Pe urmele patimilor Mântuitorului Drumul Crucii, refăcut la Saraiu în Joia Mare (galerie foto)
Pe urmele patimilor Mântuitorului: Drumul Crucii, refăcut la Saraiu în Joia Mare (galerie foto)
18 Apr, 2014 00:00
ZIUA de Constanta
5021
Marime text

Drumul Crucii, Via Crucis sau Via Dolorosa este în realitate o stradă din Orașul Vechi din Ierusalim, despre care se spune că este drumul pe care Mântuitorul a mers, purtând crucea, spre crucificarea de pe dealul Golgotei, începând din momentul judecăţii Sale de către Pilat în pretoriu şi culminând cu răstignirea şi moartea Lui. Mergând pe Calea Crucii, credincioşii fac 14 opriri.

Drumul Crucii porneşte din curtea casei lui Pilat din Pont, unde Iisus Hristos este judecat şi condamnat la moarte de către popor. În pretoriu, iudeii l-au condamnat pe Fiul lui Dumnezeu, strigând „Răstigneşte-L! Răstigneşte-L!“. La Saraiu, procesiunea a pornit de la biserica satului, iar mulţimea a coborât, încet, către centrul localităţii.
Cea de-a doua staţionare reprezintă punerea Crucii pe umerii Domnului şi pornirea spre Golgota. De aici, urmează prima cădere a Mântuitorului sub povara Crucii. Continuând calea osândei, are loc întâlnirea Domnului cu Maica Sa îndurerată.

A cincea staţionare are loc atunci când bunul Simon Cirineanul ridică Crucea Domnului, spre a-L ajuta. Drumul Crucii se continuă apoi spre locul în care marama Veronicăi aminteşte de prima icoană a Mântuitorului. La cea de-a şasea oprire are loc întâlnirea Domnului cu Veronica, cea care îi şterge lui Hristos chipul cu marama de pe capul său. Chipul Mântuitorului rămâne impregnat pe maramă. Apoi are loc a doua cădere a lui Iisus la pământ şi cea de-a opta oprire - întâlnirea Domnului cu femeile ce se tânguiau pentru El. La cea de-a noua oprire are loc a treia cădere a Mântuitorului la pământ, la mică distanţă de precedenta.

După închieierea momentelor dramatice de pe Drumul Crucii, evenimentul a continuat să producă emoţii. O tânără artistă, fiică a satului, a ţinut în mod special să le dăruiască primarului Dorinela Irimia şi Înaltpreasfinţiei Sale Teodosie câte o pictură reprezentându-l pe Iisus Hristos. De asemenea, şi şefa administraţiei locale de la Saraiu i-a dăruit Arhiepiscopului Tomisului o cârjă arhierească. Cârja simbolizează puterea de a păstori Biserica şi autoritatea pastorală a arhiereului, după modelul lui Moise şi Aaron care purtau toiege, ca semne văzute ale autorităţii şi puterii lor de a conduce poporul evreu.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii