Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:56 20 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Părintele duhovnic Marius Moșteanu, la ceas aniversar. La mulți ani, cu același zâmbet!

ro

12 Feb, 2021 10:37 14746 Marime text

Astăzi, în familia enoriașilor Bisericii Sfântul Nicolae Vechi - situată în zona peninsulară a Constanței și care a ținut loc de catedrală în timpul celui de-al doilea război mondial - este prilej de sărbătoare laică: părintele Marius Moșteanu, duhovnic a sute dintre credincioșii de la malul mării, împlinește 56 de ani.
 
Considerat demn urmaș al patriarhului Dobrogei - Arsenie Papacioc, părintele Marius Moșteanu a reușit ca, în decenii de carieră cu har, să încălzească sufletele tuturor celor care au trecut pragul frumosului lăcaș, în al cărui sfânt altar a intrat în urmă cu 26 de ani. Predicile sale de la finalul slujbelor sunt adevărate lecții de oratorie profetică, oferite pe un ton evlavios, adevărate pilde ale unui dascăl pios, înzestrat cu înțelepciunea „filtrată” de buchea Scripturii.
 
Absolvent al Facultății de teologie ortodoxă „Iustinian Patriarhul”, din cadrul Universității București (promoția 1992), Marius Moșteanu este doctor în Teologie, pentru teza sa de doctorat „Muzica bisericească în Dobrogea și la Dunărea de Jos de-a lungul veacurilor”, susținută la aceeași facultate la care a absolvit licența, fiind răsplătită, în anul 2003, cu nota maximă.
 
La terminarea facultății a fost profesor de muzică și educație muzicală la Școala generală din Cumpăna, apoi timp de trei ani diacon la Arhiepiscopia Tomisului – Catedrala „Sf. Apostoli Petru și Pavel”, în 1995 devenind secretar-inspector administrativ.
 
De 26 de ani este preot la Parohia Sfântul Nicolae Vechi, timp în care a fost și profesor de muzică bisericească la Colegiul Pedagogic „Constantin Brătescu”. De asemenea, din 1998 este asistent universitar titular al Facultății de teologie ortodoxă din cadrul Universității „Ovidius”.
 
Apropiat colaborator al cotidianului ZIUA de Constanța, părintele Marius Moșteanu a tâlcuit mesajele sărbătorilor de peste an, prin intermediul interviurilor publicate.
„Realitatea nu înseamnă mai nimic. Percepția asupra realității înseamnă totul!”
„În om sunt aşezate de Dumnezeu lucrurile foarte bune. Numai că omul le-a cam stricat ordinea”,
„A trăi frumos nu înseamnă să răspundem la provocări, ci la a provoca în noi mai multă îngăduinţă“,  
„Cred că Dumnezeu aşază lucrurile altfel decât logica omenească“.
 
E rândul nostru să-i urăm mulți ani sănătoși, întru blagoslovirea familiei extinse!
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Luiza M 18 Feb, 2021 23:35 La mulți ani, din inima!! Un preot minunat, dedicat, deosebit!