Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
07:21 26 05 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Pensiile militarilor şi poliţiştilor, plafonate. Ce conţine Ordonanţa de Urgenţă. Şedinţa de Guvern de azi s-a amânat din cauza pensiilor speciale

ro

03 Aug, 2017 13:40 9591 Marime text
Realitatea Tv a intrat, în exclusivitate în posesia unui draft al Ordonanţei de Urgenţă care reglementează pensiile speciale. Actul normativ prevede clar că pensiile sunt indexate anual cu rata inflaţiei, iar pensiile militarilor şi poliţiştilor ar urma să fie plafonate.

Modificările ar urma să fie aplicate din 15 septembrie.
 
Astfel, potrivit prevederilor, pensiile militare de stat se actualizează în funcţie de rata inflaţiei:
 
"Cuantumul pensiilor militare de stat se actualizează, din oficiu, în fiecare an, cu rata medie anuală a inflaţiei, indicator definitiv, cunoscut la data de 1 ianuarie a fiecărui an în care se face actualizarea şi comunicat de Institutul Naţional de Statistică. Dacă în urma actualizării rezultă un cuantum al pensiei mai mic, se păstrează cuantumul pensiei aflat în plată".
 
Articolul 60 stabileşte că pensia militară nu poate fi mai mare decît media soldelor sau salariilor nete corespunzătore soldelor sau salariilor brute cuprinse în baza de calcul a pensiei:
 

"Cuantumul net al pensiei militare de stat nu poate fi mai mare decât media media soldelor sau salariilor nete corespunzătore soldelor sau salariilor brute cuprinse în baza de calcul a pensiei", se arată la articolul 60.

 
Pensionări în lanţ. 15 din 16 şefi ai Poliţiei de Frontieră şi-au depus dosarele pentru pensie

Şedinţa de Guvern care trebuia să aibă loc astăzi s-a amânat, din cauza pensiilor speciale

Astfel, soarta pensiilor speciale devine şi mai incertă. Şedinţa de Guvern care trebuia să aibă loc astăzi, la ora 13.00, s-a amânat, urmând să aibă loc, cel mai probabil, vineri.

Pe ordinea de zi trebuia să fie inclus şi actul normativ care stabilea pensiile pentru militari şi poliţişti. Potrivit unor surse, ordonanţa nu avea toate avizele necesare.


Reamintim că trei miniştri direct implicaţi în avizarea aceastei ordonanţe sunt greu de găsit, de ieri: ministrul Muncii, al Apărării şi cel al Internelor.
 
Mai mult, MapN şi MAI se contrazic pe tema ordonanţei de urgenţă care ar urma să reglementeze regimul pensiilor.

Astfel, cei de la Apărare au anunţat, miercuri, că "specialiştii Ministerului Apărării Naţionale şi cei ai Ministerului Afacerilor Interne continuă consultările şi pregătesc draft-ul actului normativ ce va fi discutat în cadrul Executivului, cele două ministere fiind co-iniţiatoare". Pe de altă parte, pe 30 iulie, MAI anunţa, pe Facebook, că nu a inițiat și nu are un astfel de proiect (n.r. OUG) în lucru.

 
Cum s-au contrazis MAI şi MApN:
 
Redăm, în continuare, comunicatul remis de MApN, miercuri:
 
"Referitor la speculaţiile apărute în spaţiul public legate de proiectul de Ordonanță de Urgență care reglementează unele măsuri în domeniul pensiilor militare de stat, Secţia Presă a Ministerului Apărării Naţionale face următoarele precizări: În acest moment, specialiştii Ministerului Apărării Naţionale şi cei ai Ministerului Afacerilor Interne continuă consultările şi pregătesc draft-ul actului normativ ce va fi discutat în cadrul Executivului, cele două ministere fiind co-iniţiatoare. Informaţiile potrivit cărora ministrul apărării naționale nu ar semna proiectul ordonanţei de urgență sunt lipsite de fundament".
 
Ce spunea MAI, pe 30 iulie, despre pensionările pe bandă rulantă
 
Pe de altă parte, în urmă cu doar trei zile, MAI posta, pe pagina de Facebook, mai multe precizări despre pensionările pe bandă rulantă, în care anunţa că nu a iniţiat şi nu are în lucru un astfel de proiect:
 
"În ceea ce privește o eventuală decizie a Guvernului care să limiteze aceasta situație de ieșiri masive la pensie la vârste tinere din partea angajaților sistemului de siguranță și securitate națională, MAI apreciază că o astfel de inițiativă nu se poate face cu aplicare peste noapte, așa cum susțin unii lideri sindicali. De altfel, MAI nu a inițiat și nu are un astfel de proiect în lucru.
 
MAI apreciază ca orice posibile modificări în acest domeniu trebuie să țină cont de interdicțiile, pericolele și riscurile specifice funcțiilor pe care le îndeplinesc angajații din sistemul de ordine și siguranță publică", se arăta pe pagina de Facebok a instituţiei.
 
Criză fără precedent în Armată şi Poliţie
 
15 din 16 şefi ai Poliţiei de Frontieră şi-au depus dosarele pentru pensie. La fel a făcut şi Şeful Statului Major al Forţelor Terestre, generalul maior Marius Harabagiu care se pensionează la vârsta de 54 de ani. Asistăm la un exod în masă din Ministerul de Interne şi cel al Apărării după anunţul privind iminenta modificare a legii pensiilor speciale.
 
Astfel, criza de personal de la Ministerul de Interne se adânceste. 4.000 de polițiști au ieșit la pensie anul acesta, din care aproape 1.000 dar în ultima săptămână. Alte 100 de cereri sunt analizate acum.

Dar greul de abia acum începe: și alti polițiști stau la coadă sa devină pensionari. E grabă mare pentru că după 15 septembrie, când ar putea în vigoare plafonarea despre care tot vorbim, pensia nu va mai putea depăşi salariul.
 
"De vineri până astăzi au depus cereri de pensionare 700 de polițiști. De la începutul anului au solicitat ieșirea la pensie peste 3.200 de angajați ai MAI. Printre cei care au solicitat ieșirea la pensie sunt și 16 chestori. Media de vârstă la pensionare la chestori este de 55 de ani. Pentru alți 11 chestori sunt demersuri în curs la Administrația Prezidențială. Pensia medie în luna august, la nivelul Ministerului Afacerilor Interne, se cifrează la 3.123 de lei, cea mai mare pensie în plată este de 22.023 de lei și este o pensie pentru un fost secretar de stat", a declarat ministrul Carmen Dan, într-o intervenție la Antena 3, marţi.
 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii