Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:25 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mobilizare exemplară pentru a veni în sprijinul refugiaților din Ucraina. Mai multe familii cazate la Năvodari, Mamaia și Constanța (GALERIE FOTO)

ro

26 Feb, 2022 10:59 4407 Marime text
Sute de ucraineni au trecut în ultimele zile frontiera din Ucraina în România prin Punctul de Trecere de la Isaccea încercând să fugă din calea războiului. Oameni disperați să își salveze copiii de teroarea din țara vecină ajung în Vama Isaccea. 

Odată ajunși în județul Tulcea oamenii încearcă să găsească un adăpost în care spă se simtă în siguranță. 

Situația conflictuală din Ucraina a scos la iveală omenia multora dintre români care nu au stat pe gânduri când au aflat de situația gravă în care se află semenii din Ucraina. Așa se face că în Vama Isaccea au ajuns multe persoane dornice să dea o mână de ajutor refugiaților. 

Printre aceștia se află și reprezentanții Bisericii Vertical din Mamaia Nord care ajută familii cu copii să fie în siguranță în România. 

„Azi noapte la ora 3.00 am adus de la Isaccea două femei cu doi copii care au fost cazați într-un apartament din Năvodari, fără să li se perceapă vreun cost. Apartamentul a fost pus la dispoziție de o familie din Năvodari. Tot ieri alte trei familii cu trei copii au ajuns cu ajutorul nostru la Năvodari, de asemenea în locuințe puse la dispoziție gratuit de oameni cu suflet mare care vor să ajute. Sunt oameni triști, necăjiți. Copiii au vârste cuprinse între 3 și 9 ani și suferă foarte mult“ - a declarat pentru ZIUA de Constanța, Alina Mihaiu. 


Alina Mihaiu împreună cu soțul său, pastorul Claudiu Mihaiu au pornit din nou la drum către Isaccea, împreună cu un translator pentru a mai aduce alte persoane în apartamentele puse la dispoziție din Năvodari, Constanța și Mamaia. 

Apartamentele au fost puse la dispoziție de oameni cu suflet mare care au răspuns la apelul făcut de Biserica din Mamaia și au oferit apartamentele pe care le aveau refugiaților. 

„Sunt mulți cei care au sărit în ajutorul refugiaților. Avem mai multe apartamente în Năvodari, Mamaia și Constanța în care putem aduce familii de refugiați. Am făcut mai multe drumuri până la Isaccea și vom mai face în continuare pentru a așita oamenii care au nevoie“ - a mai precizat Alina Mihaiu pentru ZIUA de Constanța. 


Aceasta a povestit pentru ZIUA de Constanța că oamenii sunt reticenți când află că primesc cazare și mâncare gratuită, mai ales că au plecat dintr-o zonă de conflict și unii au avut parte de experiențe neplăcute chiar și la sosirea în țară. 

Am aflat astfel că printre oamenii cu suflet mare există și oameni care încearcă să profite de starea disperată a refugiaților și să facă rost de bani. Mai exact aceștia solicită sume exorbitante pentru a închiria apartamente în Constanța. 

După o astfel de experiență este clar că oamenii nu pot crede că mai există și oameni cu suflet mare și care îi pot ajuta fără a le cere nimic în schimb. 

Printre cei care au ajuns în România sunt persoane care sunt în tranzit și care doresc doar să se odihnească înainte de a porni din nou la drum. 

„Printre femeile care au fost cazate de noi este și o femeie care a spus că vrea doar să se odihnească împreună cu copiii îniante de a porni către Polonia acolo unde o așteaptă fratele ei“ - a mai precizat Alina Mihaiu. 


În sprijinul refugiaților a venit și Preotul Claudiu Banu care a anunțat ieri că Parohia Sfântul Mare Mucenic Mina, prin Așezământul filantropic Sfântul Cuvios Arsenie cel Mare, pune la dispoziție locuri de cazare pentru copiii și mamele lor ce vin din zona de conflict, până la rezolvarea problemelor din Ucraina. 

 „Războiul este un act inutil de agresiune indiferent care ar fi motivul. În acest sens, Parohia Sfântul Mare Mucenic Mina prin Așezământul filantropic Sfântul Cuvios Arsenie cel Mare, pune la dispoziție locuri de cazare pentru semenii noștri aflați în suferințele pricinuite de acest eveniment nefericit din Ucraina.

Concret, în Așezământ vor fi aduse mame cu prunci, din zona de conflict, până la rezolvarea problemelor din țara vecină.
Împreună schimbăm viața celor fără șansă.

Dumnezeu să ne binecuvinteze pe toți. Sfântul Mare Mucenic Mina, ocrotitorul celor păgubiți”, scrie preotul paroh Claudiu Banu.


Pe rețele de socializare oamenii s-au mobilizat exemplar. Au fost demarate campanii de colectare de hrană și îmbrăcăminte pentru a-i ajuta pe cei nevoiași. 

„Pentru ca mulți întreabă cum pot ajuta:
1. Poți să oferi cazare.
2. Poți să donezi alimente neperisabile, produse de igienă, produse pentru bebeluși, lapte praf, scutece, servețele, astăzi între orele 10:00-14:00 sau duminică între orele 9:00-13:00 la centrul de afaceri din bulevardul Mamaia Nord Nr. 6“ - este mesajul transmis de Biserica Vertical Mamaia nord. 


De asemenea, un mesaj a fost postat și de Librăria Cărturești Constanța și Asociația magic care face apel către cei care pot ajuta să vină în sprijinul refugiaților. 

„Începând de mâine, 26 februarie, vă așteptăm în librăriile noastre din Constanța, cu haine (adulți și copii, noi sau nu, dar curate și purtabile), produse de igienă personală și alimente neperisabile. Ne vom îngriji să ajungă la prietenii noștri de la Asociația Magic, care își întind și ei mâinile de ajutor către oamenii care fug zilele astea încotro văd cu ochii, din calea atrocităților războiului, cu toată viața într-o valiză.

Ai trei haine de iarnă, dar nu porți decât două? Adu-o pe a treia la noi!
A crescut bebe și nu-i mai vin hăinuțele? Adu-le la noi!
Poți să cumperi pampers, șampon, pastă dinți, săpun, absorbante etc? Adu-le la noi!
Ai prin cămară rezerve de ulei, orez, conserve, construite în timpul pandemiei? Nu-i păcat să expire? Adu-le la noi!

Haideți să ajutăm!

Prietenii de la Magic Home pot ajuta familiile cu copii, cu găzduire (pat cald și curat, mâncare, produse de igienă personală):
- în MagicHOME Chișinău – 10 locuri 
- în MagicHOME Iași – 8 locuri 
- în MagicHOME București – 12 locuri 
- în MagicHOME Viena, Austria (dacă drumurile vă poartă într-acolo)  – 6 locuri
- în MagiCAMP Brănești (la 1,5h de București) – 40 de locuri 

Deasemenea, vor face tot posibilul să asigure, cu voluntarii șoferi de suflet, și transportul de la graniță, la locurile de cazare (ale noastre sau către alte destinații din România, unde refugiații au nevoie să ajungă). 50 de șoferi de suflet s-au oferit deja să preia familii de la graniță. 

0724.003.696 este numărul de telefon la care puteți apela, dacă știți de familii de refugiați ucrainieni care au nevoie de cazare.

Vă rugăm să distribuiți, să dați de veste peste tot, pentru ca mâinile astea de ajutor să ajungă cât mai repede la cei care au nevoie disperată nevoie de ele.  

Fiecare dintre poate ajuta, cu oricât de puțin. 
Nimic nu e ”prea puțin”, dacă suntem mulți și împreună. Tocmai pentru că traversăm vremuri cumplite, e nevoie să fim cât mai mulți și cât mai împreună.
De vreo doi ani încoace, tot spunem că felul în care oamenii se solidarizează în vremuri grele este cea mai emoționantă și mai puternică expresie a umanității. 
De ieri, este chiar vital pentru umanitate“ - este mesajul transmis de cei de la Librăria Cărturești .

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii