Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:57 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Pelicanii, simbolul Rezervației Biosferei Delta Dunării

ro

03 Nov, 2020 15:08 2031 Marime text
  • Spectacolele încântătoare pe care le oferă aceste impozante păsări, cu impresionantele escadrile care pleacă și se reîntorc în fiecare an, cu un întreg ritual de hrănire aparte de alte specii de păsări, imagini puteți vedea în secțiunea „Galerie foto“ .
Pelicanii sunt printre cele mai emblematice specii de pe Pământ. În România, aceștia reprezintă simbolul Rezervației Biosferei Delta Dunării și o atracție pentru mulți turiști care vizitează delta, fiind printre cele mai mari înaripate din țara noastră.

Spectacolele încântătoare pe care le oferă aceste impozante păsări, cu impresionantele escadrile care pleacă și se reîntorc în fiecare an, cu un întreg ritual de hrănire aparte de alte specii de păsări, nu pot fi întâlnite decât în una dintre cele mai interesante și spectaculoase zone umede din lume - Delta Dunării.

România este una dintre puținele țări din Europa unde se întâlnesc ambele specii europene de pelicani, pelicanul comun (Pelecanus onocrotalus) și pelicanul creț (Pelecanus crispus).

Delta Dunării găzduiește cea mai mare colonie de pelicani comuni din Europa, Roșca – Buhaiova, care a beneficiat de statut de protecție încă din anul 1940, fiind înscrisă în anul 1970 pe lista mondială a rezervațiilor biosferei.

Dacă pelicanii comuni cuibăresc într-un efectiv impresionant, colonia de la Roșca – Buhaiova fiind din ce în ce mai extinsă în ultimii ani, numărând circa 19.000 exemplare, în cazul pelicanilor creți efectivul este mult mai mic, de până la 500 de perechi cuibăritoare, specia fiind periclitată la nivel mondial și inclusă în categoria „Vulnerabil” pe Lista Roșie IUCN.

Rezultatele acțiunilor de monitorizare a coloniilor din ultimii ani, indică faptul că există un număr record de exemplare de pelicani comuni pentru Roșca- Buhaiova, cea mai veche colonie cunoscută de ornitologi.

De asemenea, efectivul cuibăritor total al pelicanilor creți observat în acest an în coloniile din Delta Dunării și Complexul lagunar Razim- Sinoe a fost estimat ca fiind printre cele mai mari efective înregistrate în ultimii ani.

Pelicanii depind de disponibilitatea locurilor de cuibărit (plauri), însă deosebit de importante sunt măsurile de protecție și conservare luate de Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării prin menținerea condițiilor propice în actualul areal de cuibărit, renaturarea habitatelor degradate sau transformate, crearea de condiții pentru creșterea populației actuale.

Sursa foto: Facebook/ ARBDD

Citește și: Eforie Sud Capu-Turcului. Lebede la răsărit de soare. Peisaj pentru liniștea sufletească (fotoreportaj)
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii