Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:45 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Nicolae Ciucă „Ziua Forţelor Terestre ne surprinde astăzi pe front, îndeplinindu-ne datoria sacră de protejare a poporului român“ (video)

ro

23 Apr, 2020 20:44 1800 Marime text

La 23 aprilie se aniversează Ziua Forţelor Terestre – categorie de forțe a Armatei României al cărei patron spiritual şi ocrotitor este „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de Biruinţă”.

În contextul epidemiologic actual și ținând cont de misiunile pe care le are Armata României în sprijinul autorităților publice pentru aplicarea măsurilor de limitare a răspândirii infecției cu SARS-CoV-2, marcarea acestei aniversări se va face sub deviza „La datorie”.

În aceste condiții, spațiul virtual a devenit locul de exprimare a militarilor români și străini care au răspuns, astfel, inițiativei lansate de conducerea Statului Major al Forţelor Terestre de a avea, în premieră, o altfel de anivesare. Astfel, cu ajutorul tehnologiei și prin intermediul unor mesaje video, postate pe site-urile oficiale și în rețelele de socializare, militarii se încurajează reciproc și transmit urări cu prilejul aniversării Forțelor Terestre.

Ministrul apărării naționale, Nicolae-Ionel Ciucă, a subliniat, în mesajul său transmis cu această ocazie, importanța acțiunilor militarilor Forțelor Terestre în această perioadă:

Aniversăm astăzi Forţele Terestre ale României, al căror sfânt patron este Marele Mucenic Gheorghe Purtătorul de Biruinţă prăznuit în fiecare an în calendarul creștin-ortodox la data de 23 aprilie. De biruinţă avem nevoie şi în această perioadă de cumpănă în care ne confruntăm cu cea mai periculoasă molimă care a ameninţat omenirea în ultimul secol. Un secol în care Istoria României a fost marcată de vitejia militarilor din cea mai numeroasă categorie de forţe a armatei.

Poporul român a văzut în ultima perioadă importanţa pe care o au pentru apărarea Patriei forţele terestre. Le vedem astăzi pe străzi, alături de forţele MAI, am văzut trupele de geniu construind spitale de campanie, echipe CBRN care au decontaminat anumite zone, am văzut detaşamentele de logistică implicate în transportul materialelor medicale de maximă importanţă.
În acest an, pentru prima dată în istoria recentă, nu vom avea ceremonialuri militare, nu vom avea fast, onoruri în cinstea celei mai numeroase categorii de forţe din Armata României.

Ziua Forţelor Terestre ne surprinde astăzi pe front, îndeplinindu-ne datoria sacră de protejare a poporului român, cu speranţa că, anul viitor, Sfântul Gheorghe va fi prăznuit cu simţământul datoriei împlinite.

În acelaşi timp cu misiunile pe care le execută zilnic în aceste zile, Forţele Terestre Române asigură fruntariile ţării şi participă la operaţiuni alături de aliaţii care contribuie în mod direct la asigurarea securităţii şi stabilităţii României. Suntem în război cu pandemia SARS-CoV-2 şi pentru a birui în acest război - ceea ce ne dorim și ceea ce avem credința că vom reuși - trebuie să rămânem vigilenţi şi să ne adaptăm la orice ameninţare la adresa securităţii naţionale în plan terestru.


Ne bizuim în această confruntare pe NATO şi pe partenerul nostru strategic Statele Unite, piloni de securitate care au fost alături de noi în ultimii ani, în consolidarea securității pe flancul estic al Alianței, și ne sunt aproape și acum, în lupta cu SARS-CoV-2 asigurând şi susţinând transporturi strategice de materiale medicale, dar și expertiză de specialitate pe frontul pandemiei.

Dragi militari şi personal civil, rezervişti şi veterani din Forțele Terestre, Sărbătoarea categoriei de forţe din care faceți parte vă surprinde astăzi la datorie, în misiuni de patrulare, transport persoane, instalare a unor facilități medicale, pază obiective sau sprijinirea controlului la frontiere. Știu că nu este o misiune ușoară, însă mai știu că este o misiune pe care o puteți duce la bun sfârșit.

Veteranii şi rezerviştii reprezintă nucleul pe care ne bazăm în susţinerea noastră, a celor din linia întâi. Exemplul lor este important pentru a susţine baricada în faţa pandemiei SARS-CoV-2.

În încheiere, vă felicit pentru modul în care ați înțeles să vă îndepliniți misiunile deosebit de complexe şi am convingerea că şi în perioada următoare veți fi la fel de consecvenți, în permanență la datorie şi întotdeauna disponibili pentru cei care vă vor solicita sprijinul în această perioadă caracterizată de provocări noi pentru Armata României şi pentru ţara noastră.

La mulţi ani Forţelor Terestre Române!

Cu peste un secol şi jumătate de existenţă organizaţională în Armata României, Forţele Terestre Române, alături de celelalte entităţi militare naţionale, au avut şi au aceeaşi misiune fundamentală -  participarea la apărarea independenţei, suveranităţii şi integrităţii teritoriale a României.

În baza reglementărilor constituţionale şi legale, în contextul geopolitic actual, spectrul misiunilor de bază este unul extins, Forţele Terestre Române sprijinind, pe de o parte, autorităţile administraţiei publice în situaţii de urgenţă, pentru acordarea de asistenţă populaţiei şi, pe de altă parte, participând activ la eforturile de sprijin al securităţii regionale şi globale şi la apărarea aliaţilor şi partenerilor din Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord şi din Uniunea Europeană.

La această dată, Forţele Terestre Române sunt în măsură să genereze capabilităţi care să răspundă cerinţelor, dislocabile rapid în orice zonă, în scopul realizării apărării armate a ţării sau a Alianţei, promovării valorilor păcii, stabilităţii internaţionale şi intereselor strategice ale României.
 


Sursa video: Facebook/ Ministerul Apararii Natioane
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii