Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:20 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mobilizare masivă în Franţa Zeci de mii de poliţişti, pe urmele celor doi atacatori ai redacţiei Charlie Hebdo (galerie foto)

ro

09 Jan, 2015 00:00 1989 Marime text
Nordul Franţei se află sub alertă maximă. A trecut mai bine de o zi de când sediul publicaţiei satirice Charlie Hebdo, în care 12 persoane au fost ucise, a fost atacat de trei bărbaţi. Unul dintre aceştia s-a predate miercuri seară.Ceilalţi doi atacatori, identificaţi de poliţie, nu au fost încă găsiţi.
 
Principalii suspecţi sunt doi fraţi de origine franco-algeriană, Cherif Kouachi, 32 de ani, şi Said Kouachi, 34. Un al treilea, cel mai tânăr dintre cei trei suspecţi de comiterea atacului sângeros împotriva sediului săptămânalului satiric francez Charlie Hebdo, Hamyd Mourad, în vârstă de 18 ani, s-a predat poliţiei în cursul dimineţii, au anunţat surse concordante, citate de AFP.

Cherif şi Said Kouachi au fost localizaţi într-o regiune din nordul Parisului, fiind căutaţi pe o rază de 20 de kilometri. Potrivit ultimelor infomaţii aceştia şi-ar fi abandonat maşina cu care se deplasau şi s-ar putea afla într-o pădure. Pe urmele lor au pornit aproape 90.000 de poliţişti, jandarmi, trupe speciale şi militari. În zona în care se pare că aceştia s-ar afla a fost instituit cel mai înalt nivel de alertă teroristă. Până la închiderea ediţiei, în cazul Charlie Hebdo, potrivit ministrului de interne, nouă persoane au fost reţinute, iar alte 90 sunt audiate.
 
Ieri dimineaţă, la nici 24 de ore de la atentatul de la Charlie Hebdo, un nou atac a avut loc, în Paris în urma căruia o poliţistă a murit, iar un coleg de-al său a fost rănit. De asemenea, mai multe moschei au fost atacate pe întreg teritoriul Franţei, însă fără a fi înregistrate victime.
 
Ministrul francez al Culturii, Fleur Pellerin cere deblocarea de urgenţă a unui milion de euro pentru Charlie Hebdo, potrivit France 5.
 
Iulia Badea Gueritee, ziarist al publicaţiei Courrier International - “Elicopterele brăzdează cerul Parisului”
 
Iulia Badea Gueritee, ziarist de origine română al publicaţiei franceze Courrier International ne-a declarat că, deşi situaţia este extraordinar de tensionată în zonă, nu poate rezista decât prin calm.

“Elicopterele brăzdează cerul Parisului. Se pare că cei doi sunt foarte aproape de Paris. Comuna unde s-ar afla este total închisă de poliţişti. Încă nu i-au prins. Ei revin la Paris pentru că ştiu că aici poliţiştii nu au libertate de mişcare. Ar ieşi un carnagiu”, ne-a declarat jurnalista din Franţa.
 
De asemenea, am întrebat-o pe Iulia Badea Gueritee cum rezistă într-o astfel de zi în care atebtatele la Paris, în Franţa, par a fi la ordine azilei dintr-o dată.
 
“Simplu. Procedând cum au făcut, în amiază mare, cu sânge rece, calculat, au vrut să dea o lecţie. Să inducă frică. Singura noastră armă este calmul. Pasiunea pentru ceea ce facem. Să nu cedăm fricii.”, sunt cuvintele ziaristei.

 Marşuri de solidarizare şi în a doua zi de doliu din Franţa

 Mii de oameni au ieşit şi seara trecută pe străzile din Paris, în semn de solidaritate cu victimele atacului terorist de la redacţia publicaţiei franceze Charlie Hebdo. Manifestaţii similare au avut loc în zonele Saint-Denis, Stain şi Bobigny, la periferia capitalei, în contextul în care joi este zi de doliu în Franţa, în memoria celor 12 persoane decedate în atentatul comis la redacţia revistei Charlie Hebdo. De asemenea, şi în Cluj Napoca şi Tulcea studenţi şi adolescenţi au organizat marşuri de solidaritate pentru victimele atentatului din Paris.
 
Astfel, Franţe e în  doliu şi îţi deplânge morţii, în timp ce atacatorii nu au fost încă prinşi. Conform ultimelor informaţii, la închiderea ediţiei, forţele de ordine nu îi depistase pe cei doi bărbaţi.
 
Sursa foto: gandul.info
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii