Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:39 27 05 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

LIVE VIDEO-TEXT. Nicușor Dan a depus jurământul în plen! Ce mesaj le-a transmis românilor

ro

26 May, 2025 08:01 809 Marime text
Președintele ales Nicușor Dan, sursa foto: Facebook/ Nicușor DanPreședintele ales Nicușor Dan depune luni, 26 mai, jurământul în plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului, într-o ședință solemnă.

Ceremonia este programată să înceapă la ora 12:00.



Cine participă la eveniment 

La ședința solemnă a Camerelor reunite ale Parlamentului consacrată ceremonialului depunerii jurământului de către președintele ales au fost invitați să participe membrii Guvernului și ai CCR, foștii președinți ai României, Familia Regală, reprezentanți ai instituțiilor publice centrale, dar și ai autorităților aflate sub control parlamentar, reprezentanți ai cultelor religioase. Printre invitați se află și europarlamentari, reprezentanți ai instituțiilor europene, dar și șefi ai misiunilor diplomatice acreditați în România.

Potrivit memorandumului aprobat de conducerea Parlamentului, ședința solemnă se deschide cu intonarea Imnului național, iar președintele CCR, Marian Enache, prezintă hotărârea privind validarea alegerii președintelui, scrie Agerpres.ro. 

 
Nicușor Dan va rosti jurământul, potrivit Constituției


Ulterior, Nicușor Dan va rosti jurământul, potrivit Constituției: 'Jur să-mi dăruiesc toată puterea și priceperea pentru propășirea spirituală și materială a poporului român, să respect Constituția și legile țării, să apăr democrația, drepturile și libertățile fundamentale ale cetățenilor, suveranitatea, independența, unitatea și integritatea teritorială a României. Așa să-mi ajute Dumnezeu!''.

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, va binecuvânta învestitura președintelui României.

Ceremonia se încheie cu mesajul adresat în plen de noul președinte al țării.

Curtea Constituțională a României a validat, joia trecută, rezultatul alegerilor prezidențiale, hotărârea CCR fiind publicată în Monitorul Oficial.



UPDATE 1

Președintele ales Nicușor Dan a ajuns la Palatul Parlamentului, pentru a participa la ședința solemnă în care depune jurământul de șef al statului.

A fost așteptat la intrare de președinții celor două Camere ale Parlamentului, Mircea Abrudean și Ciprian Șerban.

Președintele ales urmează să depună jurământul în plenul Parlamentului, după ce președintele Curții Constituționale, Marian Enache, va prezenta hotărârea privind validarea alegerii noului șef al statului.

UPDATE 2

Evenimentul a început cu intonarea imnului național. 

UPDATE 3

Președintele Camerei Deputaților, Ciprian Șerban, prezidează ședința.

În continuare evenimentului,  președintelui Curții Constituționale a luat cuvântul pentru a prezenta hotărârea privind validarea rezultatului alegerilor prezidențiale.


UPDATE 4 

Nicușor Dan a depus jurământul prevăzut de Constituție.

„Jur să-mi dăruiesc toată puterea și priceperea pentru propășirea spirituală și materială a poporului român, să respect Constituția și legile țării, să apăr democrația, drepturile și libertățile fundamentale ale cetățenilor, suveranitatea, independența, unitatea și integritatea teritorială a României. Așa să-mi ajute Dumnezeu!”

UPDATE 5 

Președintele Senatului, a citit declarația prin care șefii Camerelor au luat act de jurământul depus de Nicușor Dan. 

UPDATE 6-Mesajul președintelui pentru români 

Președintele ales al României a transmis un mesaj adresat tutror românilor. Acesta a făcut precizări importante despre sănătate, justiție, invățământ și alte ramuri importante.
 

Vă mulțumesc pentru dezbaterea impresionantă pe care ați avut-o în ultimele săptămâni indiferent de cauza pe care ați susținut-o.

Oamenii s-au exprimat acum arătând că sunt interesați de direcția în care merge România. Societatea a arătat că este vie și puternică. Vă invit să continuați să fiți implicația cu toată forța socială pe care ați dovedit-o pentru a pune presiune pe statul românesc ca să reformeze. Vă asigur că voi fi un președinte deschis la vocea societății.

Pe termen scurt, România are o problemă a deficitului. Cheltuiești prea mult pentru că își permită. Este în interesul național ca România să aibă un guvern susținut de o majoritate parlamentară. Este interesul național ca această coaliție să facă reformele fiscale de care România are nevoie. Este în interesul național ca România să dea mesajele de stabilitate.

Cer partidelor să acționeze în interesul național. Nu va fi despre trecut, este despre viitorul imediat al României.

În ceea ce privește economia, avem nevoie să stopăm marea evaziune fiscală, să reducem și eficientizăm cheltuielile statului, să avem o strategie binedefinită de dezvoltare economică, să finanțăm un sistem coerent de irigații, să simplificăm accesul la fonduri europene, să asigurăm un cadru favorabil investitorilor.

În ceea ce privește sistemul de sănătate, este nevoie de digitalizare, de o echilibrare între medicină primară și ambulatorii și spitale, de o strategie de finanțare.

În ceea ce privește educație, este nevoie să stimulăm financiar personalul didactic, este nevoie ca în întregul sistem să stimulăm gândirea critică, să corelăm învățământul cu piața muncii, să prevenim abandonul școlar.

Este nevoie ca parchetele să se concentreze pe marea corupție din societate, să reducem timpul de soluționare al dosarelor, să redefinim procedurile de promovare a magistraților, este nevoie să reflectăm la legea CCR.

În ceea ce privește mediul, este nevoie de o reformare de autorizare și control, de extinderea activității Gărzii de Mediu, de o reformă la Romsilva, preocupare pentru dezvoltarea urbană care afectează viitorul localităților noastre.

Este nevoie de simplificarea sistemului de pensii, de dezvoltarea serviciilor sociale în comunități, de dezvoltare a unui sistem de îngrijire de lungă durată și palealitivă, de eliminare obstacolelor pentru accesul femeilor la piața muncii, de combatere a violenței domesticei.

Este nevoie de consolidarea parteneriatului stragic cu SUA, participarea la NATO și la dialogul între UE și NATO, participarea activă a României la procesul de decizie în UE. Este necesară sprijinirea parcursului european al Republicii Moldova. 

În ceea ce îi privește pe românii din diaspora, e nevoie să eficientizăm procedurile consulare, să creăm o structură dedicată celor care doresc să se întoarcă acasă, să reușim să predăm sistematic limba română în comunitățile de români și să reușim să asigurăm o reprezentare proporțională în Parlament pentru românii din diaspora.

Acestea sunt prioritățile pentru anii care vin. România are în România, în diaspora, în Rep. Moldova și în teritorii din jur oameni muncitori, cinstiți, are meseriași și oameni de afaceri care au dovad. Trebuie ca noi împreună să concentrăm aceste energii pentru binele comun și România la care visăm cu toții și toți împreună cu aceste resurse nu putem să nu reușim.- a transmis Nicușor Dan românilor. 


UPDATE 7

Ședința solemnă a ajuns la final. 



Vă prezentăm în integralitate mesajul transmis de Nicușor Dan:

 „Vă prezentăm în continuare transcrierea discursului susținut de Președintele României în cadrul evenimentului:

Domnilor și domnilor, stimați invitați și, mai ales, dragi români,

Vă mulțumesc pentru dezbaterea impresionantă pe care ați avut-o în ultimele săptămâni, indiferent de cauza pe care ați susținut-o. Români din România, români din Diaspora, români din Republica Moldova, mulți oameni care nu s-au mai pronunțat vreodată pe politică, s-au exprimat acum arătând că sunteți interesați de direcția în care merge România. Societatea românească și-a demonstrat ei înseși că este vie și puternică.

Statul român are nevoie de o schimbare fundamentală, bineînțeles în limitele statului de drept, și vă invit să continuați să fiți implicați cu toată forța socială pe care ați dovedit-o pentru a pune presiunea pozitivă pe instituțiile statului român pentru ca acestea să se reformeze, și vă asigur că voi fi un Președinte deschis la vocea societății și partener cu societatea.

Pe termen scurt, România are o problemă, problema deficitului. Pe scurt, România cheltuiește prea mult, statul român cheltuiește prea mult față de ce își poate permite, și chestiunea asta poate să pună în discuție stabilitatea financiară la care am muncit cu toții în toți acești ani.

Este în interesul național ca România să aibă un Guvern susținut de o majoritate parlamentară. Este în interesul național ca această majoritate să-și asume reformele fiscale de care România are nevoie. Este în interesul național ca România să transmită piețelor financiare mesajul de stabilitate. Este în interesul național ca România să transmită mediului investițional un semnal de deschidere și de predictibilitate. Cer partidelor politice să acționeze în interesul național care urmează.

Nu va fi despre trecut, este despre viitorul imediat al României, și nu este despre calcule politice, este, repet, despre interesul național, și sunt convins că românii vor evalua în consecință.

Pe termen lung, România are nevoie de o reformă temeinică. În ceea ce privește sistemul administrativ, e nevoie ca România să reducă birocrația și să digitalizeze, e nevoie ca România să reformeze procesul de acces și promovare în funcția publică, e nevoie de o reformă administrativ-teritorială și e nevoie de o reformă a sistemului electoral.

În ceea ce privește economia, avem nevoie să stopăm marea evaziune fiscală, să reducem și să eficientizăm cheltuielile statului, să asigurăm o guvernanță și un management profesionist la companiile de stat, să avem o strategie bine definită de dezvoltare economică, să stimulăm capacitățile agro-industriale și de procesare, pentru a optimiza producția agricolă, să finanțăm un sistem coerent de irigații, să simplificăm accesul la fonduri europene și, cel mai important, să asigurăm un cadru favorabil investitorilor.

În ceea ce privește sistemul de sănătate, este nevoie de digitalizarea întregului sistem, de o echilibrare între medicină primară și ambulatorie și sistemul de spitale, de o strategie de investiții în infrastructura în sistemul sanitar, de o extindere a rețelei de centre pentru tratarea dependențelor și de o stimulare a profesioniștilor care aleg să profeseze în medii rurale și orașe mici.

În ceea ce privește educația, este nevoie să stimulăm financiar personalul didactic, este nevoie ca în întreg sistemul educațional să stimulăm gândirea critică, este nevoie să corelăm învățământul cu piața muncii, este nevoie să investim în educația timpurie, adică în creșe și grădinițe, și este esențial să prevenim abandonul școlar.

În ceea ce privește justiția, este nevoie ca parchetele să se focalizeze pe marile zone de corupție din societate, este nevoie de o reformă a unei instituții fundamentale, Inspecția Judiciară, este nevoie să reducem timpul de soluționare a dosarelor prin măsuri administrative și uneori legislative, este nevoie să redefinim procedurile de promovare a magistraților și este nevoie să reflectăm la legea Curții Constituționale.

În ceea ce privește mediul, este nevoie de o reformare a instituțiilor de autorizare și control, de extinderea activității Gărzii de Mediu, de o reformă la Romsilva, de o preocupare cu privire la dezvoltarea urbană, care afectează viitorul localităților noastre, și de o stimulare a gestionării eficiente a deșeurilor.

În ceea ce privește zona culturală, este nevoie de un program național de acces la cultură și educație prin cultură, este nevoie de o susținere a culturii contemporane și a dialogului cu administrația, de promovare a culturii române contemporane, ca resursă de prestigiu în plan internațional, și de punerea în valoare a patrimoniului național din nou ca resursă de prestigiu pentru România în plan internațional.

În zona socială și a egalității de șanse, este nevoie de simplificarea și eficientizarea sistemului de pensii, de reforma sistemului de prestații sociale, de dezvoltarea serviciilor sociale în comunități, de dezvoltarea unui sistem de îngrijire de lungă durată și paliativă, de eliminarea obstacolelor la accesul femeilor la piața muncii și de combaterea violenței domestice.

În ceea ce privește politica externă a României, este nevoie de consolidarea relațiilor transatlantice, Parteneriatul Strategic cu Statele Unite ale Americii, participarea noastră la NATO și participarea la dialogul dintre Uniunea Europeană și NATO, participarea la arhitectura europeană de apărare autonomă, reducerea dependențelor critice în ceea ce privește energia, tehnologia și lanțurile de aprovizionare, consolidarea sistemului de apărare în fața războiului hibrid, mărirea treptată a procentului din PIB pentru Apărare, în acord cu partenerii noștri, participarea activă a României în procesul de decizie la nivelul Uniunii Europene.

În ceea ce privește relația cu Republica Moldova, sprijinirea parcursului său european, consolidarea și extinderea proiectelor comune în domeniul infrastructurii energetice și de transport, crearea fondului de garantare al investițiilor românești în Republica Moldova, continuarea și extinderea schimburilor culturale și academice, și, în cele din urmă, funcționalizarea acelor instituții care produc dificultăți, vămile și Autoritatea Națională pentru Cetățenie.

În ceea ce privește pe românii din Diaspora, e nevoie să eficientizăm procedurile și serviciile consulare, să creăm o structură dedicată celor care doresc să se întoarcă acasă și, în special, celor care doresc să se întoarcă pentru a investi în România, să reușim să predăm sistematic limba română în comunitățile de români, pentru copii, și să reușim să asigurăm o reprezentare proporțională în Parlament pentru românii din Diaspora.

Acestea sunt, în opinia mea, prioritățile pentru anii care vin. România are în România, în Diaspora, în Republica Moldova și în teritoriile din jurul României, oameni muncitori, oameni cinstiți, oameni de bun simț, are meseriași care au dovedit, are oameni de afaceri care au dovedit, are profesioniști care au dovedit.

Trebuie ca noi toți împreună să concentrăm toate aceste energii pentru binele comun și pentru România la care visăm cu toții, și toți împreună, toate aceste resurse, nu putem să nu reușim.

Vă mulțumesc!“- a transmis președintele. 


Citește și:

Nicușor Dan, mesaj de Ziua Românilor de Pretutindeni - „Gândurile mele se îndreaptă către toți cei care trăiesc peste hotare”
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Vezi toate STIRILE VIDEO!

Ti-a placut articolul?

Comentarii