Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:52 15 10 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Nava Școală „Mircea“ Prima etapă de navigație cu vele este în plină desfășurare! Iată ce s-a întâmplat de-a lungul exercițiului

ro

10 Jul, 2023 11:31 1162 Marime text
Sursă foto: Forțele Navale Române
  • Primul și singurul marș de instrucție internațional, de anul acesta, al navei-școală „Mircea“ a luat startul la Constanța, pe 3 iulie, într-o atmosferă extraordinar de caldă dată nu doar de temperaturile lunii lui cuptor, ci și de toată emoția simțită de cei aproape 150 de membrii ai echipajului și de apropiații care au venit să le ureze voiaj plăcut și sigur.
 
Pentru fiecare nouă promoție de cadeți care se instruiește la bordul Navei Școală „Mircea“, momentul desprinderii de cheu și avansul lin al navei către ieșirea din port este unul întâmpinat cu înfrigurare. Din acea clipă, disciplina, seriozitatea, implicarea și responsabilitatea sunt virtuțile cheie ale fiecărei zile în care ne vom afla în marș.
 
Puțin după ora prânzului, în ziua plecării din Constanța, NS „Mircea“ a navigat în mare liberă, însoțiți la tribord de puitorul de mine și plase 274 „Viceamiral Constantin Bălescu“, care îi va escorta până aproape de intrarea în Bosfor.
 
Prezența camarazilor din cadrul Dizivionului 146 Nave Minare-Deminare se impune în contextul în care conflictul ruso-ucrainean încă tulbură apele din Marea Neagră.
 

„«Mircea», prin tradiția sa, este un sinonim materializat al curajului. De 84 de ani îndeplinește misiuni de instruire a cadeților și de diplomație navală în condiții optime, fapt datorat, în mare măsură, și implicării echipajului, iar prin evoluția sa, «Mircea» s-a consacrat și într-un etern promotor al păcii și al bunei înțelegeri între națiuni partenere“, au precizat oficialii Navei Școală.

 
Activitățile de instruire menite să ascută simțurile elevilor debutează cu desemnarea rolurilor în cazul necesității abandonului navei. Sub comanda secundului, căpitanul Robert Molodeț, întregul echipaj de adună la puntea centru, echipat cu vestele de salvare. Studenții militari stau așezați în formație și ascultă explicațiile ofițerului care conduce activitatea.
 
Primii sunt desemnați șefii de plute, se dă citire listelor cu repartiția pe plute, iar, în liniște și remarcabilă organizare, atât membrii echipajului, cât și studenții își ocupă locurile în zonele desemnate de la puntea centru.
 
Ambarcați la nava-școală cu doar o săptămână înainte de plecarea în marș, cei 64 de studenți de anul II ai Academiei Navale „Mircea cel Bătrân“ au avut la dispoziție un timp destul de limitat pentru a exersa, „la rece“, rolurile de brațare a vergilor, precum și urcările în arboradă.
 
„Domnule căpitan, când urcăm la «rândunică»?“, se aude cel mai des când studenții sunt convocați la puntea centru pentru lucrul în arboradă.
 
Vremea ține din plin cu echipajul, astfel încât și militarii de la serviciul de luptă vele au ocazia să parcurgă noi etape cu studenții. Mai întâi, cadeții avansează un nivel în arboradă și exersează trecerea prin crucetă. Indicatorul că se descurcă excelent este faptul că instrutorii iau decizia de a-i desfășura pe vergi pentru prima dată în acest marș de instrucție.
 
Studenții au fost ghidați de jos de aspiratul Mihai Alexandru și de maistrul militar clasa a II-a Gabriel Tomița și susținuți, de sus, din arboradă, de militarii de la SL vele. Astfel, până la intrarea în Bosfor, studenții militari, români și străini, au bifat deja, cu succes, două dintre obiectivele de practică.
 
La 24 de ore de la plecarea din Constanța, Nava-Școală „Mircea“ tranzitează Bosforul și echipajul și studenții au parte de un „tur ghidat“, prin amabilitatea celor doi cadeți turci de la bord, care au pregătit o scurtă prezentare a principalelor repere arhitecturale de pe fiecare mal al canalului Istanbul (Bosfor).
 
La intrarea în Marea Marmara, crestele valurilor par să țină isonul navei. În calmul care s-a așternut la bordul navei sunetul dominant este doar al motorului principal. Jos, în cazarma 3, locotenent-comandorul Silviu Moraru, cel care îndeplinește atribuțiile de șef al comunicațiilor în acest marș de instrucție, i-a adunat pe studenții militari pentru a le ține un curs despre sistemele de balizaj.
 
După curs, urmează o activitatea ceva mai antrenantă și mai distractivă pentru studenții militari: atelierele de noduri marinărești, la puntea centru. Șeful de echipaj, maistrul militar clasa a II-a Gabriel Tomița, ajutat de maiștrii militari Laurențiu Bahmacenco, Marian Ciocan, Florentin Listoschi, dar și de aspirantul Mihai Alexandru, îi împarte pe studenți în grupe și le oferă bucăți de saulă pentru a învăța fiecare câteva dintre nodurile marinărești simple: nodul opt, nodul de văcar, nodul de gașă etc.
 
La activitate participă, desigur, și cadeții străini, demonstrând că limbajul marinăresc este, într-adevăr, universal și are potențialul de a-i aduce împreună pe oameni, indiferent de naționalitate.
 
Student caporal Maria Enache este gălățeancă, din Tecuci, absolventă de colegiu militar și fascinată de oportunitățile învățământului superior de marină.
 

„Când am urcat prima dată pe navă, deși eram la cheu, am simțit că mi se face rău, dar apoi, în marș, n-am mai avut nicio problemă. Activitățile din programul zilnic sunt prea multe și spre solicitante ca să mai avem timp să ne gândim la micile neajinsuri. În ceea ce privește urcatul în arboradă, îmi era frică la încept, dar am urcat, iar după ce m-am dat jos din arboradă cu foarte multă adrenalină și am uitat complet de teama de înălțime“, a afirmat studenta.

 
Maria este una dintre studentele care au participat și la programul ERASMUS+ desfășurat de Academia Navală „Mircea cel Bătrân“, iar în acest marș de instrucție este foarte bucuroasă că sunt la bord și 12 cadeți străini cu care poate socializa zi de zi, poate împărtăși cu ei idei și experiențe dar, foarte important pentru ea, își poate exersa și vorbitul în limba engleză.
 
La două zile de la plecarea din Constanța, după traversarea celor două strâmtori turcești, Bosfor și Dardanele, Marea Egee i-a întâmpinat cu cel mai bun vânt pentru navigația cu vele, cel din pupa tribord. Comandantul navei, comandorul Mircea Târhoacă, ia decizia de a întinde velele, lansând, în același timp, o nouă provocare studenților. Pentru următoarele două zile, din Turcia până aproape de prima destinație - portul elen Pireu - vor naviga cu vele.
 
Cadeții, împreună cu militarii de la SL vele, întind 11 dintre cele 23 de vele: focul 2, focul 4, velele gabier de la farul prova și de farul pupa, velele contragabier, vela mare, vela straiul mare, straiul randei, straiul zburător artimon și straiul zburător mare.
 
Pentru aproape 48 de ore, motorul ia o pauză, iar senzația navigației cu vele este sublimă. După lăsarea întunericului, luna plină ne călăuzește drumul spre Pireu rămânând de veghe pe babord. După o noapte excelentă în care propulsia s-a făcut cu ajutorul vântului, pe 6 iulie au intrat în strâmtoarea Kafirea, unde „Mircea“ dă piept cu Meltemi, un vânt puternic de nord, specific Mării Egee, care atinge apogeul în lunile de vară. În cazul lor, îi forțează să strângă velele, să brațeze la semn și să-și continue călătoria până la Pireu folosind motorul.
 
Experiența urcării în arboradă în timp ce vântul atinge nivelul 5 pe scara Beaufort, iar gradul mării este undeva între 2 și 3, a revigorat adrenalina studenților militari mai ceva ca orice repriză intensă de înviorare. De asemenea, studenții au realizat cât de eficient propulsor este vântul atunci când umple velele, dar și cât de complexă și mai ales spectaculoasă este navigația pe care unii, pe nedrept, o consideră vetustă.
 

„Pot să spun că, până acum, marșul s-a desfășurat în condiții extrem de bune, am navigat prin strâmtorile turcești Istanbul și Çanakkale, iar acum ne îndreptăm spre arhipelagul grecesc navigând cu vele, de două zile, îndreptându-ne spre portul Pireu unde vom ajunge pe data de 7 și vom sta până pe data de 11. Vom avea nava deschisă la vizită pentru cetățenii din Grecia care vor să viziteze nava-școală «Mircea»“, a punctat comandantul NS „Mircea“, comandorul Mircea Târhoacă, adăugând faptul că, și de această dată, velierul simbol al Forțelor Navale Române își va îndeplini atribuțiile de ambasador onorific al României, prin desfășurarea de activități de diplomație navală.

 
Mult așteptata zi de 7 iulie, prima zi de escală în Portul Pireu, i-a întâmpinat cu un răsărit de soare magnific. Mingea de foc de la orizont prevestește zile toride. Pe cheu, la sosirea în port, au fost așteptați de reprezentații Amabasadei României la Atena, iar din discretul comitet de primire face parte și Mioara Pituț, având rangul de ministru consilier, și calitatea de prietenă a navei-școală „Mircea“ și de partener în multiple activități de reprezentare diplomatică ale velierului în diferite state din Europa.
 
Escala elenă a navei-școală „Mircea“ se va întinde pe tot weekend-ul, urmând să pornească din nou la drum pe 11 iulie, cu destinația Taranto, Italia.
 
Citește și:

Licitații Constanța: Ovo Design Furniture Group din Ilfov, contract pentru lucrări și dotări la amfiteatrele Academiei Navale „Mircea cel Bătrân“ (DOCUMENT)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii