Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:45 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Oferă aruncarea unei monede șanse 50/50?

ro

26 Mar, 2024 13:32 467 Marime text


În cultura populară, aruncatul cu banul reprezintă o acțiune considerată a fi un model de bază de adoptare a unei decizii în mod 100% aleatoriu. O monedă are două fețe. Aruncată în sus, aceasta va cădea în mod normal pe una dintre fețe, căci muchia este mult prea subțire pentru a susține masa obiectului la viteză de cădere. Astfel, rezultă șanse 50/50. Unele studii mai noi contrazic însă principiul pe care cele mai multe persoane în consideră unul incontestabil.

Să iei o decizie prin aruncatul cu banul, în viața de zi cu zi, cu siguranță nu este tocmai o variantă înțeleaptă. Cel puțin nu atunci când este vorba despre decizii importante. Dacă doar te hotărăști cu greu ce să mănânci, între un hamburger sau o pizza, aruncatul cu banul poate fi o soluție acceptabilă. La fel se poate proceda atunci când, într-un grup restrâns, există două opinii și pur și simplu pare imposibil de a se ajunge la un acord, în ciuda tuturor dezbaterilor cu argumente pro și contra.



 

Aruncatul monedei la începutul unui meci de fotbal

Un bun exemplu al monedei aruncate pentru a se lua o decizie aleatorie este în fotbal. La începutul unui meci, arbitrul va solicita căpitanilor de echipă să aleagă una dintre fețele monedei. Câștigătorul are posibilitatea de a alege poarta pentru prima repriză sau avantajul de a avea mingea la start. Se merge astfel pe principiul conform căruia aruncatul cu banul oferă șanse egale de reușită pentru ambele părți care "pariază" - 50% versus 50%.

Și totuși, unele detalii contează în aruncatul cu banul

Noile studii arată însă că șansele de câștig la dat cu banul nu sunt tocmai 50 - 50. O cercetare citată de publicația New Scientist, bazată pe nu mai puțin de 350.757 de aruncări cu banul, a descoperit că există factori care pot influența modul în care va cădea moneda.
Echipa care a realizat analiza a observat faptul că, atunci când o monedă este aruncată în aer, este generată o mică vibrație care schimbă probabilitățile egale de a cădea pe una dintre cele două părți.
"Rotirea face ca moneda să petreacă mai mult timp în aer cu fața inițială cu care a început datul cu banul“, spun realizatorii studiului, concluzionând că moneda ar avea șanse mai mari de a cădea pe aceeași față cu care s-a început aruncarea ei în aer. Iată că norocul nu ar avea legătură în mod total cu o astfel de metodă de tranșare a unei dileme.
Mai mult decât atât, rezultatul aruncatului cu banul poate să fie influențat de masa monedelor și de alte detalii aparent nesemnificative precum marginile lucioase sau mai aspre ori chiar mica diferență de greutate între cele două părți ale monedei, determinată de reprezentarea grafică în relief, diferită de o parte și de alta.


 

Șanse mult mai exacte, calculate matematic, la unele jocuri de noroc

Probabilitățile pot fi calculate matematic în unele jocuri de noroc. La poker, se poate stabili posibilitatea de a avea anumite cărți - de exemplu, ai 42,2569% șanse de a avea o pereche și doar 0,000154% șanse de a avea o chintă royală.

La mesele de ruletă europeană online și live cota de câștig pentru pariuri „even money” de genul par / impar sau roșu / negru este 48,64%, ținându-se cont desigur de Avantajul Casei, adică partea pe care cazinoul și-o asigură prin prezența zonei verde marcată cu cifra 0. Roțile de ruletă sunt realizate în așa fel încât se asigură caracterul aleatoriu la fiecare rotire.
Interesul pentru calculul probabilităților în matematică a fost generat tocmai de jocurile de noroc, cu multe secole în urmă. Acest lucru demonstrează fascinația oamenilor pentru noroc, din cele mai vechi timpuri, dar și interesul de a cunoaște șansele teoretice ca un anumit lucru să se întâmple.

Sursa foto canva.com
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii