soldele de functie nu au fost actualizate la zi cu un factor de multiplicare actualizat ramas din anii antetiori. . Acum din 2016 moi nu am mai primit nicio indexare mici de inflatie nici provenita din marirea punctului de pensie fiindca asa au fost calculate cele ramase in plata. Se motiveaza ca din cauz ordonantei lui Ciolosi nu au fost indexate pensiile corelat cu indexarea soldelor la activi .Sau multumit sa trimita decizia ca pensia nu se diminuiaza ci ramane in plata aceea cu punctul . Ati constatat domnilor cu competenta i calculul pensilor militare ca sub pretexul sa nu se depadeasca baza de calcul ne-ati furat procentul de 1% pentru fiecare an rezultat din grupa speciala de munca La mine 22% .Doamna Olguta lupta pentru eliminare nedreptatilor la civili. Domnilor ne-ati inghetat pensiile decente 2 ani nu cele de 30000 lei pe care va place sa le dati exemplu.Daca ramane algoritmul actual de calcul din legea 223 ,indexsti punctul de pensie si la pensiile militare in plata pentru cei care nu au avut sporurile actuale luate in considerare in baza de calcul si indecsarea cu inflatia.Dacnu umblati la actualizarea functiilor cu indexsarile de la soldele activilor si aplicati ptocentele la grupa speciala de munca chiar daca depaseste baza de calcul fiindca ne-ati luat acest drept Aducerea la zi a factorilor de multiplicare Am onoarea !