Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
06:39 21 02 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Unul dintre cei mai buni arbitri ai tuturor timpurilor, din România, a fost numit preşedintele Agenţiei Naţionale Anti-Doping

ro

19 Jan, 2019 06:32 1036 Marime text
În Monitorul Oficial al României partea I numărul 49/18.I.2019 a fost publicată decizia numărul 9 a primului ministru Viorica Dancilă prin care Pavel-Cristian Balaj a fost numit în funcţia de preşedinte, cu rang de secretar de stat, la Agenţia Naţională Anti-Doping.

Numirea lui Blaj pe acest post are loc, după ce cu o zi în urmă, în Monitorul Oficial al Româniai Partea I a fost publicată Decizia semnată de Dăncilă, prin care fostul preşedinte, Graziela Elena Vâjâială, a fost eliberată la cerere din funcţie şi numită vicepreşedinte, cu rang de subsecretar de stat, la Autoritatea Naţională pentru Formare Profesională Iniţială în Sistem Dual din România.
 

 
Potrivit paginii oficiale a instituţiei Cristian Balaj este „recunoscut drept unul dintre cei mai buni arbitri români ai tuturor timpurilor şi dispune de capacitatea de a impune atât spiritul de fair-play, cât și un plus de disciplină în sportul românesc, ambele atribute esențiale ale sportului curat”.
 
Pe aceeaşi pagină se mai arată cu „Balaj va prelua destinele instituției care se ocupă de prevenirea și combaterea dopajului în sport în țara noastră având experiență atât în plan sportiv, cât și managerial. El preia o instituție puternică și respectată pe plan internațional venind din postura de consilier al ministrului tineretului și sportului”.
 
De asemenea, a acumulat experiență managerială în calitate de președinte al Asociației Județene de Fotbal Maramureș, unde a fost ales în funcție în 2010 și reales în unanimitate în 2014 și 2018. Din 2009, este și cetățean de onoare al municipiului Baia Mare.

Cariera sa de arbitru a debutat în 1994, iar debutul în prima ligă s-a produs în anul 2000, când a condus de la centru meciul dintre Steaua București și FC Brașov.

Până la finele carierei, a condus peste 340 de meciuri în Liga I și deține recordul celor mai multe finale de Cupa României arbitrate unde a arbitrat de patru ori.

A devenit arbitru FIFA în 2003. Doi ani mai târziu arbitra în Cupa UEFA (actualmente Europa League), iar în 2010 a debutat în UEFA Champions League.

A arbitrat echipe precum AC Milan, FC Barcelona, AS Monaco, Borussia Dortmund, în meciuri de UEFA Champions League și UEFA Europa League.

A oficiat jocuri de calificare atât pentru Campionate Mondiale, cât și pentru Campionate Europene, fluierând reprezentative precum Germania, Polonia și Cehia. A oficiat la turnee finale de EURO pentru categoriile de vârstă Under 17 și Under 19.

În 2001 a cucerit pentru prima dată premiul de cel mai bun arbitru din România, atât din partea Federației Române de Fotbal (prin intermediul Comisiei Centrale a Arbitrilor), cât și într-o gală organizată de Clubul Sportiv al Jurnaliștilor. De atunci a fost nominalizat la acest titlu de diverse foruri (inclusiv de Comisia Centrală a Arbitrilor) în fiecare an, fiind arbitrul român cu cele mai multe astfel de titluri în palmares.

A arbitrat ultima oară în decembrie 2016, la un meci din Liga I dintre echipele Gaz Metan Mediaș și Astra Giurgiu.
 
La ediția din anul trecut a Galei Fotbalului Românesc, lui Cristian Balaj i-a fost decernat Premiul de Excelență pentru întreaga activitate în arbitraj.
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii